1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

KPSS Soruları Cümlede Anlam Testi

Konusu 'Deneme sınavları' forumundadır ve Aşk'a İnanmışt'ı tarafından 8 Mart 2013 başlatılmıştır.

  1. Aşk'a İnanmışt'ı

    Aşk'a İnanmışt'ı Genel Yönetici Staff Member

    Katılım:
    28 Mart 2008
    Mesajlar:
    23.143
    Beğenilen Mesajları:
    2.143
    Bulunduğu Yer:
    ŞANLIURFA
    Tuttuğu Takım:
    GALATASARAY
    Skype:
    fehmi56397
    1. (I) Önce yadırgadım söz konusu yapıtı. (II) Benim gibi, pek çok kişinin de yadırgadığını sanıyorum. (III) Belki içeriğini beğenmeyenler, hatta kıyasıya eleştirenler bile olmuştur. (IV) Çünkü bu yapıtta, birbirine taban tabana zıt düşüncelere ve dünya görüşüne sahip yazarların tümü bir araya getirilmiş. (V) Yazın alanında ürün vermiş ne kadar yazar varsa hiçbir fark gözetilmeden hepsine yer verilmiş. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerden hangileri anlamca en yakındır? (2003) A) I. ve II. B) I. ve III. C) II. ve III. D) III. ve IV. E) IV. ve V. 2. Eğitimin amacı, bağımsız düşünme yeteneğine sahip, kendisini ve çevresini irdeleyici bir görüşle algılayan bireyler yetiştirmektir. Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır? (2004) A) Eğitim, katı kurallara değil, anlama dayalı olmalı, olumlu bakış açısını benimsemelidir. B) Gençlerin ilişkilerini geliştirmelerini bilgi, beceri ve deneyime sahip olmalarını sağlayan en önemli unsur eğitimdir. C) Düşünceyi gereksiz bulan, sahip olunan bilginin ve değerlerin yeni kuşaklara aktarılmasını yeterli gören anlayış eğitimle bağdaşmaz. D) Gençlerin yaşamları süresince gereksinim duyacakları bilgi, beceri ve anlayışı kazanmaları eğitim aracılığıyla sağlanır. E) Etki altında kalmadan düşünebilen, değişmeye açık, sorgulayıcı insanlar yetiştirmek eğitimin görevidir. 3. (I) Toplantıda, radyo ve televizyonlarda kullanılan Türkçe üzerinde duruldu. (II) Bilgisayar da bir kitle iletişim aracı olduğundan, internet yoluyla yapılan yazışmalardaki anlatım bozukluklarına dikkat çekildi. (III) Televizyon dizilerindeki seslendirme ve Türkçe yanlışları da ele alındı. (IV) Bu arada, radyo ve televizyonlara yabancı ad koyma özentisi eleştirildi. (V) Bir başka eleştiri ise kimi çeviri kitaplarının, Türkçeyi tüm incelikleriyle bilmemekten doğan dil yanlışlarıyla dolu olmasıydı. Bu parçadaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde eylemin nedeni belirtilmiştir? (2004) A) I. ve II. B) II. ve IV. C) II. ve III. D) II. ve V. E) III. ve IV. 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem koşul hem de uyarı anlamı vardır? (2004) A) Hava basıncı yeterli olmayan otomobil lastiklerinin yolu kavrayışı zayıflamaktadır. B) Otomobillerdeki yakıt tüketimini azaltmak için yeni lastik kullanılmalıdır. C) Otomobillerdeki fazla yakıt tüketiminin sebebi ani duruş ve kalkışlardır. D) Arabanın, olması gerekenin altındaki veya üstündeki viteslerde kullanılması motoru yıpratır. E) Araba fazla benzin yakıyorsa bakım yaptırmak gerekmektedir. 5. (I) Bir yazıda, bir düşünceyi işleyip geliştiren cümleler topluluğuna paragraf denir. (II) Paragrafı oluşturan cümleler arasında dilsel ve düşünsel bakımdan sıkı bir bağ vardır. (III) Paragrafın cümleleri tıpkı bir zincirin halkaları gibidir. (IV) Bu cümlelerden biri atıldığında paragrafın anlatım düzeni ve yapısı bozulur. (V) Bir düşünce yazısında ne kadar paragraf varsa o kadar da düşünce vardır. Bu parçadaki numaralandırılmış cümlelerin hangileri anlamca birbirine en yakındır? (2004) A) I. ve III. B) I. ve IV. C) II. ve III. D) III. ve IV. E) IV. ve IV. 6. (I) Şimdiye değin pek çok oyunda rol aldım. (II) Çoğu kez, oynadığım oyunun komik olduğunu fark etmeden oynarım. (III) Bunu fark ettiğim zaman oyuna devam edemiyorum. (IV) Sonradan kendimi televizyonda izliyorum. (V) Izlerken de gülüyorum. (VI) Oynarken yaptığın işten kendin de hoşlanıp gülmeye başlarsan ipin ucu kaçıyor. