1950-1960 Dönemi Türkiye'si

Hakan Koray

Demirbaşlardan
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
1.296
Tepki puanı
805
Puanları
113
Tuttuğu Takım
Takım Tutmuyorum
1950-1960 yılları arası Türk Siyasî Tarihi açısından son derece önemli olaylara sahne olmuştur. Bu dönem faal olarak çok partili siyasetin uygulanmaya çalışıldığı ilk dönemdir. Bu yüzden çok hassas ve zor bir dönem olmuştur. Bu dönemde Adnan Menderes başkanlığında Demokrat Parti hükümeti görev yapmıştır.

Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanı, Adnan Menderes’in başbakan olarak iktidarları 10 sene devam etti. CHP iktidarı DP’ye devrederken,
Merkez Bankası’ndan 280 milyon dolarlık döviz rezervi vardı. DP, ithalatı serbest bıraktı. Lüzumsuz birçok mal, örneğin çeşitli markalarda otomobiller
GencMekan.gif
kamyonlar ve traktörler Türkiye'ye sokuldu. 1954’de döviz rezervi sıfıra indi. Karaborsa başladı.

1950 - 1960 arasında Adnan Menderes,
Türkiye'de bir takım yatırımların yapılması ve Türkiye’nin bir an önce kalkınması için büyük çaba gösterdiyse de dış ülkelere tam bağımlı bir ekonomik, askerî ve siyasal yapıyı kökleştirdi. Döviz yokluğuna rağmen, borç alınarak bir kısmını özel sektörün gerçekleştirdiği birçok yatırım yapıldı. İstanbul’da imar hareketleri başladı. Ancak dışa tam bağımlı yapılan bu atılımlar yüzünden ekonominin bozulması, bu çalışmaların devamına fırsat vermedi.

Ekonomik durum kötüye gittikçe CHP daha sert muhalefet yapmaya başladı. Bir taraftan ekonomik sıkıntı, diğer taraftan CHP/DP mücadelesi her şeyi unutturdu. DP ortaya "Vatan Cephesi"ni çıkardı, tahkikat komisyonları kurdu. TBMM komisyonu olarak kurulan Tahkikat Komisyonu'nun tüm üyeleri DP'li milletvekilleriydi ve yetkileri sıkıyönetim savcısı ve hâkimi yetkisiyle eşti. DP, CHP muhalefetini susturmak için Tahkikat Komisyonu'nun bütün üyeleri olan kendi milletvekillerini sıkıyönetim savcısı ve hâkimi yetkileriyle donatarak, Tahkikat Komisyonu'nu siyasal engizisyon mahkemesi gibi kullandı. Tahkikat Komisyonu, CHP'li milletvekillerine yönelik çeşitli suç iddialarında bulunup, bu iddiaları karara bağlayarak TBMM içinde bir yüksek mahkeme gibi çalışıyordu. Bu tür siyasal ve ekonomik gerilimler yüzünden toplumda eylemler baş gösterdi ve buna bağlı olarak DP hükümeti tarafından 1960’da sıkıyönetim ilan edildi. Bunun üzerine Harp Okulu öğrencileri yürüyüş yaptı.


1955 yılından sonra başbakan Adnan Menderes'e karşı olan güven sarsılmaya başladı. 3-4 yıl içinde de bu güven tükenme noktasına geldi. Muhalefetin yoğun baskısı dış politikada izlenen yanlış yollar, ekonominin kötüye gidişinin engellenememesi ilk yıllarda Menderes'e koşulsuz itaat eden ve oylarını O'nun için kullanan Türk toplumunun güvenini iyice azaltmıştır.


Bütün bunların sonucunda 27 Mayıs sabahı Türk Silahlı Kuvvetleri adına radyodan yayınlanan bildirideki "Bu gün demokrasimizin içine düştüğü buhran ve son mühessif hadiseler dolayısıyla ve kardeş kavgalarına meydan vermemek maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri memleketin idaresini eline almıştır." duyurusundan sonra Demokrat Parti'nin ve Adnan Menderes'in görevlerine son verilmiş, DP hükümeti tasfiye edilmiştir. Bunun sonucu olarak da hapis cezaları ve idamlar gerçekleşmiştir.



Alıntıdır.

 
Ce: 1950-1960 Dönemi Türkiye'si

saol erkan
 
Ce: 1950-1960 Dönemi Türkiye'si

O zamanki yönetimin düşünce sistemini her ne kadar sevmesem de sonucu bu olmamalı idi. Allah bizlere o günleri tekrar yaşatmasın.
 
Back
Yukarı