Windows XP Ders Notları

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Windows XP Ders Notu - Windows XP Dersleri - Windows XP Nedir - Windows XP Kurulumları


Yedekleme işlemlerinde dikkat edilmesi ve yapılması gerekenler

Yedekleme yapılacak bilgisayarda eğer harddisk ikiye bölümüşse ve windowsta çalışır durumda ise yedekleme için bir sorun yoktur. Burda sürücülerin isimlerini almak kurulumda daha kolay işlemler yapmanızı sağlar. Eğer windowsunuz çökmüşse, yedek almak için birinci yol başka bilgisayara harddiskinizi bağlayarak buradan yedek almak, yedek alırken masaüstü, belgelerim, sık kullanılanlar öncelikle alınacak yedeklerdir bunlara erişmek için harddiskte documents and settings bölümünden kullanıcı adına girerek buradan erişebiliriz. Eğer başka bilgisayar yoksa dos ortamından yedek almak gerekir. Tabi harddiskiniz fat32 ise. Bunun için açılış disketine ve xcopy dosyalarına ihtiyacınız var. Dos ortamına girdikten sonra

A:\ xcopy c:\documents and settings\sel\belgelerim\*.* d:\yedek/s dediğimizde tüm klasör ve dosyaları yedeklemiş oluruz.

Yedeklemede yapılacak diğer bir yöntemde bilgisayarınız çalışır durumda iken ghost gibi programlarla bunların yedeğini alarak bir disket oluşturmak bu durumda birkaç dakika içinde çöken bilgisayarınızın tüm bilgilerini tekrar yüklemiş olacaksınız.

Eğer böyle bir program yoksa windowsun kendi yedekleme programını kullanabilirsiniz.

Başlat-programlar-donatılar-sistem araçları-yedekleme karşımıza gelen pencerede yedekleme ve yedeklenen dosyaları geri yükleme seçenekleri mevcuttur. Burda duruma göre seçeneklerin herhangi birini seçerek yedekleme veya geri yükleme yapabilirsiniz.

Sistemi eski haline getirmenin diğer bir yöntemide başlat-programlar-donatılar-sistem araçları-sistemi geri yükle. Burda sisteminiz düzgün çalışırken sistem geri yükleme noktası oluşturmak gerekir. Eğer sisteminizde gerçekten sorun varsa, sistemi geri yüklemeyecektir.

Ayrıca düzenli olarak bilgilerimizi yedeklemek gerekir.

Filimleri düzünlemek belli parçalarını kullanmak için:

Windows Movie maker
Başlat-programlar-windows movie maker.
Java appletlerinin yüklenmesi
Internet explorerde bazı makinalara girdiğinizde, java appletlerinin yüklenmesi gerektiğini söyler. Bu durumda birinci olarak service pack 1 yüklemek veya msjavx86 dosyasını yüklemek.
Windowsu kendi istediğimiz özelliklerde ayarlamak
TweakUI
Windowsun yardımcı araçlarından biridir.
Windows üzerinde çeşitli ayarlamalar ve düzenlemeler yapabilirsiniz. Registerla ilgili, başlangıç dosyaları ile ilgili görümle ilgili her türlü düzenleme yapılır.

Bu araç, CD’de \tools\reskit\powertoy klasöründe gizlidir. Veya kurulum dosyasını internetten indirebilirsiniz.

Ağa bağlanmak
Bilgisayara bağlı bir ağ varsa, bu bilgisayarı ağa tanıtmak için bilgisayarım-sağ tuş özellikler bölümünde bilgisayar adı bölümünde ağ kimliği sekmesini tıklayarak yerel kullanıcı hesabı oluşturabiliriz. Bö;ylelikle bir ağa bağlanmış oluruz.

Gelen sekmede ilk seeneği seçiyoruz. Etki alanı olmayan bir ağ kullanıyorum. Seçeneğinden sonra çalışma grubunu yazarak ağa dahil oluyoruz.

Paylaşım ve güvenlik hakkı verirken hangi bilgisayarların ne gibi haklara sahip olacağını belirleriz. Ancak burda hak verme seçeneği aktif değilse bunu aktif hale getirmek için, bilgisayarım penceresinde araçlar-klasör seçenekleri-görünüm kısmında “basit dosya paylaşımı kullanımı kullan”seçeneğinin chekini kaldırmak gerekir. Haklar verirken bütün kullanıcıların aynı hakka sahip olmasını istiyorsak, everyone hepsinde allow kısmını seçmemiz gerekir.

