Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.246
Tepki puanı
2.148
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Adet Dönemi Sorunları

Her kadının adet kanaması kendisine özeldir. Bazı kadınların kanaması kısa, bazılarınınki uzun sürer. Bazı kadınların kanaması yoğunken bazılarınınki hafiftir. Hangi koşullarda vücudumuz bir sorun olduğuna dair işaret verir, işte bu satırlarda.
Adet kanaması, rahim içi örtüsünün her ay bozulup dökülmesidir. Kimi zaman rahatsızlık verici olsa da adet kanaması vücudunuzun üreme sisteminizin düzgün çalıştığını gösterme yoludur. Her kadının adet kanaması kendisine özeldir. Bazı kadınların kanaması kısa, bazılarınınki uzun sürer. Bazı kadınların kanaması yoğunken bazılarınınki hafiftir. Bir kadın ilk adetini gördükten birkaç yıl sonra kanamasının sıklığını, süresini ve yoğunluğunu öğrenir. İki adet dönemi arasında hafif kanamalar olması ya da aşırı kanama gibi sıradışı şeyler gerçekleştiğinde neler olduğunu merak etmek doğaldır.
Normal Adet Düzeni Diye Bir Şey Var Mıdır?
Pek sayılmaz. Ortalama bir kadının adet döngüsü 28 gündür. Aybaşı kanaması da ortalama 3-5 gün sürer. Ama regl dönemi kadından kadına büyük değişiklikler gösterir. Bir kadın için üç, bir başkası için altı gün normaldir. Kanamanın yoğunluğu da kadından kadına değişir.
Kaygılanmanızı gerektiren durumlar adet kanamanızın uzunluğu ya da sıklığı değil yaşadığınız değişikliklerdir. aAet döngüsünde yaşanan yaygın değişiklere karşı dikkatli olmalısınız…
Adetleriniz Yavaşladı ya da Durdu
Adet görmüyorsanız en büyük soru kaç yaşında olduğunuzdur. Adet görememenin ya da adet gecikmesinin (amenore) nedenleri yaşa göre değişkenlik gösterir. 25 yaşında bir kadının adet görmemesiyle 50 yaşında bir kadının adetten kesilmesi aynı şey değildir.
20’li, 30’lu yaşlarda, cinsel yönden etkin olan bir kadın için korunuyorsa bile gebelik olasılığı bulunabilir. Diğer yandan, 40’lı ya da 50’li yaşlardaki bir kadın menopoza geçiş sürecinde (perimenopoz) olabilir. Yumurtalıklarınızın östrojen üretimi yavaşladıkça adetlerinizin arası da uzar. Perimenopozda aybaşı kanaması daha kısa sürebilir ve miktarı azalabilir. 12 ay boyunca adet görmediyseniz menopoza girmişsinizdir. Ortalama menopoz yaşı 51’dir.
Adet görmemenin bir başka nedeni de aşırı egzersizdir. Kadın atletlerin yüzde 5 ila 25’i adet gecikmesine yol açacak kadar ağır egzersizler yapıyor. Bu olgu özellikle balerinlerle koşucular arasında çok yaygındır. Ağır idmanlar adet döngüsüyle ilişkili üreme hormonlarının üretimini ve düzenini etkiler.
Aynı nedenlerden ötürü anoreksiya nevroza gibi yeme bozuklukları yaşayan kadınlar da adet görememe sorunu yaşar. Kalori alımınızı aşırı azaltırsanız vücudunuzun yumurtlama için gereksinim duyduğu hormonlar baskılanır.
Adet görememenin olası nedenleri arasında şunlar da bulunabilir:
  • Tiroid ya da hipofiz bezi bozuklukları
  • Hipotalamus hastalıkları
  • Emzirme
  • Obezite
  • Doğum kontrol hapları (haplar çoğunlukla sadece kanamanın süresini azaltır)
  • Stres
  • Polikistik over sendromu ya da diğer hormonal dengesizlikler
  • Yumurtalık yetmezliği (40 yaşından önce yumurtalıkta işlev kaybı)
  • Rahim hastalıkları
Adet Kanamanız Normalden Daha Şiddetli
Çoğu kadın her ay sadece 2 – 3 çorba kaşığı kan kaybeder. Aşırı adet kanaması (menoraji) durumunda kadın her ay 5 ya da daha fazla çorba kaşığı kan kaybeder.
Kanamanız şiddetliyse demir kaybedersiniz. Vücudunuz alyuvarlarınızın oksijeni taşıyabilmesi için gereken hemoglobin molekülünü üretmek için demire ihtiyaç duyar. Yeterince demir olmazsa alyuvar sayınız düşer ve bu durum da anemiye yani kansızlığa yol açar. Kansızlığın belirtileri aşırı soluk ten, yorgunluk ve nefes darlığıdır.
Aybaşı kanamalarınız her zaman şiddetliyse demir eksikliği olup olmadığının belirlenmesi ve gereken önlemlerin alınması için doktora gidip kan sayımı yaptırın.
Aşağıdaki durumlar kanamanızı şiddetlendirebilir:
  • Rahimdeki lifli tümörler ya da polipler
  • Düşük ya da dış gebelik
  • Aralarında kan incelticilerle steroidlerin de bulunduğu bazı ilaçlar
  • Doğum kontrol haplarını değiştirmek
  • Pıhtılaşma hastalıkları
  • Rahim kanseri

