Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.246
Tepki puanı
2.148
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
IMF’nin son raporuna göre dünyanın en borçlu ülkesi ABD

BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2014-2015 dönemi geçici üyeleri seçildi.Genel Kurul’da yapılan oylamada, Nijerya, Çad, Litvanya Suudi Arabistan ve Şili, BMGK’nın iki yıllık geçici üyesi oldu. ( Suudi arabistan geçici üyeligi reddetmiştir.)

Nobel Kimya Ödülü’nü 3 kişi paylaştı.Ödül, Amerikalı Martin Karplus, Michael Levitt ve Arieh Warshel’e verildi.

2013 Nobel Barış Ödülü, Uluslararası Kimyasal Silahları Önleme Örgütü’ne verildi. Norveç’in başkenti Oslo’daki Nobel Komitesi, bu yılki Nobel Barış Ödülü’ne, Genel Direktörlüğü’nü Ahmet Üzümcü’nün yaptığı Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nü layık gördü.

Nobel Fizik Ödülü, Belçikalı François Englert ve İngiliz Peter W. Higgs’e verildi.

Nobel tıp ödülleri hücrenin gizemine verildi.İnsan hücrelerindeki temel taşıma sisteminin veziküller (kesecikler) tarafından gerçekleştirildiğini keşfeden ABD’li James E. Rothman, Randy W. Schekman ile Alman Thomas C. Südhof, 2013 Nobel Tıp Ödülü’nün sahipleri oldu

2013 Nobel Edebiyat Ödülü Kanadalı yazar Alice Munro’ya gitti. Ödül açıklamasında Munro “modern kısa hikayenin ustası” olarak nitelendirildi.

Mars’ta su olduğu tespit edildi.Mars’ın yüzeyinde yaklaşık yüzde 2 oranında su bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, ilk defa düzenlenecek Dünya İnsani Yardım Zirvesi’nin 2016 yılında İstanbul’da yapılacağını söyledi.

İran ve Türkiye arasında ımzalanan bır anlaşma ile 2014 yılının Türkiye’de “İran yılı” ilan edilmesine karar verildi.

Ocak 2013′de Adana, Maraş, Gaziantep’e NATO desteğiyle PATRİOT BATARYASI yerleştirildi.
İstanbul ilk kez kaldığı Olimpiyat Oyunları ev sahipliği final oylamasında mutlu sona ulaşamadı. 2020 Olimpiyat Oyunları Tokyo’da düzenlenecek.

”Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Cumhuriyet’in 90′ıncı yılının kutlandığı 29 Ekim 2013′te Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı ile eş zamanlı olarak açıldı

Avrupa Birliği Dönem başkanı, altı aylık periyotlarda Avrupa Birliği Konseyi’ni yönetmesi için seçilir. Yani Avrupa Birliği yılda iki başkanla yönetilir. Dönem başkanı, yasamanın karar alma sürecinde önemli bir etkiye sahiptir.2013 yılı dönem başkanlığını önce İrlanda yapmış ve daha sonra dönem başkanlığı Litvanya’ya geçmiştir. 2014 yılındaysa başkanlık İtalya ve Yunanistan’a geçecek.

TÜİK ‘in temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır.TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar. Topladığı verileri analiz eder ve istatistiki bilgi haline dönüştürür. Bu istatistiki bilgiler, toplumun her kesiminde karar alma aşamalarında güvenilir yol göstericilerdir.
TÜİK verilerine göre :Türkiye nüfusu 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla 75 627 384 kişi olduTürkiye’de ikamet eden nüfus 2012 yılında, bir önceki yıla göre 903 115 kişi arttı. Erkek nüfusun oranı %50,2 (37 956 168 kişi), kadın nüfusun oranı ise %49,8 (37 671 216 kişi) olarak gerçekleşti.
 
IMF ye borcumuz ne zaman biti? : 2013’te bitti.
2013 Türk dünyası başkenti neresi seçildi: Eskişehir
2013 yılı UNESCO tarafından ne yılı ilan edildi: Piri Reis yılı ilan edildi.
G8 zirvesi 2013′te İngiltere’de G20 zirvesi ise nerede yapıldı : Rusya’da
2013 Yılında AB’ye Hırvatistan kaç üye ile katıldı ? : 28.tam üye olarak
2013 yılında Avrupa basketbol şampiyonası nerede yapıldı : Slovenya’da
2013 yılından itibaren Dünya bankası başkanı kim oldu ? : Jim Yong Kim oldu
2016 yaz olimpiyatları nerede yapılacak: RİO da yapılacak

2013 yılı Çin’de ne olarak kutlanacak: Türk yılı olarak kutlanacak

2013 Arap turizm başkenti hangi il seçildi: BURSA seçildi.
.2015 EXPO Fuarı MİLANO da yapılacak.
 
İstanbul’da ikamet eden nüfus bir önceki yıla göre %1,7 artış gösterdi

Türkiye nüfusunun %18,3’ünün ikamet ettiği İstanbul, 13 854 740 kişi ile en çok nüfusa sahip olan il oldu. Bunu sırasıyla takip eden iller ; %6,6 ile (4 965 542 kişi) Ankara, %5,3 ile (4 005 459 kişi) İzmir, %3,6 ile (2 688 171 kişi) Bursa ve %2,8 ile (2 125 635 kişi) Adana’dır. Bayburt ili ise 75 797 kişi ile en az nüfusa sahip il oldu
.
Golf turnuvası için Kasım 2013’ te Türkiye’ye gelen , Boğaziçi köprüsünde Asya kıtasından Avrupa kıtasına atış yapan ünlü golfçü : TİGER WOODS.
26 temmuz 2013 te Şırnakta açılan havaalanı: Şerafettin Elçi havaalanı.

Roketsan ve Aselsan tarafından gerçekleştirilen ilk yerli füze ‘HİSAR – A’ tuz gölünde fırlatıldı.