Ayrıca başlat-çalıştır gpedit.msc yazarak bu pencerede security option(Windows ayarları- güvenlik ayarları)kullanıcı hakları kısmında “bu bilgisayara ağ üzerinden eriş” seçeneği erişebilecek bilgisayarların listesini ekle. Ayrıca aynı bölümde güvenlik seçenekleri kısmında “adsız kullanıcılara everyone izinleri uygulansın” seçeneğini etkin ettiğimizde kullanıcının şifre sahibi olmasına gerek olmadan bağlantı yapabilir. Eğer sadece istediğimiz kişilerin bağlanmasını istiyorsak birinci seçeneği kullanmalıyız. Herkesin bağlanmasını istiyorsak ikinci seçeneği uygulamalıyız.

Yine ağ ile ilgili diğer düzenlemeleri bu bölümde yapabilirsiniz.

Ayrıca ağda bir bilgisayara bağlanma sorunu yaşanıyorsa bu bilgisayarın hizmetler(yönetimsel araçlar) kısmında ağ seçeneklerini kontrol etmek gerekir.

Ağa bağlanırken ip numaraları kullanılarakta ağa bağlantı sağlanabilir. Bunun için ağa bağlanmak istediğimiz bilgisayarlara ip numaraları veririz. 192.168.1.1 ile başlayarak diğer bilgisayarlarada başka(192.168.1.2) ip numaralarıda verilebiliriz. Alt ağ maskesinede 255.255.255.0 verebiliriz. Varsayılan ağ gecidi(default gateway) boş bırakılır.

Eğer burayı otomatik yaparsak önce bilgisayar eğer ağda dhcp server varsa buradan bir ip numarası alır, eğer yoksa kendisi bir ip üretir ve kullanır.

Ağda bir bilgisayarı aramak için ağ bağlantılarımdan sağ tuş-bilgisayar ara ile bilgisayar adını girerek bilgisayar ararız.Daha sonra bize kullanıcı adı ve sifreyi sorar.

Her açılışta başka bir bilgisayara bağlanmak istiyorsak, ağ bağlantılarından sağ tuş sürücüye bağlan seçeneğini kullanarak başka bir bilgisayarın paylaşıma açılan dosyasını göstererek açılışta otomatik bağlanmış oluruz.

Ağa bağlı olup olmadığımız görmek için ağ bağlantıları bölümünde, bağlantımı simge olarak göster seçeneğini kullanırız.

** AĞA BAĞLANIRKEN

Eğer ağa bağlanırken sorun oluyorsa. Ağdaki diğer makineye erişmek için. önce makinelere sabit ip numarası atalayalım. örnek ip:192.168.1.3 alt ağ:255.255.255.0 diğerlerinede ip numarası son rakamı farklı verelim. Daha sonra paylaştırılan klasöre izinler bölümünde everyvone olarak atama yapalım.

önce o makinenin ip numarasını başlat-çalıştır-cmd ile ipconfig yazarak öğren sonra diğer makinede başlat-çalıştır. \\ip numarası\paylaşım adı\
Yukarıdaki paylaşım adını öğrenmek için denetim masası-yönetimsel araçlardan paylaşılan klasörlerden paylaşımı seçip öğrenebiliriz.
örnek

\\192.168.1.48\c$\
\\192.168.1.48\access\
 
Uzak bilgisayara bağlanmak

Uzak bilgisayara bağlanmak için bilgisayarım-sağ tuş özellikler bölümünden uzak sekmesini seç. burda uzaktan yardım seçeneğini seç. sonra kullanıcıların uzaktan bağlanmasına izin ver seçeneğini seç. kullanıcıları seç seçeneğinde gelişmiş kısmında kullanıcıları tanımla. Eğer bunda sorun yaşanıyorsa ağ bağlantıları kısmında gelişmiş sekmesinde, bilgisayarı dışarıdaki tehlikelere karşı koru(firewall) sekmesinin aktif olmaması gerekir.
Daha sonra başlat-programlar-donatılar-iletişim-uzak masaüstü bağlantılar kısmında bilgisayar adını veya ip numarasını yazarak diğer bilgisayarın masaüstüne bağlantı yapabiliriz.

Ağınızın ip numarasını öğrenmek için başlat-çalıştır cmd komutu ile dos ortamında İpconfig komutunu kullanmalıyız Veya ağ bağlantıları üzerinde sağ tuş-durum seçeneği ilede ip numaralarını öğrenebiliriz.

