1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kpss Sözcük Anlam Testleri

Konusu 'Deneme sınavları' forumundadır ve Aşk'a İnanmışt'ı tarafından 8 Mart 2013 başlatılmıştır.

  1. Aşk'a İnanmışt'ı

    Aşk'a İnanmışt'ı Genel Yönetici Staff Member

    Katılım:
    28 Mart 2008
    Mesajlar:
    23.098
    Beğenilen Mesajları:
    2.137
    Bulunduğu Yer:
    ŞANLIURFA
    Tuttuğu Takım:
    GALATASARAY
    Skype:
    fehmi56397
    Sözcükte Anlam Konu Testi - 1 1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerin hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır? A) Çocuğun gözlerinden zekâ fışkırıyordu. B) Sütü süzdükten sonra iyice kaynatmalısın. C) Bu kadar saf olabilmene şaşırıyorum doğrusu. D) Yaşlı adamın söyledikleri bulunmaz bir hazineydi. E) Kadın bu altın kalpli adama bir türlü kızamıyordu. 2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayraç içindeki sözün anlamını içeren bir söz yoktur? A) Onu birdenbire kapıda görünce çok şaşırdım, (ansızın) B) İmkânlarım elverdiğince ona yardımcı oldum, (gücüm nispetince) C) Hiçbir davranışında sınırı aşmamalısın. (ölçülü olma) D) Onun kadar tanınmış olmayı çok isterdim, (ünlü) E) Gurbetin bitmesine ramak kala günler çekilmez oldu, (günü geçmek) 3. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi nicelik bildirmektedir? A) Büyük adam olmanın sorumlulukları çoktur. B) Yeni gelen ekmeklerden iki tane aldım. C) Sıcak ilişkiler, insana huzur verir. D) Onun çok sevilmesinin sebebi tatlı dilidir. E) Karanlık düşünceler beynimi kemiriyordu. 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmamıştır? A) Onun sözlerindeki inceliği hiç kimsede göremezsin. B) Bir daha ucuz elbiseler almamaya karar verdim. C) Renkli bir kişiliğe sahip insanlar her yerde sevilirler. D) Onun yazarlığı, şairliğinin yanında sönük kalıyor. E) Öfkemiz gün geçtikçe bileniyordu. 5. "Eserlerimde tarihin ve onun içindeki kentlerin, mekânların, insanın önüne geçmesine izin vermiyorum." Bu cümledeki "önüne geçmek" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Eserlerinde ele aldığı öncelikli konuların tarih olduğu B) Anlatımının karakterleri gölgeleyecek nitelikte olmaması C) Eserlerinin konusunun sadece insan olduğu D) Kahramanlarını özellikle tarihte yaşamış kişilerden seçtiği E) Eserlerinde konu ve mekân sınırlaması yapmadığı 6. Aşağıdakilerin hangisinde duyular arası aktarma söz konusudur? A) Yaşadıklarının izi yüzündeki derin çizgilerdi. B) Ay, olanca güzelliğiyle odaya doluyordu. C) Bereketli yağmur her yana can vermişti. D) Akbabalar sert çığlıklarla avlarına yaklaşıyordu. E) Sıcak havalarda caddeler bile tenhadır. 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan deyim, açıklamasıyla birlikte verilmiştir? A) Arkadaşını gözüm ısırıyor; daha önce bir yerde görmüş gibiyim. B) O her zaman böyledir; hep işin kolayına kaçar. C) Dün akşam, yolculuk heyecanından olacak, gözüme uyku girmedi. D) Çocuklarının para sıkıntısı çekmesini istemez; onlara bol harçlık verirdi. E) O olayı düşündükçe, tüylerim diken diken oluyor. 8. Aşağıdakilerin hangisinde insana ait bir özellik insan dışındaki bir varlığa aktarılmamıştır? A) İlkbahar kışa inat yapar gibi insanları sevindiriyordu. B) Kaldırımlar ıstırap çekenlerin annesidir. C) Rüzgâr selamsız geçti buradan. D) Senin gibi öğrencim olmamıştı. E) Karadeniz' de yağmur fazla mesai yapıyor bazen. 