Ekim 2013 te yapılan seçimle Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birligi başkan yardımcılıgına: RİFAT HİSARCIKLIOGLU seçildi.

Filistin ve İsrailli iş adamları arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözecek Kudüs Uluslararası Tahkim Merkezi’nin uluslararası başkanlığına Mart 2013′de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu seçilmiştir.

‘Şu Çılgın Türkler’kitabıyla tanınan bürokrat, avukat: TURGUT ÖZAKMAN eylül 2013te vefat etti.

Siirt’in Aydınlar ilçesi TBMM de çıkan degişiklik kararı ile TİLLO olarak degiştirildi.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birligi Suriye özel temsilcisi : El Ahdar el – İbrahimdir.

2014’te YAPILACAK OLAN OSCAR FİLM FESTİVALİNE: KELEBEGİN RÜYASI ADAY ADAYI GÖSTERİLDİ.

Avrupa konseyi tarafından gerçekleştirilen sinema sahnesi ve yıldızları ödüllerinde jüri özel ödülü: TOLGA ÖRNEK’İN ‘LABİRENT’ filmine verildi.

TRT genel müdürü İbrahim Şahin Ekim 2013 te Asya yayın birligi başkan yardımcılıgına seçildi.

Mısır’da ordu yönetime el koydu. Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi yönetime el koyduklarını duyurdu.

Çin dünyada üçüncü, ülkede ikinci büyük hidroelektrik santrali olan Şiluodu santralini Temmuz 2013′te devreye soktu.Üç Boğaz ve Itaipu hidroelektrik projelerinin ardından dünyada üçüncü sırada yer alan santralin toplamda 13,86 gigavat elektrik üretme kapasitesine sahip olduğu bildirildi.

27 Nisan 2013 tarihi itibariyle Moldova ile karşılıklı olarak vizeler kaldırılmıştır.
TÜBİTAK’IN desteğiyle yapılan Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi Konya’ya yapılmaktadır.

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin 85. Oscar ödülleri töreninde en iyi film ödülünü “Argo” aldı.
En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence, “Silver Linings Playbook”
En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis, “Lincoln”
En İyi Yönetmen: Ang Lee, “Life of Pi”
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anne Hathaway, “Les Miserables”
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz, “Django Unchained”
Nobel Ödülü, 27 Kasım 1895 tarihli ve 30 Aralık 1896 tarihinde Stockholm‘de açıklanan vasiyetnamesiyle Alfred Nobel tarafından kurulan derneğin verdiği, insanlığa hizmet edenleri ödüllendirmek amacını taşıyan prestijli bir ödüldür. İlk Nobel Ödülleri 1901 tarihinde verilmeye başlanmıştır. Norveç’in başkenti Oslo‘da bulunan Nobel Enstitüsü’nden yapılan resmi açıklama ile Nobel Barış Ödülü‘nün 2012 yılında Avrupa Birliği’ne (AB) verildiği duyuruldu.
 
2012 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Çinli yazar Mo Yan kazandı. Kariyeri boyunca sansüre maruz kalan Mo Yan, gelmiş geçmiş en ünlü Çinli yazar olarak biliniyor.
*Eurovision, 2013 ‘ te : İSVEÇ ‘İN MALMÖ şehrinde yapıldı.TRT Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin gelecek yıl İsveç’te düzenlenecek olan Eurovision şarkı yarışmasına katılmayacağını duyurdu

2013 yılında G- 20 organizasyonlarına Rusya başkanlık yaptı.. G-20 TOPLANTILARI, 2013:RUSYA, 2014: AVUSTURALYA, 2015: TÜRKİYE

Güney Pasifik ülkesi Filipinler’i “Haiyan Tayfunu” vurdu. Saatteki hızı 235 kilometreye çıkan tayfun nedeniyle binlerce kişi taşınmak zorunda kaldı.

Avrupa Parlamentosu’nun her yıl insan hakları alanında verdiği Sakharov Ödülü’ne 16 yaşındaki Pakistanlı Malala Yusufzay layık görüldü. ABD’nin küresel izleme skandalını ortaya çıkaran Edward Snowden da aday gösterilmişti.

Kenya’nın başkenti Nairobi’de bir alışveriş merkezine Eş-Şebab militanları tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 67 kişi hayatını kaybetti 175 kişi de yaralandı

Çin’in güneybatısını vuran 6,6 büyüklüğündeki depremde 208 kişi öldü, 8 binden fazla kişi de yaralandı.

İngiltere Prensi Williams ve eşi Cambridge Düşesi Kate Middleton ilk çocuklarını kucakladı. Minik prense George ismi verildi

Rumların efsane lideri Glafkos Klerides öldü 1919 yılında dünyaya gelen Glafkos Klerides, Kıbrıs’ın yakın tarihine damga vurmuş isimlerden. Kıbrıs adasını Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan EOKA örgütünün kurucularına arasında yer alan Klerides, uzun yıllar müzakere masasında mücadele ettiği Rauf Denktaş gibi İngiltere’de hukuk eğitimi gördü. Klerides, Kıbrıs siyasetinde rakip olsalar da Rauf Denktaş ile yakın arkadaşlık kurdu. Klerides ile Denktaş’ın müzakere masasında birbirlerine anlattıkları fıkralar, Türk ve Rumlar arasında sürekli gündem oldu.


Norveç Edebiyat ve İfade Özgürlüğü Akademisi’nin milli şair Bjornstjerne Bjornson adına verdiği “Bjornson Ödülü”ne bu sene yazar Yaşar Kemal layık görüldü.
Doğrudan doğruya uzay boşluğuna çıkarılan ilk olimpiyat meşalesi olarak tarihe geçen 2014 Soçi Kış Olimpiyatları meşalesini uzaya götüren Soyuz uzay kapsülü Dünya’ya döndü.

30 Ekim 1 Kasım arasında düzenlenecek İzmir iktisat kongresi’nde Türkiye ve Dünya ekonomisi tartışılacak

Bosna Hersek tarihinde ilk kez Dünya Kupası’na katılmaya hak kazandı

Dünya liderleri G-20 Zirvesi için St. Petersburg’da toplandı

Dünya Rüzgar Sörf Şampiyonası İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı’da yapıldı.