Kullandığınız tampon ya da ped sayısına bakarak kanamanızın şiddetine karar verebilirsiniz. Birkaç saatlik bir süre içinde saat başı tampon ya da ped değiştirmek zorunda kalıyorsanız aşırı kanamanız var demektir.
Doğum kontrol hapları adet döngünüzü düzenler ve kanamanızın yoğunluğunu azaltır. Rahim İçi Aygıt (RİA) kullanıyorsanız doktorunuz kanamayı azaltmak için hormonlu RİA önerebilir. Kanın pıhtılaşmasını arttırarak kanamayı durduran ilaçlar da vardır. Kanama devam ederse jinekoloğunuz sorunun kaynağını bulmak için ultrason ve benzeri tanı yöntemleri de önerebilir.
Ara Kanamalarınız Oluyor
Bu ihmal etmemeniz gereken bir adet döngüsü sorunudur. İki adet arasında kanamalarınız oluyorsa bunun araştırılması gerekir. Nedenleri arasında vajinal bölgedeki yaralar, doğum kontrol haplarını unutmak gibi tehlikesiz şeyler bulunabileceği gibi dış gebelik ya da kanser gibi ciddi etkenler de bulunabilir.
Aşırı Sancılı Adet Görüyorsunuz
Regl dönemi ayın en rahat günleri sayılmaz. Rahim iç örtüsünü dökmek için kasıldıkça çoğu kadın spazmlar yaşar. Bu çok fazla rahatsız edici bir süreç değildir ve bir iki gün sürer. Ama bazı kadınlar öylesine şiddetli sancılar çeker ki yataktan çıkamaz.
Sancılı adet görmeye dismenore denir. Dismenore'ye ishal, bulantı, kusma, baş ağrısı ve bel ağrısı eşlik edebilir.
Sancılar bazen adet kanamasından kaynaklanır. Ama endometriozis (rahim iç dokusunu oluşturan hücrelerin başka bölgelere yerleşmesi) ya da lifli tümörler de ağrı yapabilir. Sorunun kaynağını bulmak için doktorunuz pelvik muayene ve pap smear testi yapabilir ya da ultrason, laparoskopi gib tanı yöntemlerini uygulayabilir.
Steroid yapıda olmayan iltihap önleyici ve ağrı kesici ilaçlar hem ağrıyı geçirir hem de dölyatağının kasılmasını sağlayan prostaglandin hormonunun üretilmesini engeller. Doktorunuz adet sancılarını azaltmak için doğum kontrol hapı ya da RİA önerebilir. Lifli tümörler ve endometriozis bazen cerrahi operasyon gerektirir.
Doktora Ne Zaman Gitmelisiniz
  • Adetleriniz düzenliyken düzensiz hale geldi.
  • 21 günden önce ya da 35 günden sonra adet görüyorsanız.
  • Kanamanız yedi günden fazla sürüyorsa.
  • 12 ay adet görmedikten sonra (menopoz) yine kanama başladıysa.
  • Birkaç saatlik bir sürede saat başı ped ya da tampon kullanmak zorunda kalıyorsanız.
  • Ara kanamalarınız oluyorsa.
  • Sancılı adet görüyorsanız.
 
Back
Yukarı