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde III. cümlede belirtilen durumun nedeni açıklanmıştır? (2005) A) I. B) II. C) IV. D) V. E) VI. 7. (I) Baharda alerjik hastalıkların arttığını görüyoruz. (II) Modern yaşamın getirdiği zorunluluklar yüzünden eskiden evlerde doğal yollardan ve taze olarak hazırlanan besinler artık yok. (III) Bunların yerini fabrikalarda hazırlanan ve marketlerde uzun süre saklanan yiyecekler aldı. (IV) Bu yiyeceklere, hazırlanmaları sırasında renklendirici, koku verici ve bozulmalarını önleyici bazı kimyasal maddeler ekleniyor. (V) Bunlar da başta astım ve alerjik nezleli kişiler olmak üzere, insanlarda çeşitli sorunlara yol açıyor. Bu parçadaki söz konusu besinlerin zararlarının nelerden kaynaklandığı, numaralanmış cümlelerin hangisinde açıklanarak belirtilmiştir? (2005) A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 8. Bir yazar, "Öyküler ancak onları anlatabilecek olanların başından geçer." görüşüne karşılık, "Onlar benim başımdan çok, aklımdan geçer." demiş. Yukarıda sözü edilen iki görüşle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? (2005) A) Kimi yazarlar öykülerini yaşadıklarına, kimileri de düş güçlerine borçludur. B) Olayları bütün gerçekliğiyle yansıtmayan kişiler öyküde başarılı olamaz. C) Ancak düş kurmasını bilen ve akıllı kişiler yazar o-labilir. D) Düş gücüne ve akla dayanan öyküler yazmak, yaratıcılık gerektirir. E) Anlatma ve yaratma yeteneğinden yoksun kişiler yazar olamaz. 9. Aşağıdakilerden hangisinde verilen yargılar anlamca birbirine yakındır? (2005) A) -Büyük şiirler, belirli bir tema üzerine kurulur -Çok değişik temalarda şiir yazılabilir. B) -Şiirde gereksiz hiçbir sözcük kullanılmamalıdır. -Doldurma sözcükler, şiirin şiirselliğini yitirmesine yol açar. C) -Şiirde çok yinelenmiş, aşınmış sözlere yer yoktur. -Şiirde aranan özelliklerden biri de imgelerdeki yeniliktir. D) -Şiirde duygusal yoğunluk ağır basar. -Her şairin duyguları yansıtış biçimi, birbirinden farklıdır. E) -Şiirde önemsenen özelliklerden biri de, içtenliktir -Şair, duygusunu, düşüncesini kolayca aktarabilmelidir. 10. (I) Bilgisayarlar her ne kadar muhteşem birer teknoloji harikası olsalar da onlara gereğinden fazla güvenmemek gerekir. (II) Beklenmedik bir anda ortaya çıkan bir arıza, çok emek verdiğiniz bilgilerinizin yok olmasına yol açabilir. (III) Düşünsenize, bir iş adamının müşterilerinin hesap kayıtlarının ya da bir öğrencinin üniversite bitirme tezinin yok olduğunu. (IV) Bir anda onca emek boşa gider. (V) Işte bu riski ortadan kaldırmanın tek ve kesin çözümü tüm bilgileri kopyalayarak yedeklemektir. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde neden - sonuç ilişkisi vardır? (2006) A) I. B) II. C) III. D) IV E) V. 11. (I) Okul dergilerinde çok fazla şiir yayımlanması doğru bir tutum değil. (II) Çünkü yapılması gereken, bütün öğrencilerin değil, şiir yazabilecek öğrencilerin öne çıkarılmasıdır. (III) Bir öğrencide yazma tutkusu varsa o, şiirlerini kabul ettirene kadar çabalayacak, hep daha iyisini arayacaktır. (IV) Böyle bir tutkusu yoksa şiire ilgi duymayacaktır. (V) Bunun sonucunda da ucuz aşk şiirleri yazmaktan öteye geçemeyecektir. Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde koşul anlamı vardır? (2007) A) I. ve II. B) I. ve IV. C) II. ve III. D) III. ve IV. E) IV. ve V. Cevap Anahtarı: 1-E 2-E 3-D 4-E 5-C 6-E 7-D 8-A 9-C 10-B 11-D
     

Sayfayı Paylaş