Mısır Cumhurbaşkanı Mansur, Ermeni Soykırımı sözleşmesini imzalayacaklarını açıkladı.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında düzenlenen Türkvizyon Şarkı Yarışması’nda Azerbaycan adına yarışan Farid Hasanov finalde 210 puan alarak birinci oldu.
 
2013 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi alanında Prof. Dr. Fuat Sezgin, Sosyal Bilimler Dalında Prof. Dr. Daron Acemoğlu, edebiyatta Prof. Dr. İskender Pala, belgesel dalında Prof. Dr. Bekir Karlığa ile kültür ve sanat kurumu olarak da Tarihi Kentler Birliği layık görüldü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nün müzik alanında merhum Ahmet Kaya’ya verilmesini uygun gördü.
Pentagon’un özel Ar-Ge kurumu DARPA’nın geçtiğimiz hafta sonu dünyanın en gelişmiş robotlarının yer aldığı bir yarışma düzenledi. Google’ın kısa bir süre önce satın aldığı Japon Shaft şirketinin geliştirdiği robot, tüm rakiplerini geride bırakarak birinci oldu. NASA ise büyük hayal kırıklığı yaşadı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), “2013 İş Kazaları ve İşe Bağlı Sağlık Problemleri Araştırma Sonuçları”nı yayımlandı. İş kazası geçirenlerin sektörel dağılımları incelendiğinde, iş kazası geçirenlerin oranının en yüksek olduğu sektörün, yüzde 10,4 ile madencilik ve taşocakçılığı olduğu görüldü. Bunu yüzde 5,2 ile elektrik, gaz, buhar su ve kanalizasyon, yüzde 4,3 ile inşaat sektörü izledi.
Dünyada en fazla insanın öldürüldüğü Kalaşnikof tüfeklerinin mucidi Rus Mikhail Kalaşnikof, 94 yaşında öldü.
Amerikan Science dergisi, 2013′ün en önemli 10 gelişmesi listesinde ilk sırayı immünoterapiye verdi. İmmünoterapi, kanserle mücadele için vücudun doğal savunma sistemlerini harekete geçirerek, hastalıkla mücadeleyi organizmanın yapmasını sağlıyor. Artık birçok uzmanın bu yöntemin kanser tedavisinde bir dönüm noktası olduğuna ikna olduğu, yıllarca önce ortaya atılan immünoterapinin meyvelerini vermeye başladığı vurgulandı.
Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela 95 yaşında yaşamını yitirdi.
Ocak 2014 te 53 ülkede 250 sivil toplum kuruluşu tarafından Suriye için başlatılan kampanya ‘Sana ihtiyacım var’ kampanyasıdır.
Tarihinde ilk defa Şubat 2014 te Genelkurmay Başkanlığı kurulan ülke Kırgızistan’dır.
Haziran 2014′te bitirilmesi planlanan dünyanın 3. Avrupa’nın ilk deniz doldurularak yapılan Havalimanı Ordu(Gülyalı)’ya yapılmaktadır.
Türkiye’nin ilk metro köprüsü olma özelliğini taşıyan Haliç Köprüsü 15 Şubat 2014 tarihinde açıldı.
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri ‘İyad Medeni’ oldu
2014′de Avustralya, ardından ise Türkiye G-20′ye Dönem Başkanlığı yapacak.
Almanya federal hükümetin de ilk Türk kökenli bakan: Aydan Özoğuz. Göç ve uyum bakanlığına getirildi.
Telekomünikasyon iletişim başkanlığına: Ahmet Cemil Çelik atandı.
2016 Dünya botanik Exposu Antalya’da.
Türkçe konuşulan devletlerin bir araya gelerek kurdukları teşkilat: TÜRKSOY.
Uluslararası Enerji Ajansı Baş ekonomisti Dr. Fatih Birol, enerji sorunuyla ilgili aydınlatıcı çalışmaları sebebiyle Aralık 2013′te İsveç Kraliyet Kuzey Yıldızı Nisanı’yla ödüllendirildi.
Uluslararası Enerji Ajansı Dönem Başkanlığı Kasım ayında Türkiye’ye geçecek.
2014 Kış olimpiyat oyunları SOÇİ de yapılacak.
Sinop’ta yapılacak nükleer santrali: Japonya ve Fransa yapacak.
Mersin de yapılacak nükleer santrali ise Ruslar yapacak.
İslam işbirliği teşkilatına bağlı Ekonomi ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) Başkanı Abdullah Güldür.
Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından 2014 yılı ‘Mahtumkulu’ yılı ilan edildi.
‘ŞEYLERİN MASUMİYETİ’ Kitabı ile Amerika’da en iyi müze ve sergi kataloğu ve en edebi eser ödülünü alan Yazar: ORHAN PAMUK.
Türksoy’a üye Ülkeler: Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan.
1 Eylül’de sadece Türkiye’de Dünya Barış Günü kutlanmaktadır. Türkiye dışındaki bütün ülkeler 21 Eylül’ü ‘Dünya Barış Günü’ olarak kutlamaktadır.
736. sı bu yıl Konya’da düzenlenmekte olan Mevlana’yı anma vuslat törenlerine Şeb-i Aruz denir.
Plastik para sistemine geçen devlet: KANADA
2016 Avrupa futbol şampiyonası: Fransa da.
G-20 Zirvesi 2015 te Türkiye’de yapılacak.
 