Veya wntipcfg programını internetten indirip kullanabiliriz.

Direk kablo bağlantısı yapma
Seri portları öncelikle ayarlamak gerekir. Control panelde telefon ve modem ayarını seçelim. Daha sonra ekle tuşuna basarak diğer com bağlantısını modem olarak tanıtacağız. Modemimi algılama listeden seçeceğim seçeneğini tıkla, ileri gelen pencerede standart modem türlerinden iki bilgisayar arasında iletişim kablosunu seç. sonra eğer modeminiz varsa com olarak başka bir seçenek seçerek tamam diyoruz.

Cross kablomuzuda oluşturduktan sonra diğer işleme geçelim.
Denetim masasında-ağ bağlantıları bu pencerede yeni bir bağlantı oluştur tıkladıktan sonra gelen pencerede en alt seçeneği tıkla.

Bağlantıyı com veya lpt1 olarak mı bağlantıyı seç. kullanıcıları belirle. Daha sonra gelen bağlantılar menusu oluşur bu menü açarak bu pencerede ağ iletişimi sekmesini tıklayarak ağda hangi İp aralığındaki bilgisayarların gireceğini belirle.

Bunun dışında Ethernet kartları ilede bu bağlantıyı yapabiliriz.

Kullanıcılara kısıtlamalar getirmek
Bunu group policy editor(grup ilkesi) programı ile yapabiliriz.
Başlat-çalıştır bölümüne gpedit.msc yazarak çalıştırırız.
Kullanıcı yapılandırması bölümünde kullanıcıların haklarının altında bulunan yönetim şablonları bölümünde sınırlandırabiliriz. Burda yapılan kısıtlamalar tüm kullanıcılar için geçerlidir.

Masaüstü, massenger, ağ vs. gibi sınırlandırmaları yapabiliriz.
Ayrıca engelleme ve bazı kısıtlamalar için hizmetler penceresini kullanabiliriz. Denetim masası-yönetimsel araçlar –hizmetler ile buna erişebiliriz.

Pencerede sağ bölme özellikleri görünmüyorsa
Bilgisayarım penceresinde araçlar-klasör seçenekleri tıkla genel bölümünde görevler kısmında klasörlerdeki ortak görevleri göster.
Sistemde meydana gelen olan olayları takip etmek
Denetim masası-bilgisayar yönetimi-olay görüntüleyici(event viewer) burda bunların üzerine tıklayarak hata kodlarına bakarak, sistemimizde ne gibi sorunlar olduğunu takip edebiliriz. Daha ayrıntılı bilgi için İnternette http://support.windows.com/ kısmında hatanın ayrıntısına bakabilirsiniz.

Program ekle kaldırda gözükmeyen programları görünür yapmak
Bunun için Windows klasörü altında gizli olarak bulunan inf klasörünü görünür yapmak. Daha sonra SYSOC.INF dosyasını bularak notepad ile açın. bu programla ilgili(örneğin massenger) satırı bulup hide yazan kısmı silin. Virgülleri silmeyin. Sonra program ekle kısmında-windows komponentleri sekmesinden siliniz.

Uyarı balonlarından kurtulma
REGEDIT'i çalıştırın ve alttaki anahtarı bulun:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Advanced,

"Advanced" üzerine sağ-tık>"New" -> "DWord Value" :
Yeni alt anahtarın ismini "EnableBallonnTips", değerini ise"0" yapın:
Domaine(etki alanı) dahil olmak
XP Professional'in aksine Home versiyonu Domain'e katılmanıza imkan vermiyor
Domain'e katılma işine girişmeden önce ağ bağlantılarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. DHCP server'dan alınan veya elle girilmiş bir IP adresiyle çalışıyor olmalısınız.
Bilgisayarım sağ tuş-özellikler bölümünde değiştiri seçelim Workgroup isminin domain ismi ile aynı olmasını sağlayın. Daha sonra etki alanı(domain) kısmına calışma grubu ile aynı adı verin.
Ancak eğer Computer Account Domain sunucu üzerinde mevcut değilse, sizden Domain üzerinde tanımlı ve Domain'e bilgisayar ekleme yetkisine sahip bir kullanıcı adı ve şifresini soracaktır (genellikle domainin Administrator kullanıcısı).
Bilgisayarı açıp kapayarak, düzenlemeyi tamamlayın.

Artık restart ederken veya log-off ettiğinizde aşağıdaki login ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekran XP login ekranı ile ilgili User Accounts içinden yapılan ayar ne olursa olsun böyle gelir.

