1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

KPSS 2005 Genel Kültür soru ve cevapları

Konusu 'Genel Kültür' forumundadır ve Aşk'a İnanmışt'ı tarafından 29 Aralık 2008 başlatılmıştır.

  1. Aşk'a İnanmışt'ı

    Aşk'a İnanmışt'ı Genel Yönetici Staff Member

    Katılım:
    28 Mart 2008
    Mesajlar:
    23.248
    Beğenilen Mesajları:
    2.144
    Bulunduğu Yer:
    ŞANLIURFA
    Tuttuğu Takım:
    GALATASARAY
    Skype:
    fehmi56397
    KPSS 2005 Genel Kültür soru ve cevapları

    -Abdülhamit hangi olayla tahttan indirilmiştir?
    A)31 mart vakası
    B)Anayasanın yürürlüğe girmemesi


    2-Aşağıdakilerden hangisi 2004 yılında gerçekleşmiştir?

    A) DGM'lerin kaldırılması
    B) Temel hak ve özgürlüklerin düzenlenmesi
    C) ...........

    3-Aşağıdakilerin hangisi 1. Balkan savaşı sonrasında kaybedilmiştir?
    I-ege adaları ve doğu trakya
    II-Makedonya ve Arnavutluk
    III-Gökçeada ve Bozcaada

    A)I-II B)I-III C)yalnız III d)I-II-III E)Yalnız I
    4-Kurtuluş savaşında Atatürk'ün kanun duzeyinde emir verme yetkisi hangi sıfata dayanır?
    A) meclis başkanı
    B) başkomutanlık
    C) Cumhurbaşkanı
    D) Mareşal

    5-Eski donemlerde ticarette anlaşmaların imzalanması neyin göstergesidir?
    A) Siyaset B) Edebiyat C)Spor D) Hukuk
    I-İzmir İktisat Kongresi
    II-Kabotaj Kanunu
    III-İlk sanayi planı

    6- Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
    A) II-I-III B)I-III-II C)III-II-I D) I-II-III E)III-I-II
    7-Aşağıdakilerden hangisi osmanlılarda toprak yönetimi ile ilgili değildidr?
    A) İkta B) Yurtluk C) Ocaklık D) Zeamet E) Ulak
    I-Padişah
    II-Sadrazam
    III-Nişancı

    8-Yukarıdakilerden hangisi yönetim hakkına sahiptir?
    A)I-II-III B)I-II C) Yalnız I D)Yalnız II E)II-III
    Not : bu soru daha onceki yıllarda da soruldu.
    9-Aşağıdakilerden hangisi II. Mahmut dönemindeki gerşekleştirilmemiştir?
    A) Nüfus sayımı
    B) Yeni bir ordunun kurulması
    C) İlk resmi gazetenin çıkartılması
    D) Anayasa çıkartılması
    E) İlkokul eğitiminin zorunlu hale getirilmesi

    10-TR neden Sabadat niçin paktına katılma ihtiyacı duymuştur.?
    I-italyanın Habeşistan'a saldırması
    II...
    III...

    A)Yalnız I
    11-Osmanlı İmparatorluğu' nda Divan-ı Hümayun' da aşağıdakilerden hangisi bulunurdu?
    I-İlmiye sınıfı
    IIKalemiye sınıfı
    III-Seyfiye sınıfı
    IV-Azınlıklar

    A) I-II B)I-II-III-IV C)IV D) I-II-III E)Yalnız IV
    12)Möntrö sozleşmesinde,
    I-Yunanistan' a doğu trakyanın bırakılması
    II-Boğazların hakimiyetinin TR'ye bırakılması
    III....
    Yukarıdakilerden hangisi vardır?

    A)yalnız I B) Yalnız II C)I-II
    13-Kuvayi Milliye aşağıdakilerin hangisinde rol almştır?
    I)Menemen olayı
    II)Yozgat ayaklanması
    III)Şeyh Sait Ayaklanması
    IV)I. İnönü zaferinin kazanılmasında

    A)Yalnız I B)Yalnız II C) I-II D)I-II-III

    I-Mustafa Kemal düzenlenmesinde doğrudan etkili olmuştur.
    II-Temsil Kurulu'na yeni katılımlar olmuştur.