Dünyanın en yüksek binası: Burç Halife. (Birleşik Arap Emirlikleri)
ABD’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik kriz ABD ekonomisinin Gayrimenkul sektöründen kaynaklanmıştır.
Kadavradan Rahim Nakli İlk kez Akdeniz Üniversitesinde Prof. Dr. Ömer Özkan tarafından gerçekleştirildi.
Or-Gi (Ordu-Giresun) Hava limanı. Türkiye’de deniz üzerinde yapılan ilk ve tek hava limanı.
Dünyada birçok ülkenin tepkisine rağmen Bangladeş’te İslam Cemaati lideri Abdulkadir Molla Aralık 2013′te idam edilmiştir.
UNESCO ya ödeme yapılmasını engelleyen yasal kısıtlamalar nedeniyle kasım 2013 te UNESCO’da oy hakkı elinden alınan ülkeler: ABD ve İSRAİLDİR.
AB Dönem başkanlığını 1 Ocak 2014 te Yunanistan aldı.
Abdullah Gül’ün onayı ile Cumhuriyet tarihinde ikinci kez Cumhurbaşkanlığı’na bir kadın vekil vekâlet edecek. Gül’e vekâlet edecek TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı.
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, bu ayın sonunda açılması planlanan “ODTÜ Yolunu “1071 Malazgirt Bulvarı” Olarak isimlendirdi.
Amerikan Merkez Bankası (FED)’in ilk kadın başkanı olmaya hazırlanan Janet Yellen‘in görevi ABD senatosu tarafından onaylandı.— BÜYÜKŞEHİRLER —Toplam 30 Büyükşehirin 16 tanesi eskiden vardı, 14 tanesi yeni büyükşehir oldu. Yeni büyükşehirlermiz :
Şanlıurfa: 1.762.075 Hatay: 1.483.674 Manisa: 1.346.162 Balıkesir: 1.160.731
Kahramanmaraş: 1.063.174 Van: 1.051.975 Aydın: 1.006.541 Denizli: 950.557
Tekirdağ: 852.321 Muğla: 851.145 Mardin: 773.026 Malatya: 762.366
Trabzon: 757.898 Ordu: 771.960
— YÜCE DİVAN —
2010 referandumunda kabul edilen Anayasa’daki “Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanacak” hükmü, ilgili kanuna aktarılıyor.
Tasarıya göre, bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek.
— HSYK —
HSYK’nın yapısında değişiklik öngören Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’na kabul edildi. Degişiklikler şöyle:

Yasaya göre, meslekleriyle ilgili staj ve araştırma yapacak, kurs, eğitim, öğrenim görecek,iç veya dış burstan yararlanan hakim ve savcılar, Adalet Bakanlığı tarafından yurtdışına gönderilecek.
HSYK’nın, Adalet Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında, uluslararası kuruluş veya mahkemelerde ya da geçici yetki veya görevlendirmeyle başka kurum, kurul veya kuruluşlarda görev yapanlar dışındaki hakim ve savcıları yurtdışına gönderme yetkisi de kaldırılacak.
HSYK’nın, yurtdışına gitmek için şahsi olarak özel burs sağlayan hakim ve savcılara aylıksız izin verme yetkisi olmayacak.
Hakim ve savcıların, dış temsilciliklerde, uluslararası mahkeme veya kuruluşlarda muvafakatleri alınarak görevlendirilmesini Adalet Bakanlığı yapacak.
Hakim ve savcıların meslek içi eğitimleri de bundan böyle HSYK yerine, Türkiye Adalet Akademisi’nce yaptırılacak.Bu eğitimin usul ve esasları, HSYK’nın görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisi’nce hazırlanan yönetmelikle belirlenecek.
Akademi Genel Kurulu’nda değişiklik:
Türkiye Adalet Akademisi’nde Genel Sekreterlik pozisyonu kaldırılacak.
Adalet Akademisi Başkanlığı, başkan ile üç başkan yardımcısından oluşacak.
Adalet Akademisi Başkanı ile başkan yardımcılarının seçiminde ayrı esaslar uygulanacak. Başkanlık için 3 adayı Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu yerine Adalet Bakanı gösterecek. Başkan, yürürlükteki kanunda olduğu gibi Bakanlar Kurulu tarafından görevlendirilecek ya da atanacak.
Yürürlükteki kanun uyarınca başkanla aynı kriterlerin geçerli olduğu başkan yardımcıları ise Adalet Bakanı tarafından görevlendirilecek yada atanacak.Süresi biten başkan ve yardımcılarının 2 dönem daha göreve devam etme imkanı bir dönemle sınırlandırılacak.
Türkiye Adalet Akademisi’nde kaldırılacak genel sekreterlik yerine çeşitli daire başkanlıkları kurularak hizmet birimleri oluşturulacak. Daire başkanlıklarına Adalet Bakanı tarafından atama yapılacak.
Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulu sadece Nisan ayında toplanacak.
Akademide verilen hizmetler karşılığında alınacak ücretlerin onaylanması, Adalet Akademisi Genel Kurul’un görevleri arasından çıkarılıyor.
Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu’nun beş asıl, üç yedek üyesi; Genel Kurul üyeleri arasından seçilecek.
Adalet Akademisi Denetim Kurulu, Genel Kurulun kendi üyeleri arasından seçtiği üç asıl iki yedek üyeden oluşacak.
Başkan’ın talebi üzerine Bakan tarafından, adalet uzman yardımcıları ve uzmanları da Akademide görevlendirilebilecek.
“HSYK Başkanı; Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcılarını atayacak”
HSYK Başkanı olan Adalet Bakanı, ilgili dairenin teklifi üzerine hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması işlemleriyle inceleme ve soruşturmaya yer olmadığına ilişkin işlemlere “olur” vermekle görevli olacak. Başkan, Teftiş Kurulu Başkanı, başkan yardımcıları ve genel sekreter yardımcılarını atayacak.
Kurul üyeleri hakkındaki suç soruşturmasıyla disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin bu kanunla verilen görevleri yerine getirecek.
HSYK Genel Kurulu, üyeler hakkındaki suç soruşturmasıyla disiplin soruşturma ve kovuşturma işlemlerine ilişkin görevleri yerine getirecek. Adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma ile hakim ve savcılar hakkında denetim, araştırma, inceleme ve soruşturma yapılması konularına münhasır olmak üzere yönetmelik çıkaracak, genelge düzenleyecek.
HSYK Başkanı, üyelerin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağını belirleyecek. Daire başkanları, her dairenin kendi üyeleri içinden üye tamsayısının salt çoğunluğuyla belirlenecek iki aday arasından Genel Kurul’ca seçilecek. Genel Kurul’un ilk toplantısında toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması halinde 3 gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kişi daire başkanı seçilmiş sayılacak.
Adalet Bakanlığı Müsteşarı daire başkanı seçilemeyecek.
HSYK üyeliğine seçimde 1 ADAY için oy verilecek:
Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi genel kurullarıyla birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcıları arasından HSYK üyeliğine yapılacak seçimlerde, ancak 1 aday için oy kullanabilecek. Birden fazla aday için oy kullanılması halinde, verilen oy geçersiz sayılacak.
Yasa, HSYK Genel Kurulu’nun toplantı yeter sayısında da değişiklik yapıyor. Mevcut kanuna göre en az 15 üyeyle toplanan ve üye tamsayısının salt çoğunluğuyla karar alan HSYK Genel Kurulu, yasanın yürürlüğe girmesiyle üye tamsayısının salt çoğunluğuyla toplanacak ve karar alacak.
 