Ctrl , Alt ve Delete tuşlarına aynı anda basarak Log On to Windows penceresini açıyoruz.

Options > >
Burda Log on to: şeklinde ek bir seçenek çıkıyor. Bu seçenekle, domain'de tanımlı bir kullanıcı ile domain'e mi, yoksa bu makina üzerinde tanımlı bir kullanıc ile yerel olarak sadece bu makinaya mı login olmak istediğimizi seçiyoruz.

Log on to: alanında domain isminizi seçerseniz, Domain sunucu üzerinde tanımlı kullanıcı adı ile giriş yapmanız gerekiyor. Domain üzerinde tanımlı bu kullanıcı adı yerel kullanıcılardan farklı da olabilir.
Eğer domain üzerinde tanımlı bir kullanıcı ile domain'e login olursanız, bu makina üzerindeki haklarınız, domain de tanımlı kullanıcının hakları ile sınırlı olacaktır. Bu genelde bu makina üzerinde hiçbir değişiklik yapamazsınız demek oluyor.

Çöken Windows sistemini kurtarmak(otomatik sistem kurtarma sihirbazı-ASRAutomated System Recovery Wizard)

Başlat-programlar-donatılar-sistem araçları-yedekleme bölümünü seç. gelen pencerede gelişmiş seçeneğini seç. burda en altta otomatik sistem kurtarma sihirbazının seç.
Daha sonra yedek dosyanın adını ve nereye kopyalanacağını soruyor.
Yedekleme işlemi başladıktan sonra, ayarların kaydedileceği disketi istiyor. Hem yedek hemde disket mevcut eğer windowsunuz hala çalışıyorsa aynı yerden verileri geri alabilirsiniz. Ancak Windows çökmüşse.

XP diğer tüm medotlarla geri getirilemeyecek şekilde çökerse, ASR yedeğinden geri yükleme yapmanın zamanı gelmiş demektir.
Windows XP Professional Kurulum CD-ROM ile boot edin.

Eğer açılışta bu mesajı alırsanız herhangi bir tuşa basarak CD-ROM'dan boot edin.

Hazır olun!
allta Press F2 to run Automated System Recovery (ASR) ... mesajını görür görmez F2 tuşuna basarak ASR geri yükleme moduna geçin.

Şimdi oluşturduğumuz disketi takacağız.
Sonra size sormadan format atacak sonra kurulum başlıyor. İlk başta normal Windows kurulumu şeklinde olacak. Ancak bunun sonunda Windows kurulumu yerine ASR wizard gelecek. Sonra yedek dosyamızın yerini belirteceğiz.sonra sizin sistemi kullanıcı bilgilerini aynen geri yükler. Diğer yüklediğiniz programları ayrıca yedekleyip yeniden yüklemeniz gerekir.
Recovery Console(Kurtarma Ekranı)

Recovery Console'u çalıştırmak için Windows 2000/XP kurulum CD'sinden boot edelim. Eğer elinizdeki CD'den boot edemiyorsanız Windows XP Boot Floppy diskleri oluşturup onlarla boot edebilirsiniz.
Windows 2000
Windows 2000 Professional Setup menüsünde R tuşuna basarak
Repair Options ekranına geçelim. Önce 1 yazalım.
Daha sonra yönetici şifresini yazalım.
Şimdi komut istemine geldik. HELP komutu ile komut isteminde kullanabileceğimiz komutların listesini görebiliriz.

Bu komutlardan her birisini "komut /?" şeklinde çalıştırarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Recovery Console'da neler yapabiliriz
Tüm disklerin ana dizinlerine erişebiliriz. Windows'un kurulu olduğu dizine ve alt dizinlere(C:\Winnt dizini yani) erişebiliriz. Floppy ve CD-Rom sürücülere erişebiliriz. Erişim hakkınız olan dizinlere disket veya cd'den kopyalama yapabilirsiniz. Disk'ten dış medyalara kopyalama yapamazsınız.
EXIT komutunu yazıp enter'larsanız makina restart eder ve Recovery Console'den çıkmış olursunuz.