9. Bana göre Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri ruhumuzun başkasının açlığını çekerken bulduğu, varıp yerleştiği öteki limanlardır. Öyle olmasaydı onun şiirlerini okurken kendi iç sesimi dinliyor gibi olmazdım. Yukarıdaki parçada geçen altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Paylaşmak istediğimiz duygularımız olduğunda rahatlıkla paylaşabileceğimiz şiirler vardır. B) Her insanın farklı bir ruh dünyası olduğu için aynı duyguların taşınması mümkün değildir. C) Bazı duyguların aktarımının yalnızca şiirle mümkün olmadığı bilinmektedir. D) Zamanla aynı şeyleri hissedenler aynı geçmişten gelen insanlardır. E) Başkalarının ruh hallerini bilerek onlara seslenebilmek oldukça zordur 10. Genç yazarlardan biri, bana kendimi ne zaman usta bir yazar olarak gördüğümü sordu. Ben de: "Her kelimeye ruhumun kimyasını katmayı başardığım zaman." diye cevap verdim. Bu parçada geçen "her kelimeye ruhunun kimyasını katmak" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Kelimeleri kendi yüklediği anlamla kullanmak B) Bütün anlamları düşünerek kullanmak C) Her kelimeyi yerinde kullanmak D) Anlam olaylarını iyi bilmek E) Bilinen anlamların dışına çıkmamak Cevap Anahtarı: 1-B 2-E 3-B 4-B 5-B 6-D 7-A 8-D 9-A 10-A Sözcükte Anlam Konu Testi 2 1- Genç yazarlardan biri, bana kendimi ne zaman usta bir yazar olarak gördüğümü sordu. Ben de: "Her kelimeye ruhumun kimyasını katmayı başardığım zaman." diye cevap verdim. Bu parçada geçen "her kelimeye ruhunun kimyasını katmak" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Kelimeleri kendi yüklediği anlamla kullanmak B) Bütün anlamları düşünerek kullanmak C) Her kelimeyi yerinde kullanmak D) Anlam olaylarını iyi bilmek E) Bilinen anlamların dışına çıkmamak 2. Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde genellikle modernle geleneksel olanın çatışmasını sıcak bir atmosferde okuruz. Onu okuyan her okuyucu onun hikâyelerinde net veya flu kendini bulmaktadır bir parça. Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Çok açık ya da belirsiz bir şekilde kendinizden bir şeyler bulabilirsiniz. B) Anlatılmak istenenin ne olduğunu herkes kendine göre yorumlar. C) Her insanın anlayabileceği konular kapalı bir üslupla işlenmiştir. D) Konunun ne olduğunu açıkça ifade etmek zordur. E) Az da olsa konuların çeşitliliği göze çarpar. 3. Aşağıdakilerin hangisinde, altı çizili deyimin cümleye kattığı anlam ötekilerden farklıdır? A) Gece gündüz demeden bu işle uğraşacağından kuşkum yok. B) Bu işi kabul etmeden önce inceden inceye hesaplar yapması gerekti. C) Senin her şeyi ince eleyip sık dokuduğunu herkes bilir. D) Bu öneriyi enine boyuna düşündükten sonra karar vermelisin. E) Seçtiğin konuyu kılı kırk yararcasına incelediğin anlaşılıyor. 4. "Ağır" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Bu koli çok ağır, taşıyamıyorum. B) Patron, ağır bir araba kullanıyordu. C) Kağnı, toprak yolda ağır ağır ilerliyordu. D) Ona çok ağır sözler söyledi. E) Ağır kaldırma, belini incitirsin. 5. I. Bir an bile durup dinlenmeden çalışıyorduk. II. Teyzem etliye sütlüye karışmayan bir kadındır. III. Bu iş için geceli gündüzlü uğraştım. IV. Ablam bu problemi gözü kapalı çözer. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerindeki altı çizili sözler anlamca birbirine en yakındır? A) I. ve II. B) I. ve III. C) III. ve IV. D) II. ve III. E) I. ve IV. 6. Sabırlı olmayı gerektiren bu işi.........birine yaptırırsan elbette ki........ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri getirilirse uygun kişi seçilmediği için fayda umarken eldekinden de olma anlamı sağlanmış olur? A) Sevecen - gözü dışarıda kalmak B) Ağır canlı - ağzı kulaklarına varmak C) Ağzı süt kokan - taşı gediğine koymak D) Gözü kara - on ikiden vurmak E) Canı tez - boynuz umarken kulaktan olmak 7.
     