Soruşturma ve kovuşturmada BAKANIN yetkileri:
HSYK ‘nın seçimle gelen üyelerinin, disiplin suçu oluşturan eylemleri sebebiyle haklarında yürütülecek disiplin soruşturması HSYK Başkanı, disiplin kovuşturması Genel Kurul tarafından yapılacak.
HSYK Başkanı, ihbar ve şikayetle ilgili olarak, doğrudan veya yaptırdığı inceleme sonucuna göre soruşturma açılmasına yer olmadığına ya da soruşturma açılmasına karar verecek. Soruşturma açılmasına karar vermesi halinde, üyeler arasından 3 kişilik soruşturma kurulu görevlendirecek. Soruşturma kuruluna yaşça büyük olan üye başkanlık edecek.
Soruşturma kurulu, disiplin cezası verilmesine yer olup olmadığı hakkındaki kanaatini belirten bir rapor hazırlayarak HSYK Başkanı’na verecek.
Başkan, soruşturma sonucunu ilgiliye yazılı olarak bildirecek ve dosyayı kovuşturma işlemlerinin yürütülmesi için Genel Kurul’a sunacak. Genel Kurul, kovuşturma aşamasına ilişkin olarak bizzat veya vekili aracılığıyla sözlü ya da yazılı savunmasını yapmak üzere 7 günden az olmamak üzere süre verecek.
HSYK’nın seçimle gelen üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarıyla kişisel suçları hakkındaki soruşturma izni işlemleri HSYK Başkanı, kovuşturma izni işlemleri Genel Kurul tarafından, kovuşturma açılması kararı ve kovuşturma mercilerinin belirlenmesi ise gösterilen yetkili merciler tarafından yapılacak.
Soruşturma kurulu, kanaatini belirten raporu, Genel Kurul’a sunulmak üzere Başkana verecek. HSYK’nın seçimle gelen üyelerinin kurul üyesi olmadan önceki suç teşkil eden eylemlerinden dolayı soruşturma yapılması ve kovuşturma izni işlemleri bu hükümlere göre yürütülecek.
Norveç’in eski Başbakanı Jens Stoltenberg, NATO’nun yeni Genel Sekreteri oldu.
Dünya Sağlık Örgütü tütün ürünleriyle mücadelede Türkiye’yi örnek gösterdi ve diğer ülkelerin Türkiye’yi örnek almalarını tavsiye etti. Dünya genelinde 194 ülkenin tütün kontrolü politikalarının değerlendirildiği WHO’nun 2013 yılı Küresel Tütün Kontrol Raporu açıklandı. Buna göre Türkiye, MPOWER kriterlerinin tamamını karşılayan ilk ve tek ülke oldu.
G8 (Group of Eight) dünyanın Gayri Safi Milli Hasılası en yüksek ülkeleri olan ABD, Japonya, Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Rusya’dan oluşuyordu.1975′ten bu yana ekonomi zirveleri düzenleyen gruba Rusya sonradan dahil olmuştu. Kırım’ın bağımsızlığını ilan etmesi ve Rusya ile birleşme kararı almasının ardından, G8 ülkeleri Rusya’nın üyeliğini askıya alındı.
BM Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO)’nün Aralık 2013′te yayımladığı raporuna göre Türkiye, geçen yıl marka başvurusunda dünyada ilk sırada yer almıştır.
2011 Mısır Devrimi sonrasında Hüsnü Mübarek’in yerine Mayıs 2012′de yapılan seçimle Muhammed Mursi cumhurbaşkanı olmuştur. Mursi Mısır’ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanıdır.
UNESCO tarafından 2014 yılı için kutlama programına dahil edilenler; minyatürcü, hattat, tarihçi ve matematikçi Matrakçı Nasuh’un Ölümünün 450. Yıldönümü, kültür reformu ve modernleşmede öncü isimlerden yayıncı ve politikacı İsmail Gaspıralı’nın Ölümünün 100. Yılı, Anadolu’daki Türk İslam dönemi eserlerinin sergilendiği Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nin Kuruluşunun 100. Yıldönümü ve Meşrutiyet ve Cumhuriyet döneminin en çok eser veren önemli yazarlarından Halide Edip Adıvar’ın Ölümünün 50. Yıldönümü UNESCO’nun anma ve kutlama yıldönümleri programı kapsamına alınmıştır.
ABD ve Sovyetler Birliği’nden sonra Aralık 2013′te Ay’a keşif aracı yollayan ülke Çin’dir. Keşif aracının adı Chang’e-3, aracın içinde bulunan Yütu (Yeşim Tavşan) adı verilen 6 tekerlekli araç da Ay’da gezinti yapacak.
1 Aralık 2013 itibariyle Türkiye, G20′nin gündemini belirleyen temel yönlendirme mekanizması Troyka(Üçlü Yapı)’ya dahil olmuştur. Troyka(Üçlü Yapı), G20′nin bir önceki, mevcut ve bir sonraki dönem başkanlarından oluşmaktadır. G20 2014 dönem başkanı Avustralya’dır. 2014 itibariyle Troyka’da bulunacak ülkeler Rusya, Avustralya ve Türkiye’dir.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri Haziran 2013′te UNESCO Dünya Belleği Listesine alınmıştır
Avrupa Konseyi 2014 Müze Ödülüne layık görülen müzemiz Bayburt Baksı Müzesi’dir.
2014 Avrupa Birliği dönem başkanları ilk 6 ay Yunanistan diğer 6 ay Italya olacaktır.
2013: İrlanda / Litvanya ; 2014: Yunanistan / Italya ; 2015: Letonya / Luksemburg ; 2016: Hollanda / Slovakya ; 2017: Malta / İngiltere ;

