Otomobil Markaları Ne Anlama Geliyor ?

Otomobil markalarının amblemleri nereden çıktı bu amblemler ne anlamlara geliyor?

izlesene.com/iz/exixiz | Videoya Git

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz
Şirketin kurucusu Karl Benz, Deutz’daki motor fabrikasındaki görevinin ilk yıllarında, Köln ve Deutz manzaralı evinin tepesine bir yıldız amblemi koymuş, eşine yazdığı mektuplarda bu yıldızın günün birinde başarıyı ve gücü temsil edeceğini ve fabrikasının üzerinde parlayacağını söylemişti. Yıldız Daimler’in, motorlu araçların “karada, suda, havada” evrenselliğini simgelemektedir. 1909’da tescil edildi.

1916 yılında yıldızın etrafı, içinde dört küçük yıldızın ve Mercedes isminin yer aldığı bir daireye çevrildi.

1926’da Daimler-Benz birleşmesi ile Benz’in defne yapraklarından çelengi yıldızın etrafını sardı.

Bu arada belirtelim markadaki Mercedes ismi şirketin kurucusu Karl Benz’in büyük kızının ismidir. Benz de soyadlarıdır.
Ayrıca bazı modellerinin arkasında görüp de merak edenler için;
AMG (Aufrecht Melcher Großaspach), Hans-Werner Aufrecht ve Erhard Melcher tarafından 1967 yılında Almanya’nın Stuttgart şehrindeki Großaspach kasabasında kurulmuş bir modifiye şirketidir. AMG bir kısaltma olup; kurucularının soyadları ve bulundukları kasabanın baş harflerinin birleşmesiyle meydana gelmiştir. AMG; Hans Werner Aufrecht – Eberhard Melcher – Großaspach”.
BMW

BMW
BMW şirketin tam ismi Bayerische Motoren Werke.Şirket, 1913 yılında Karl Friedrich Rapp tarafından Almanya’nın Münih kentinde kurulmuştur ve mimari olarak meşhur merkezi halen oradadır. İlk zamanlarda sadece uçak motoru üreten şirket, 1928 yılında satın aldığı Fahrzeugtechnik Eisenach A.G. otomobil şirketinden sonra otomobil üretimine girmiştir. BMW ilk otomobil seri üretimini 1929’da 3/15 PS ismindeki otomobil ile başlamıştır. BMW ilk olarak uçak motoru üretimi yapan bir firmaydı. Bu yüzden parçalı amblemin mavi kısmı gökyüzünü beyaz kısmı da uçak pervanesini temsil etmektedir. Başka bir iddia ise amblemdeki mavi beyaz renklerin Bavyera eyaletinin renklerinden geldiğidir.
Ford

Ford
Ford Motor Company, Henry Ford tarafından Highland Park, Michigan, ABD’de 16 Haziran 1903 tarihinde kuruldu.

Ford logosu mavi plaka üzerine italik yazı şeklinde markanın ismi yazılıdır ve markanın nostaljik bir geçmişini anımsatıyor.
Wolkswagen

Wolkswagen
Volkswagen AG, Almanya’da, 1937 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından Alman Otomotiv Birliği’ne kurdurulan otomobil firması. Şirketin adı, Almanca’da halkın arabası anlamına gelmektedir. Grubun sahip olduğu markalar Audi, Porsche, Bentley,Bugatti, Lamborghini,MAN, Seat, Škoda, Ducati, Volkswagen Ticari Araçlar ve Scania’dır.

Vw amblemi Porsche mühendisi Franz Xaver tarafından bulundu.
Ekim 1948 yılından bu yana markanın iki harfi Almanya’nın Wolfsburg şehrini şereflendiriyor.
Posche

Posche
Suebyalı’nın gururu Porsche amblemi, 1952 yılından bu yana Suebya milliyetçiliğini öne çıkartan simgelere yer veriyor… Amblemdeki siyah at, Almanya’nın Stuttgart şehrinin armasından. Geyik boynuzu ile kırmızı-siyah çizgiler ise Almanya’nın Württemberg köyünün flamasından alıntı.
Alfa Romeo

Alfa Romeo
Açılımı gerçekten çok uzun (Anonima Lombardo Fabbrica Automobili) olduğundan birçok ülkede Alfa Romeo, sadece Alfa olarak anılıyor.

Alfa markası, Romeo soyadını kuruluşundan dokuz yıl sonra 1919’da aldı. Tarihi romanlardan çıkma bir italyan yakışıklısının ismi olan Romeo, markanın adına bir yan anlam kattı. Romeo, sadece Nicola adlı bir Alfa mühendisinin soyadıydı. Firma 1910 yılında Milano’da kurulduğunda yönetim logo olarak, şehrin iki sembolünü kullanma kararı aldı. ilki, şehrin logosunda yer alan kızıl bir haçlı. İkincisi, Visconti Ailesi’nin flamasından alınan bir yılandı. Bu ilginç logo, ilk Haçlı Seferi’nde Araplar’a karşı kazanılan zaferi simgeliyor.
Ferrari

Ferrari
Hediyelik beygir. İtalyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari’ye hediye ettiği at maskot, Ferrari’nin amblemini teşkil etti. Amblemdeki ana renkler sarı ile kırmızı, firma sahibinin yaşadığı komşu şehir Modena’yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.
Lambourghini

