Şifalı Bitkiler bas harfi L M ve N olanlar

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.246
Tepki puanı
2.148
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Lahana : Kansere karşı etkili olduğu bilinen sebzelerin başındagelir. Bol miktarda B, C ve E vitamini, potasyum içerir. Özellikle meme verahim kanserine karşı etkilidir. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasınısağlar. Kandaki şeker miktarını düşürür. Sarılık ve safra kesesi hastalıklarıiçin iyidir. Astıma faydalıdır. Bağırsak kanserine karşı etkili. Lahana kanserhücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde (isotiocyanates) içeriyor.ABD'de yapılan bir araştırmaya göre, haftada bir gün lahana yiyenlerin bağırsakkanseri olma riskleri üçte iki oranında azalıyor.
Lavanta : Lavanta çiçeği, kuvvet verici, idrar söktürücü ve romatizmayakarşı çay hâlinde kullanılır. Çok iyi bir koku vericidir. Hâricen yatıştırıcıolarak da kullanılır. Parfümeri sanâyiinde kullanılan önemli bir bitkidir.
Limon yağı : Oleum Limonis Uyarıcı ve koku verici olarak kullanılmaktadır.
Mahlep : Pruni mahaleb Afrodizyak, balgam söktürücü, nefes darlığı veprostat için, ayrıca şeker hastalığına karşı kullanılır.
Mantar : Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Özellikle Çinliler'in ilaçniyetine yedikleri bu sebze, bünyeyi hastalıklara karşı koruyor ve bağışıklıksistemini güçlendiriyor.
Marul : Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyumiçeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında,küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bumiktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.
Maydanoz : Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığıdert yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfos ve mangan elementlerideposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor,görme gücünü ve anne sütünü artırıyor. Bir demir deposudur. Genellikle tazeyenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz,günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Böbrekleri çalıştırarak idrargetirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kanserekarşı da koruyucudur. Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesleuyanmamızı sağlar. Anne sütünü artırır. Vücuttaki zehirli maddeleri dışarıatar. Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu suyla pansumanyapıldığında sivilcelere iyi geliyor. Kaynatılan maydanozun suyu gözlerepansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor.Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesinisağlıyor..
Mazı : Yaprakları siğilleri yok etmekte kullanılır. Kozalağından barsakkurdu düşürücü ilaç yapılır. Gebe kalmayı önlemek için kullanılır. Bazızehirlenmelerde panzehir olarak kullanıldığı bilinir. Basur memelerinde defaydalıdır.
Melekotu : Kan dolaşımını düzenler. Terletir. Kurutulmuş melekotudövülüp başa sürülecek olursa bitleri öldürür. Astım nöbetlerine faydalıdır.
Melissa : Yapraklar yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü, terletici veantiseptik etkilere sâhiptir. Huzursuzluk ve sıkıntıları giderir. Hafızazayıflığına faydalıdır. Baş dönmesi ve kulak çınlaması gibi şikayetleri keser.Hazımsızlık, baş ağrısı ve migrende de faydalıdır. Daha çok çay hâlindekullanılır.
Menekşe : Bitkinin çiçekli dalları idrar söktürücü, bâzı derihastalıklarında kan temizleyici olarak ve romatizmaya karşı kullanılır.
Menengiç : Terebinthina Chia Dahilen idrar ve solunum yollarıantiseptiği olarak kullanılır.
Mersin : Meyveleri yemiş olarak, kabızlık giderici ve antiseptik olarakkullanılır.
Mersin yağı : Oleum Myrti Dahilen bronşit, verem ve belsoğukluğu gibihastalıkların tedavisinde ve şeker hastalığına karşı kullanılmaktadır.
Meyankökü : Grip, nezle, anjin ve nefes darlığına faydalıdır. Öksürük vebalgam söktürür. Yüksek tansiyonu düşürür.
Mısır : Yüzde 18.3 gibi yüksek oranda lif içeriyor. Mısırın içeriğindekiyüksek karbonhidrat, enerji seviyenizi yükseltir. İçinde protein, kalsiyum,demir, fosfor, A ve B2 vitaminleri bulunur.
Mısır püskülü : Stylus Maydis İdrar söktürücü ve taş düşürücüdür.
Mine Çiçeği (Güvercin otu) : Tıbbî olarak, kabız edici, teskin edicietkisi vardır. Baş ve mafsal ağrılarını dindirir. Yorgunluğu ve uykusuzluğugiderir.
Muskat : Myristicae Gaz söktürücü ve antiseptik olarak bilhassa karınağrıları için kullanılır.
Muz : Folik asit, potasyum ve B6 vitamini bakımından son derece zenginbir meyvedir. Potasyum krampları önler.
Mürsafi : Gummi Myrrihae Antiseptik ve uyarıcıdır. Bilhassa solunum yoluhastalıklarına karşı kullanılır.
Nane : Yapraklari çay hâlinde yatıştırıcı, mîdevî, gaz söktürücü,bulantıyı giderici olarak kullanılır. Bunun yanında çeşitli ilâçlarınterkibinde kullanıldığı gibi, yaprakları çiğ veya kurutulmuş olarak yemeklerekonur. Nâne esansı, çok miktarda zehir etkili olmasına karşılık az miktarı mîdeağrılarına ve bulantılara karşı kullanılabilir. Nâne uçucu yağı da oldukçafazla kullanılan bir yağdır.
Nane yağı : Menthae Piperitae Hafif antiseptik, ferahlatıcı, koku vericive mide bulantılarını giderici olarak kullanılır.
Nar : Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır.Şerit düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. Mide, bağırsak hastalığı olanlar, küçükçocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.
Nazarotu : Ekzama, basura karşı ve tütsü olarak kullanılır.
Nergis : Kusturucu ve ishal etkilidir. Kurutulmuş çiçekleri yatıştırıcı, müshil ve ateş düşürücü olarak çay hâlinde kullanlır.
Nilüfer : Kökleri kabız edicidir. Beyaz nilüferin çiçekleri, yatıştırıcıve uyuşturucudur.
Nohut : Vücudu kuvvetlendirir. Anne sütünü arttırır
 
Back
Yukarı