Aralık 2013′te açıklanan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı(OECD)’nın organize ettiği PISA Araştırması’nın sonuçlarına göre, eğitim başarısı en yüksek ülke Çin’dir. Türkiye 65 ülke arasından matematik alanında42, okumada 41, fen bilimlerinde 45. sıradadır. PISA ilk defa 2000 yılında uygulanmıştır.
Türkiye ile Avrupa Birliği ülkelerine vize muafiyeti yolunda Aralık 2013′te imzalanan anlaşma Geri Kabul Anlaşması’dır.
Moody’s'e göre Türkiye 2013′de en hızlı büyüyen beşinci ülke olmuştur.
Birleşmiş Milletler (BM) 2014 yılını Kristalografi (Kristal Bilimi) yılı ilan etmiştir.
Aralık 2013′te ABD başkanı Obama tarafından Bilim İnsanları ve Mühendisler Başkanlık Kariyer Ödülü California Üniversitesi’nde (UCLA) Fizik ve Moleküler Biyoloji bölümlerinde yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Ahmet Yıldız’a verilmiştir.
Aralık 2013′te geleneksel tatlımız Antep Baklavası Avrupa Birliği tarafından tescillenmiştir. Türkiye’den tescillenen ilk üründür.
Aralık 2013′te vizelerin karşılıklı olarak kaldırıldığı ülke Macaristan’dır.
Avrupa Uzay Ajansı Aralık 2013′te samanyolu galaksisinin haritasını çıkarmak amacıyla ‘Gaia’ adlı uyduyu uzaya fırlatmıştır.
Azerbaycan doğal gazı Hazar’daki Şahdeniz-2 alanından Avrupa’ya Türkiye üzerinden TANAP projesiyle taşınacak
2014 FIBA Basketbol dünya şampiyonası İspanya’da yapılacak.
Ocak 2014′te düzenlenen ve Oscar’ın habercisi olarak nitelendirilen 71. Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu. En İyi Film: 12 Years A Slave (12 Yıllık Esaret)
En İyi Yönetmen: Alfonso Cuarón / Gravity
En İyi Kadın Oyuncu: Cate Blanchett / Blue Jasmine (Mavi Yasemin)
En İyi Erkek Oyuncu:Matthew McConaughey / Dallas Buyers Club (Sınırsızlar Kulübü)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Jared Leto / Dallas Buyers Club
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lupita Nyong’o / 12 Years A Slave (12 Yıllık Esaret)
En İyi Görüntü Yönetmeni: EmmanuelLubezki / Gravity
En İyi Kostüm Tasarımı: Catherine Martin / The Great Gatsby
En İyi Saç ve Makyaj Tasarımı: Adruitha Lee, Robin Mathews / Dallas Buyers Club
En İyi Kısa Animasyon: Mr. Hublot / Laurent Witz ve Alexandre Espigares
En İyi Animasyon: Frozen
En İyi Görsel Efekt: Tim Webber ve Brian Cox /Gravity (Yerçekimi)
En iyi Kısa Film: Helium / Anders Walter ve Kim Magnusson
En İyi Kısa Belgesel: The Lady in Number 6 / Malcolm Clarke ve Nicholas Reed
En İyi Belgesel: 20 Feet From Stardom / Morgan Neville, Gil Frieseri ve Caitrin Rogers
En İyi Yabancı Film: The Great Beauty (Muhteşem Güzellik) / Paolo Sorrentino – İtalya
En İyi Ses Miksajı: Gravity / Skip Lievsay
En İyi Ses Kurgusu: Gravity
En İyi Kurgu: Gravity / Alfonso Cuarón ve Mark Sanger
En İyi Yapım Tasarımı: Catherine Martin ve Beverly Dean / The Great Gatsby
En İyi Orijinal Müzik: Steven Price / Gravity
En İyi Şarkı: Let It Go / Kristen Anderson Lopez ve Robert Lopez, Frozen animasyon filmiyle
En İyi Uyarlama Senaryo: John Ridley / 12 Years A Slave (12 Yıllık Esaret)
En İyi Özgün Senaryo: Spike Jonze / Her (Aşk)
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak 2014′te açıkladığı rapora göre 2013 yılında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 7,40, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 6,97 arttığını açıkladı. (Enflasyon oranı 2013 yılında %7.4)
 