Lambourghini
Markayı kuran Ferrucio Lambourghini, markanın amblemi olarak burcu olan boğayı koymuştur. Ve Lambourghini modellerinin ismi İspanya’daki güreşçi boğaların isimleridir.
Saab

Saab
Saab’ın logosunda, bir kartal başı yer alıyor. Bu kartal, Saab’ın köklerinin de bulunduğu Güney İsveç’teki Skane kentinin eski flamasından alınmış. Saab adıysa, Svenska Aeroplan Aktie Bolaget kelimelerinin ilk harflerinden oluşturulmuş. İlk olarak uçak üretmek için kurulan firma, daha sonra Scania ile birlikte kamyon branşına da adım attı. Otomobil üretimiyse 1946’dan bugüne devam ediyor.
Subaru

Subaru
Mercedes tek bir yıldızla yetinirken, Subaru yıldız takımına ihtiyaç duyuyor. Bu takım yıldızsa, Türkçe’de Ülker ya da Süreyya olarak bilinen bir sistem. Yunan mitolojisinde Pleone’nin kızları ve Atlas anlatılır. Hikayede Orion, güzellikleriyle ünlü bu kızlara musallat olur. Zeus da bunun üzerine kızları gökyüzünde parıldayan bir takımyıldıza (Ülker/Süreyya) dönüştürür, ilk yıllarında Subaru, avcı uçakları için motor üretiyordu, ikinci Dünya Savaşı sonrasında Japonya yenilince galip devletler, Subaru’yu 12 parçaya ayırdı ve bunlardan altısı, 1953 yılında “birleşme” anlamına gelen Subaru adı altında yeniden birleşti.
Toyota

Toyota
Japon üreticinin logo tasarımcıları, T harfinin oval olabileceğini göstererek, “tasarımda sınır yoktur” sözünü bir kez kanıtladı. Logodaki küçük elipsler, müşterinin ve otomobilin kalbini temsil ediyor. Müşteri memnuniyeti, takım ruhu ve ilerleme isteği, logoyu oluşturan üç elipsin diğer anlamları.
Volvo

Volvo
Latince konuşabilen bu İsveç markası: “Ben yuvarlanıyorum” diyor. Volvo’nun Eski Roma dilinde bir sözcük olması, Volvo adlı bir kurucusunun olmadığını da işaret ediyor. Gerçekten de kurucuların adları Gabrielsson ve Larson’du. Firmanın amblemiyse bir Volvo yazısı ve arka plandaki oklu bir daireden oluşuyor. Mitolojide bu oklu daire, demir silahlarıyla savaş meydanlarında terör estiren savaş tanrısı Mars’ı sembolize ediyor.
Opel

Opel
Adam Opel AG’nin hikayesi, bir çiftlikte başladı. Eski bir ahırı atölyeye dönüştüren Adam Opel, ilk başlarda dikiş makineleri, 1898’den itibarense otomobil üretmeye başladı. Günümüzdeki yıldırım yerine geçmişte, teknolojik ilerlemeyi temsil eden bir zeplin figürü kullanılıyordu. Zeplinlerin pabucu dama atılınca figür, yerini bir rokete bıraktı. Halen kullanılan yıldırım figürüne geçişse 1963 yılında gerçekleşti.

Amblemdeki tekerlek güveni, şimşek ise hızı simgeliyor.

Peugeot
Hayvanlar aleminin kralı olan aslan, logo olarak Peugeot ürünlerinin yüksek kalitesini anlatmak için seçilmiş. Ancak bu ürünler, firmanın kuruluş yılı olan 1810’da otomobil değil, testere şeritleriymiş. Dişlerin keskinliği, kesilen yüzey üzerinde rahat hareket etmesi ve hızlı bir şekilde kesmesi, logonun yaratıcısına aslan dişlerini hatırlatmış olacak. Fransız firma, 1899 yılından bu yana otomobillerinde de aslan logosunu kullanıyor.
Nissan

Nissan
Markanın, daire içine yazılmış ismi, güneşin doğuşu ile Japon bayrağındaki beyaz zemin içindeki kırmızı noktayı simgeliyor. Amblem, dürüstlüğü ve samimiyeti sembolize ediyor.
Maserati

Maserati
Güzel bir topluluk: Bir ressam ve motor tasarlayıp üreten altı adam… Yani 1926’da Officine Alfieri Maserati’yi kuran Maserati Ailesi. Bologna’da kurulan firmanın logosu, ailenin sanatçı çocuğu Mario Maserati tarafından çizilmiş. Mario, Neptün’ün üç çatallı mızrağından oluşan logo için, şehrin en sevilen yerlerinden biri olan Neptün Meydanı’ndan esinlenmiş. 1940’da Lancia firması, merkezini Modena’ya taşıdı.
FİAT

FİAT
Fabbrica Italiana Automobili Torino… İnsanın bu ismi hiç takılmadan söyleyebilmesi için en azından birkaç deneme yapması gerekebiliyor. Ancak kısaltmasını, yani Fiat’ı kullanmak çok daha kolay, italyan firma, logosunu günün modasına uygun olacak şekilde sürekli değiştirmeyi adet edinmiş durumda, ilk zamanların logosu, gençliğin beğenisine göre farklı şekiller aldı ve harflerin arasındaki noktalardan tamamen vazgeçildi. 1999 yılında Fiat, 1930’lu yıllardaki yarış başarılarını temsil eden yapraklı çelenge dönüş yaptı.


Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir