melek

Demirbaşlardan
Katılım
11 Nisan 2008
Mesajlar
2.610
Tepki puanı
255
Puanları
133
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Beden Eğitimi; vücudun çeşitli kısımlarını kuvvetlendirmek ve sağlığı korumak için yapılan hareketlerdir. Bu hareketler kol, bilek, bel, omuz, kalça, göbek, bacak kaslarını kuvvetlendirmeye yarar.
Beden eğitimi serbest veya aletli olarak yapılabilir. Herhangi bir âlete ihtiyaç olmadan birçok eğitim hareketleri yapmak mümkündür. Ancak, beden eğitimi için herşeyden önce temiz havaya ihtiyaç vardır. Kahvaltıdan önce 15 dakika beden; eğitimi yapmak çok faydalı sonuçlar verir. Genel olarak eğitim hareketlerini daima belirli saatlerde yapmak gerekir. Sadece yemeklerden yarım saat öncesinden iki saat sonrasına kadar asla beden eğitimi hareketleri yapmamalıdır. En uygun zaman sabahları 10-12, öğleden sonraları da 4-6 arasındadır. Akşamları yatmadan önce de hafif beden hareketleri yapılabilir.
Aletli beden hareketleri, ip, top, sırık, merdiven, parmaklık, trapez, lobut, kasa vs. gibi vasıtalarla yapılır. Futbol, golf, tenis vs. gibi spor kolları ile koşma, bisiklet, yüzme, kayak gibi açık hava sporları da beden eğitimi arasına girer.
Beden eğitimi arasında son yıllarda, duruş ve oturuşa büyük önem verilmeye başlanmıştır. Bunun sadece güzel görünüş için değil, aynı zamanda beden ve fikir gücünün ayarlanmasında da faydalı olduğu artık bir gerçektir. Kötü bir duruş vücudun organlarına etki yaparak yorgunluğu artırır, vücutta zehir birikmesine yol açar.
Ayakta durmanın sağlığa en uygun şekli vücut ağırlığını iki ayak üstüne dengelemek, karın kasları çekik, göğüs dik (fakat belin alt kısmı içeri bükülecek kadar değil), baş yukarıda, omuzlar serbest kalacak şekilde durmaktır. Bu duruşu yürürken de bozmamak lazımdır.
Otururken iskemlenin arkalığına iyice yanaşarak oturmalı, sırt kamburlaşmamalı, baş da fazla eğilmemelidir. Öne eğilme hareketi kalça mafsalı vasıtasıyla yapılmalıdır.
Kötü duruş ve yürüyüşleri düzeltmek için özel beden eğitimi hareketleri yapılır. Koşma, bisiklet, atlama, yüzme gibi açık hava sporları duruş ve oturuş biçimlerini düzeltmeye yardım eder. Ancak, durma ve oturmada kötü biçime vücut iyice alışırsa düzeltmek çok zor olur. Bu bakımdan, daha küçük yaştan doğru durma ve oturmaya alışmalıdır.
 
Back
Yukarı