    14-Yukarıdaki gelişmeler aşağıdakilerden hangisinde olmuştur?
    A)Sivas Kongresi B)Alaşehir Kongresi C)Edirne Kongresi D) Erzurum Kongresi E)İskenderun Kongresi
    15-Halifeliğin kaldırılması aşağıdakilerden hangilerinde etkili olmuştur?
    I-Tekke ve Zaviyelerin kapatılmasında
    II-Medreselerin kapatılmasında
    III-Tevhid-i tedrisad kanunun çıkartılmasında
    IV...(İLGİSİZ BİR ŞEY)

    A)I-II-III B)I-II C)II-II D)I-II-III-IV
    16-Kadınlara Milletvekili seçme ve seçilme hakkı ne zaman verilmiştir?
    A) Tanzimat fermanı ile B)Medeni kanun ile C) 1930 anayasa değişikliği ile D) 1934 Anayasa değişikliği ile E)II. Meşrutiyet ile

    I-Şeyh Sait Ayaklanması
    II-31 Mart Vakası
    III...(ilgisiz bir şey)

    17-Yukarıdakilerden hangisi MUSUL'un elden çıkması ile ilgilidir?
    A)Yalnız I B)I-II C)I-II-III
    I-Yunanlılarla ve ingilizlerle ilgili uzunca bir cümle
    II-ilgisiz bir şey
    III-İlgisiz birşey

    18)Yukarıdakilerden hangisi ile hangisi ile İNGİLİZLERİN Yunanlıları desteklediği söylenebilir?
    A)yalnız I
    I-Londra Konferansına İstanbul hükümetinin yanında TBMM'nin de çağrılması
    II-İtalyanlar'dan savaş esirlerinin serbest bırakması
    III...

    19)Yukarıdan hangisi itilafların TBMM'yi tanıdıklarının kanıtı olabilir?
    A)yalnız I
    I-Halk arasında eşitliğin sağlanması
    II-yine eşitlikle ilgili bir madde
    III...özel girişimin engellenmesi

    20-Yukarıdakilerin hangisi Halkçılıkla ilgilidir?
    A)I-III B)I-II-III C)I-II D) Yalnız III E)Yalnız I
    I-Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası kurulması
    II-Serbest Cumhuriyet Fırkası kurulması
    III-Demokrat Parti kurulması

    21)Yukarıdakilerden hangisi Atatürk döneminde gerçekleşmiştir?
    A)I-II B)I-II-III C)Yalnız I D) Yalnız III
    22-Aşağıdaki illerin hangilerinde saat farkları en fazladır?
    A)İzmir-Ankara B)Kütahya-İzmit C)Balıkesir -Erzincan
    23-Makinalı tarımın engebeli alanlarda yapılması daha zordur.
    Yukarıdaki bilgiye göre aşağıdaki illerin hangisinde makinalı tarımın yapılma imkanı en azdır?
    A)Samsun B)Artvin C)Konya D)Gaziantep
    24-Nüfus yoğunluğunu aşağıdakilerden hangisi etkilemez?
    A)Bitki örtüsü
    B)Yeryüzü şekilleri
    C)Endüstri kuruluşları
    D)İklim

    25-Aşağıdakilerin hangisi TR'deki kıyıların ortak özelliklerindendir?
    A)Dağların kıyıya paralel uzanması.
    B)Sıcaklık farklarının kıyılarda, iç kesimlere oranla daha az olması.
    C)Kıyı sıcaklıklarının iç kesimlere kadar ulaşabilmesi.
    D)Doğal limanların bulunması

    I-Samsun-Bakır
    II-İskendurun-Demir
    III-Seydişehir-Boksit
    IV-Mersin-Petrol
    V-...
    VI-Murgul-Bakır

    26-Yukarıdakilerden hangilerinde çıkartılan madenler çıkartıldıkları yerlerde işlenmektedir ?
    A)I-II B)III-V C)II-IV D) IV-VI E)III-VI

    27-Aşağıdakilerden hangisi tarımı geliştirmek için atılacak adımlardan değildir?
    A)Gübreleme
    B)Sulama
    C)Nadasa bırakma

    28-Aşağıdakilerden hangisi ormanlardan, yetiştirilmesi ile ulaşılması istenen sonuçlardan biri değildir?
    A)Erezyonun önlenmesi
    B)Temiz hava
    C)Tarihi değerlerin korunması

    29-Aşağıdakilerden hangisi Efes, Milas gibi yerlerin önemini artırmaktadır?
    A) .............Tarih..........
    B) ..........Doğa........
    C) ..........Ulaşım.....
    D) ..........havası,suyu..........

    30- Bir harita var ve sadece bu haritadaki bilgilere dayanılarak soruların yanıtlanaması isteniyor.
    A)Karadeniz kıyılarında sıcaklık 6 derecenin üzerindedir.
    31-Aşağıdakilerden hangisinde yasalar halkoyuna sunulabilir?
    A)Cumhurbaşkanının meclise geri gönderdiği ve meclis tarafından 2/3 ve 3/5 oyla yeniden kabul ettiği yasalar.
    B)Uluslararası antlaşmaları uygun bulma yasaları
    C)Ödenek ve yolluklara ilişkin kanunlar.