Tarihinde ilk defa Şubat 2014′te Genelkurmay Başkanlığı kurulan ülke Kırgızistan’dır.
ALTAY: İlk ana muharebe tankımız
*ANKA: İlk insansız hava aracı
*FX/TX: İlk yerli savaş uçağı
*HEYBELİADA: İlk yerli savaş gemisi
*BÜYÜKADA: İkinci yerli savaş gemisi
*BORA: İlk yerli keskin nişancı tüfeği
*ATAK: İlk yerli taarruz helikopteri
*AZMİM: Dünya’da zırhlı ve yüzme özelliğine sahip tek istihkam dozeri
*TÜRK KUŞU: İlk yerli uçak
*BARBAROS HAYRETTİN PAŞA: İlk sismik araştırma gemisi
*HÜRKUŞ: Türkiyenin ilk temel eğitim uçağı
ABD’de bu yıl 56.’sı verilen Grammy müzik ödülleri, Los Angeles şehrindeki Staples Center’da düzenlenen törenle sahiplerini buldu.Geceye ’’Get Lucky” ile ’Yılın Kaydı’, “Random Access Memories” ile ’Yılın Albümü’, ’En İyi Dans Elektronik Albümü’ ve ’En İyi Düet veya Grup Pop Performansı’ ünvanlarını kazanan Fransız asıllı Daft Punk, Pharrell Williams ve Nile Rodgers isimleri damgasını vurdu. oldu. ’Yılın Şarkısı’ ve ’En İyi Solo Pop Performansı’ ünvanlarını kazanan Lorde ise geceye damgasını vuran bir başka isim oldu.
EXPO Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunları’ndan sonra gelen en büyük ekonomik ve kültürel organizasyondur. 2015 EXPO Fuarı MİLANO da yapılacaktır
Avrupa Başkent Ödülü’ne 2013 yılında Fransa’nın Nantes kenti ödüle layık görülürken 2014 yılı için Danimarka’nın Kopenhag kenti layık görülmüştür.
Yemen Şubat 2014′te 6 eyalete ayrılarak federal devlet olmuştur.
Şubat 2014′te yapılan değişiklikle askere alınma yaşı 20′den 21′e çıkartılmıştır.
Amerikan Merkez Bankası(FED) Başkanı Ben Bernanke’nin görev süresi sona ermiştir. 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren FED başkanlığı koltuğuna Bernanke’nin yardımcısı Janet Yellen geçmiştir.
İsviçre’nin Davos kasabası, bu yıl 44. Dünya Ekonomik Forumu’nu ağırlıyor. Siyaset ile iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren toplantılarda “Yeni Dünya Düzeni ve Etkileri” ana teması konuşuldu.Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab’dır
86. Oscar ödülleri sahiplerini buldu: En İyi Film: 12 Years A Slave (12 Yıllık Esaret)*
En İyi Yabancı Film:The Great Beauty (Muhteşem Güzellik)
En İyi Orijinal Müzik: Steven Price / Gravity
En İyi Kadın Oyuncu: Cate Blanchett ( Blue Jasmine-Mavi Yasemin)
En İyi Erkek Oyuncu: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club-Sınırsızlar Kulübü)
En İyi Yönetmen: Alfonso Cuaron (Gravity-Yerçekimi)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lupita Nyong’o (12 Years A Slave)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
En İyi Uyarlama Senaryo: John Ridley (12 Years A Slave)
En İyi Özgün Senaryo: Her (Spike Jonze)
En İyi Görsel Yönetmen: Gravity (Emmanuel Lubezki)
En İyi Belgesel: Twenty Feet from Stardom
En İyi Kurgu: Gravity (Alfonso Cuaron ve Glenn Freemantle)
Yabancı Dilde En İyi Film: The Great Beauty
En İyi Animasyon: FrozenEn İyi Orjinal Müzik: Gravity (Steen Price)
En İyi Orijinal Şarkı: Let It Go (Kristen Lopez&Robert Lopez – Frozen)
En İyi Yapım Tasarımı: The Great Gatsby (Catherine Martin ve Beverly Dean)
En İyi Kısa Animasyon: Mr. Hublot (Laurent Witz ve Alexandre Espigares)
En İyi Kısa Film: Hellium
En İyi Kısa Metrajlı Belgesel: The Lady In Number 6
En İyi Ses Kurgusu: Gravity (Glenn Freemantle)
En İyi Ses Miksajı: Gravity (Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead ve Chris Munro
En İyi Kostüm Tasarımı: Great Gatsby (Catherine Martin
En İyi Makyaj ve Saç: Dallas Buyers Club
En İyi Görsel Efekt: Gravity (Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk ve Neil Corbould)