  2. Aşk'a İnanmışt'ı

    Aşk'a İnanmışt'ı Genel Yönetici Staff Member

    Katılım:
    28 Mart 2008
    Mesajlar:
    23.098
    Beğenilen Mesajları:
    2.137
    Bulunduğu Yer:
    ŞANLIURFA
    Tuttuğu Takım:
    GALATASARAY
    Skype:
    fehmi56397
    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yerinde kullanılmamış bir deyim vardır? A) Kadın, durmadan ağlıyor, bir yandan da; "içim yanıyor dostlar!" diye bağırıyordu. B) Olay yerinde, herkes telaş içindeyken o kılını bile kıpırdatmıyordu. C) Odacı Halil Efendi, yeni müdür için; "Canı tez birine benziyor." dedi. D) Ev sahibi, konuklarına bakıp: "Bu ne şıklık böyle!" deyince Ayşe üstüne alındı. E) Görüşüne başvurduğum herkes, onun, sözünün eri bir kişi olduğunu söylüyor. 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler tek başlarına kullanılmaz? A) Yalan yanlış bilgilerle doğru bir karar veremezsin. B) Karşıdan, güçlü kuvvetli görünüyordu. C) Mırın kırın etme de olanları anlat. D) Aradan aşağı yukarı on yıl geçti. E) İngilizceyi şöyle böyle bilir. 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözcüklere yer verilmemiştir? A) Bu ay derneğimiz çok ihtişamlı, gösterişli etkinlikler düzenleyecek. B) Arkadaşlarımızla çetin ve zor bir dönemin kapılarını araladık. C) Öğrencilerin rehberlik servisinde sorunları, problemleri çözüme kavuşturulmalıdır. D) Onunla bu konuyu tartışmak için ne vaktim ne zamanım var. E) Biz müşterilerimizi iyi, güzel sözlerle avutmayız. 10. İlk çocuk yazarlarını keşfedenler çocuklar olmuştu. Yetişkinlerin dünyasından okulun uzaklaştırdığı bu çocuklar henüz küçük yetişkinler olmaktan kurtulmuş sayılmazlardı. Okul onları yetişkinlerden ayırsa da kitaplar yetişkinlerle buluşmalarını sağlıyordu. Her ne kadar masalların altın yüzyılları yaşansa da her masalın sonunda üç elma düşmeye hâlâ devam etse de çocukları büyüleyen bu kitaplar çok geniş bir okur kitlesine kavuşmuştu. Daha sonra çocuk klasikleri olarak anılacak bu kitapların hiçbiri çocukları için yazılmadığı gibi yazarları da çocuk yazarı değildi. Yukarıdaki parçada altı çizili sözlerle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Masalların en çok rağbet gördüğü zamanlar B) Masalların diğer türlerle karşılaştırıldığı dönemler C) Masalların çocukları etkisi altına aldığı çağlar D) Masalların insanları esir aldığı günler E) Masallara olan ilginin azaldığı dönemler Cevap Anahtarı: 1- A 2-A 3-A 4-E 5-B 6-E 7-D 8-C 9-E 10-A Sözcükte Anlam Konu Testi 3 - Genç yazarlardan biri, bana kendimi ne zaman usta bir yazar olarak gördüğümü sordu. Ben de: "Her kelimeye ruhumun kimyasını katmayı başardığım zaman." diye cevap verdim. Bu parçada geçen "her kelimeye ruhunun kimyasını katmak" sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Kelimeleri kendi yüklediği anlamla kullanmak B) Bütün anlamları düşünerek kullanmak C) Her kelimeyi yerinde kullanmak D) Anlam olaylarını iyi bilmek E) Bilinen anlamların dışına çıkmamak 2. Mustafa Kutlu'nun hikâyelerinde genellikle modernle geleneksel olanın çatışmasını sıcak bir atmosferde okuruz. Onu okuyan her okuyucu onun hikâyelerinde net veya flu kendini bulmaktadır bir parça. Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Çok açık ya da belirsiz bir şekilde kendinizden bir şeyler bulabilirsiniz. B) Anlatılmak istenenin ne olduğunu herkes kendine göre yorumlar. C) Her insanın anlayabileceği konular kapalı bir üslupla işlenmiştir. D) Konunun ne olduğunu açıkça ifade etmek zordur. E) Az da olsa konuların çeşitliliği göze çarpar. 