Recovery Console uygulamaları ve bazı komutların kullanımı
 
Açılışta NTLDR veya NTDETECT dosyaları bulunmadı diye bir mesaj ile karşılaşıyor ve sistem açılmıyorsa, bu dosyaları windows CD'sinden ana dizine kopyalayabilirsiniz.
C: sürücüsünün ana dizninde olduğunuzdan emin olun ( C:\ ). Benim CD sürücüm D: olduğu için copy d:\i386\ntldr komutuyla ve copy d:\i386\ntdetect.com komutuyla bu iki dosyayı kopyalayalım.
Eğer diskin boot sektörüyle ilgili bir problem varsa, fixboot komutuyla yeni bir boot sektör yazabilirsiniz.
Eğer master boot record zarar görmüşse (eski tip bir virüs tarafından bozulmuş olabilir) fixmbr komutunu kullanabilirsiniz.
Bazen windows CD-ROM'undaki CAB dosyaları içinden bir dosyayı diske kopyalamanız gerekebilir.
Bu durumda expand komutunu kullanabilirsiniz.
Örnek olarak bir CAB dosyasını önce diske kopyaladım(win.cab).
CAB dosyasının içini görmek için expand xxx.CAB /d /f:* komutunu kullanabilirisiniz.
expand xxx.CAB /f:yyy komut dizisi ile de (yyy=açılmak istenen dosya ismi) istediğiniz bir dosyayı CAB içinden dışarı kopyalayabilirisiniz.

diskpart komutuyla disk bölümlerini(partition) yönetebilirsiniz.
Windows içindeki servisleri ve sürücüleri görebilir ve enable yada disable edebilirsiniz.
listsvc komutu tüm servis ve sürücüleri gösteriyor.
enable isimli komutla bir driver veya servisi aktif hale getirebilir, disable isimli komutla da çalışmasını(tabii windows açılınca) durdurabilirsiniz.
Windowsta çökme oluyorsa
Windowsunuz Artik eskisi gibi stabil calismiyor , ve mavi ekranlarla, donup kalmalarla sikca muhatap olmaya basladiniz , aklinizda da Format Atmak var, ama durun bakalim Formattan önce yapilabilecek seyler var.
Bu asagidakiler benim gibi System Restore yi daima devre disi birakanlar ve Norton Ghost gibi Image alma yazilimlarini kullanmayanlar icindir.
Ayrica Cd yi takip Repair komutu vermekten de nefret ediyorum, birkac defa ise yaramadi. Sistemim okadar Hantallasti ki Dosya acmak icin bile 15-20 sn bekler olmustum.

1.Öncelikle Windows sistem dosyalarini kontrol ettirip bozulanlar varsa yeniletelim: Windows Xp Cd nizi Takin Windows kurulum ekrani cikacaktir, bu ekrani kapatalim
Start ---- Run--- deyip sfc /scannow yazarak Ok deyin ve beklemeye baslayin .

2. RegSeeker, adli yazilimi indirip tüm registry kayitlarini taratalim ve buldugu tüm hatali kayitlari birgüzel silelim.

3. Norton Windoctor 2005, Programini indirip birkez de bununla taratalim ve Registry kayitlarini bir kez daha düzelttirelim. (mercekport.org a tesekkürler)

4. Üsttekiler ise yaramadi Ama haala format atmamakta kararliyiz devam ozaman :
Takalim Win XP Cd mizi ve Cd den Boot edelim
"R" Repair komutunu R ye basarak secelim
Geridönüsüm konsoluna geldik, Admin Passworumuz sorulduktan sonra DOS benzeri bir ekranla karsilasacagiz
Simdi sirasiyla asagidaki komutlari verelim:
CD\
cd system32
cd config
ren software software.bak
ren system system.bak
cd c:\windows\repair
copy software c:\windows\system32\config
copy system c:\windows\system32\config
exit

Recovery Console'a erişmenin diğer yolları

Recovery Console ek bir açılış seçeneği olarak her açılışta karşımıza çıkabilir.
Komut isteminde, drive:\i386\Winnt32.exe /cmdcons (drive CD-rom sürücü harfiniz olacak) yazarsak;

Artık her açılışta Recovery Console'da bir açılış seçeneği olarak karşımıza çıkıyor.
Ancak eğer Recovery Console seçeneği default olarak geliyorsa, açılıştaki bu bekleme süresini değiştirmek istiyorsanız veya Recovery Console seçeneğini açılıştan tamamen kaldırmak istiyorsanız :

Control-Panel>System
Veya My Computer üzerine sağ tık>Properties

tab: Advanced
Startup and Recovery

Default boot seçeneğini seçebilirsiniz.
Listenin bekleme süresini değiştirebilirsiniz.
Display list of operating systems seçeneğini kapatırsanız, (defaut olarak windows açılışı olduğundan emin olun) açılış menüsü görünmeden windows başlayacaktır.
 
Back
Yukarı