    32-Aşağıdakilerden hangisi TR parlamenter sisteminin özelliği değildir?
    A-Cumhurbaşkanının gerektiğinde meclis seçimlerini yenileme kararı alması
    B)Halkın meclisi doğrudan seçmesi
    C)Seçimlerin iki turlu olması

    33-IMF ile görüşmelerde muhatap hangi kurumdur?
    A)Maliye Bakanlığı
    B)Dış Ticaret Müsteşarlığı
    C)Hazine Müsteşarlığı
    D)DPT

    34-Avrupa insan hakları mahkemesi hangi örgüt içinde yer alır?
    A)Nato
    B)Birleşmiş Milletler
    C)Avrupa Birliği
    D) BAB
    E) Avrupa Konseyi

    I-İslam Konferansı Teşkilatı
    II-OECD
    III-Karadeniz Ekonomik işbirliği teşkilatı
    IV-BAB

    35)TR yukarıdakilerin hangisinin kurucu üyesidir?
    A)I-III B)Yalnız I C)II-III-IV D)Yalnız III E)I-II-III

    36-Bankalar aşağıdaki hangi kurumun izni alınarak kurulur?
    A) Hazine
    B) Maliye Bakanlığı
    C) Sermaye Piyasası Kurulu
    D) Merkez Bankası
    E) Bankalar Birliği

    37-TR'nin ihracatı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A)AB ile ihracat fena sayılmaz.
    B)İhraç malları arasında tarım ürünlerinin payı azalmasına rağmen halen bu ürünler ihracat içerisinde önemli bir yer tutar.
    C)En fazla ihraç edilen ürünler endüstri ürünleridir.

    Not:TR en çok, tüketim malları-ara mallar-endüstri malları ihraç,
    ara mallar-endüstri malları-tüketim malları ithal eder.

    38-Meclis'in aşağıdaki yetkilerinden hangisi 2004 yılında kaldırılmıştır?
    A)Para basma
    B)Savaş ilanına karar verme
    C)Mahkemeler tarafından verilen kesin ölüm cezalarının yerine getirilmesine karar verme
    D)Uluslarası antlaşmaları uygun bulma yasası çıkarma

    39-Milletvekilin düşmesi ile ilgili aşağıdaki durumlardan hangisinde milletvekiliğinin düşmesi, Meclis genel kurulunda görüşülmeden sadece genel kurula bildirilmesi ile gerçekleşmektedir?
    A)Bir milletvekilinin 1 aya içerisinde 5 birleşime katılmaması
    B)Milletvekilin milletvekilliği ile bağdaşmayan bir işle iştigal olması
    C)Milletvekilin parti değiştirmesi
    D)Milletvekiliğinin mahkeme tarafından verilen hüküm kararı ile gerçekleşmesi
    E)Milletvekilinin çekilmesi

    I-Başbakan
    II-Bakanlar
    III-....
    IV-Başkanlık müsteşarları,müdürleri..
    V-Sayıştay başkan ve üyeleri

    40- Anayasa Mahkemesi yukarıdakilerden hangilerini yüce divan sıfatıyla yargılar?
    A)I-II B)I-II-III C)IV-V D)I-II-V E)I-II-III-IV-V
    41) Siyasi partilerle ilgili aşağıdakilerden bilgilerden hangisi doğrudur?
    A)Siyasi partilere katılma yaşı 30'dur.
    B)Siyasi partilere maddi yardımda bulunulamaz.
    C)Yükseköğretim elemanları ile, yüksek öğretim öğrencilerinin siyasi partilere katılabilme koşulları yasa ile düzenlenir.
    D)Devlet memurları ....... olmamaları durumunda siyasi partilere katılabilirler.

    42-Aşağıdaki ovaların hangisinden yılda iki kez ürün alınabilir?
    A)Bakırçay B) Konya ovası C)Yenişehir ovası
    D)Çukurova E) Çarşamba ovası

    43-Aşağıdakilerden hangisi suların kirlenmesinde etkilidir?
    A)Hidroelektrik santralleri
    B)Tarım ilaçları


    1-a 2-a 3-a 4-b 5-d 6-d 7-e 8-b 9-d 10-a 11-d 12-b 13-b 14-a 15-a 16-d 17-a 18-a 19-a 20-c 21-a 22-c 23-b 24-a 25-b 26-e 27-c 28-c 29-a 30-a 31-a 32-c 33-c 34-e 35-d 36-? 37-b 38-c 39-d 40-d 41-c 42-d 43-a

    emeği geçenlere teşekkürler alıntıdır…
     
    1 person likes this.

  2. melek

    melek Demirbaşlardan

    Katılım:
    11 Nisan 2008
    Mesajlar:
    2.613
    Beğenilen Mesajları:
    255
    Tuttuğu Takım:
    GALATASARAY
    Ce: KPSS 2005 Genel Kültür soru ve cevapları

    paylaşım için teşekkürler
     

Sayfayı Paylaş