3. Aşağıdakilerin hangisinde, altı çizili deyimin cümleye kattığı anlam ötekilerden farklıdır? A) Gece gündüz demeden bu işle uğraşacağından kuşkum yok. B) Bu işi kabul etmeden önce inceden inceye hesaplar yapması gerekti. C) Senin her şeyi ince eleyip sık dokuduğunu herkes bilir. D) Bu öneriyi enine boyuna düşündükten sonra karar vermelisin. E) Seçtiğin konuyu kılı kırk yararcasına incelediğin anlaşılıyor. 4. "Ağır" sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamıyla kullanılmıştır? A) Bu koli çok ağır, taşıyamıyorum. B) Patron, ağır bir araba kullanıyordu. C) Kağnı, toprak yolda ağır ağır ilerliyordu. D) Ona çok ağır sözler söyledi. E) Ağır kaldırma, belini incitirsin. 5. I. Bir an bile durup dinlenmeden çalışıyorduk. II. Teyzem etliye sütlüye karışmayan bir kadındır. III. Bu iş için geceli gündüzlü uğraştım. IV. Ablam bu problemi gözü kapalı çözer. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerindeki altı çizili sözler anlamca birbirine en yakındır? A) I. ve II. B) I. ve III. C) III. ve IV. D) II. ve III. E) I. ve IV. 6. Sabırlı olmayı gerektiren bu işi.........birine yaptırırsan elbette ki........ Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri getirilirse uygun kişi seçilmediği için fayda umarken eldekinden de olma anlamı sağlanmış olur? A) Sevecen - gözü dışarıda kalmak B) Ağır canlı - ağzı kulaklarına varmak C) Ağzı süt kokan - taşı gediğine koymak D) Gözü kara - on ikiden vurmak E) Canı tez - boynuz umarken kulaktan olmak 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yerinde kullanılmamış bir deyim vardır? A) Kadın, durmadan ağlıyor, bir yandan da; "içim yanıyor dostlar!" diye bağırıyordu. B) Olay yerinde, herkes telaş içindeyken o kılını bile kıpırdatmıyordu. C) Odacı Halil Efendi, yeni müdür için; "Canı tez birine benziyor." dedi. D) Ev sahibi, konuklarına bakıp: "Bu ne şıklık böyle!" deyince Ayşe üstüne alındı. E) Görüşüne başvurduğum herkes, onun, sözünün eri bir kişi olduğunu söylüyor. 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler tek başlarına kullanılmaz? A) Yalan yanlış bilgilerle doğru bir karar veremezsin. B) Karşıdan, güçlü kuvvetli görünüyordu. C) Mırın kırın etme de olanları anlat. D) Aradan aşağı yukarı on yıl geçti. E) İngilizceyi şöyle böyle bilir. 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlama gelen sözcüklere yer verilmemiştir? A) Bu ay derneğimiz çok ihtişamlı, gösterişli etkinlikler düzenleyecek. B) Arkadaşlarımızla çetin ve zor bir dönemin kapılarını araladık. C) Öğrencilerin rehberlik servisinde sorunları, problemleri çözüme kavuşturulmalıdır. D) Onunla bu konuyu tartışmak için ne vaktim ne zamanım var. E) Biz müşterilerimizi iyi, güzel sözlerle avutmayız. 10. İlk çocuk yazarlarını keşfedenler çocuklar olmuştu. Yetişkinlerin dünyasından okulun uzaklaştırdığı bu çocuklar henüz küçük yetişkinler olmaktan kurtulmuş sayılmazlardı. Okul onları yetişkinlerden ayırsa da kitaplar yetişkinlerle buluşmalarını sağlıyordu. Her ne kadar masalların altın yüzyılları yaşansa da her masalın sonunda üç elma düşmeye hâlâ devam etse de çocukları büyüleyen bu kitaplar çok geniş bir okur kitlesine kavuşmuştu. Daha sonra çocuk klasikleri olarak anılacak bu kitapların hiçbiri çocukları için yazılmadığı gibi yazarları da çocuk yazarı değildi. Yukarıdaki parçada altı çizili sözlerle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A) Masalların en çok rağbet gördüğü zamanlar B) Masalların diğer türlerle karşılaştırıldığı dönemler C) Masalların çocukları etkisi altına aldığı çağlar D) Masalların insanları esir aldığı günler E) Masallara olan ilginin azaldığı dönemler Cevap Anahtarı: 1- A 2-A 3-A 4-E 5-B 6-E 7-D 8-C 9-E 10-A
     

Sayfayı Paylaş