2014 Eurovision şarkı yarışması mayıs ayında Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da düzenlenecek.
2016 Yaz Olimpiyatları (31. Olimpiyat Oyunları), 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya’nın ikinci en büyük kenti olan Rio de Janeiro’da düzenlenecektir
Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde Rusya’ya bağlanma kararı alan Moskova yanlısı parlamento, yapılan oylama sonucunda bağımsızlık ilan etti. Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde düzenlenen referandumda sonuç açıklandı. Referandum sonucunda halkın yüzde 93′ü Rusya ile birleşmeye “evet” oyu kullandı.
24-25 Mart 2014 tarihlerinde yapılacak 3. Nükleer Güvenlik Zirvesi Hollanda’da yapılacaktır
Uluslararası kredi derecelendirme kurluşu Standard & Poor’s, global sermaye akışlarındaki değişime karşı en kırılgan 3 gelişmekte olan ekonomi arasında Türkiye’yi de gösterdi.Standard & Poor’s göre Türkiye, Ukrayna ve Gana sermaye akışlarındaki değişime karşı en kırılgan üç ülke…
Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi 2012′den beri görev yapan Yaşar Halit Çevik’dir.
Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri (TAKM) Teşkilatı kuruldu. İlk dönem başkanlığını ve teşkilatın daimi sekretaryalığını ise 2014 Mayıs ayına kadar Türkiye yürütecek.
Kütahya Belediyesi, kişi başına düşen yeşil alan miktarını son 8 yılda 2 metrekareden 12 metrekareye çıkararak, 2015 Avrupa Yeşil Başkenti’ne aday oldu.
Türkvizyon çoğunlukla Türklerin yaşadığı veya Türkçe konuşan ülkelerin katıldığı bir şarkı yarışmasıdır. İlk kez Aralık 2013′te Eskişehirde yapılan yarışma, 2014 için seçilen yer Türk Dünyası kültür başkenti Tataristan’ın başkenti Kazan seçildiği için Türkvizyon 2014 bu şehirde yapılacaktır.
Samsun’da bu yıl ikincisi düzenlenen Judo Grand Prix’in son gününde +78 kiloda Gülşah Kocatürk, üçüncülük maçında Kübra Kara’yı yenerek bronz madalya kazandı.
Almanya, 4 altın, 4 Gümüş ve 3 bronz madalyayla organizasyonun en başarılı ülkesi olurken Türkiye, şampiyonayı üç bronz madalyayla tamamladı.
İslam Zirvesi 2013 yılında MISIR’da yapıldı.İslam Zirvesi 2014 yılında TÜRKİYE’de yapılacak.
2014 yılında Avrupa Kültür Başkentleri:İsveç Umeå ve Letonya Riga
Dünya Bankası Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nda, Türkiye’nin 2014’te 4,5 ve 2015’te 4,7 büyümesinin öngörüldüğü yer aldı. Dünya Bankası raporundaki verilere göre Türkiye de 2014’te büyüme beklenen ülkeler arasında yer aldı. 2013’te 3,6 büyüyen ülke ekonomisinin, 2014’te 4,5 ve 2015’te 4,7’lik bir büyüme seyri içinde olacağı kaydedildi. Avrupa ve Orta Asya bölgesi özelinde geçen yıllardaki ihracat rakamlarına da atıfta bulunan raporda, Türkiye’nin ihracat rakamlarının Rusya’ya göre yüksek seyrettiği bildirildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, yayınladığı bir raporda Türkiye’nin kredi notu ve görünümünün değiştirilmediğini, fakat büyüme beklentilerinin azaltıldığını açıkladı.Türkiye’nin BBB- notunu değiştirmeyen Fitch, görünümün de durağan olduğunu açıkladı. Fitch, büyüme beklentilerini 2014 için yüzde 3.2′den yüzde 2.5′e ve 2015 yılı için de yüzde 3.8′den yüzde 3.2′ye çekti.
Uluslararası Para Fonu (IMF) açıkladığı Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye’nin 2014 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,5′ten yüzde 2,3′e düşürdü.
Dünya Bankası iç talepteki daralma nedeniyle Türkiye için 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 2,4 seviyesine indirdi. Kuruluşun bu yıl için bir önceki büyüme tahmini yüzde 3,5 olarak açıklanmıştı.Kuruluşun açıkladığı ‘Türkiye ekonomi notu’na göre 2014 yılı için enflasyon tahmini yüzde 7,5 olarak açıkladı. Dünya Bankası’nın bir önceki raporunda enflasyon tahmini yüzde 6,2’ydi.
 
Türkiye BM GK Geçici Üyeliği’ne 2015-2016 yılları için adaylığını açıklamıştır.
 Karadeniz İpek Oto Yolu Projesi’ne imza atan devletler; Türkiye, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Moldova, Romanya, Bulgaristan; Yunanistan, Arnavutluk, Sırbistan, Ermenistan, Azerbaycan. Bu proje KEİÖ’ye aittir
 IMF’nin son raporuna göre Dünyanın en borçlu ülkesi ABD’dir.
 ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı John Kerry’dir.
 Ekonomik krizdeki İspanya’da ayrılıkçı sesler artık daha fazla yükseliyor. Katalonya bölgesindeki Barcelona kentinde 1.5milyon kişi bağımsızlık için yürüdü. Yüzbinler, “Katalonya, yeni Avrupa devleti” şeklinde sloganlar attı.
 Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanlığı’na Atilla Sertel yeniden seçildi.
 Türkiye’nin en yüksek, dünyanın üçüncü en yüksek çift eğrili beton kemer barajı olacak Yusufeli Barajı açıldı.
 Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı¬na bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kuruldu.
 Dicle Irmağı üzerinde yapılacak olan Ilısu Barajı ile Hasankeyf sular altında kalacak.
 Birleşmiş Milletlerin resmi dilleri: Arapça, Rusça, İngilizce, İspanyolca, Fran¬sızca ve Çince’dir.
 Türkiye’de vergi iadesi uygulaması yerine “asgari geçim indirimi” uygulaması getirilmiştir.
 Türkiye’de 2048 yılında emeklilik yaşı 65 olacak.
 AB’den kendi isteğiyle ayrılan bölge Grönland’dır.
 AB’ye üye olup da NATO’ya üye olmayan ülkeler: Malta, Avusturya, G. Kıbrıs, İsveç ve Finlandiya’dır.
 NATO’da olup askeri kanadında olmayan ülke İzlanda’dır. Ordusu olmayan tek NATO ülkesi İzlanda’dır.
 AİHM’de Türk olan ilk kadın yargıç Galatasaray Üniv. öğretim üyesi Ayse Işıl Karakaş’tır.
 Nato’ya en son Arnavutluk ve Hırvatistan katıldı.
 Ermenistan ile açılması düşünülen sınır kapılarının adları Alican Karayolu Sı¬nır Kapısı ile Akkaya Demiryolu Sınır Kapısı’dır.
 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanmaktadır.
 16-22 Mayıs tarihleri arası Sosyal Güvenlik Haftası olarak kutlanıyor.
 G -8 Devletleri: (İRİKAFA JAPONYA) (İngiltere, Rusya, İtalya, Kanada, Amerika, Fransa, Almanya ve Japonya) Rusya’nın üyeliği Kırım yüzünden askıya alınmıştır.
 D-8 ülkeleri: BENİMToPuM (Bangladeş, Endonezya, Nijerya, İran, Malezya, Türkiye,
 Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler yargı organıdır. 15 yargıçtan olu¬şur ve Lahey’de (Hollanda) toplanır.
 Kültür Bakanlığının izniyle senede 1 gün ibadete açılan müze, Van Akdamar Anıt Müzesi’dir.
 Birleşmiş Milletler’de veto yetkisi olanlar FİRÇA (Fransa, İngiltere, Rusya,Çin ve Abd) devletleridir.
 G-5 ülkeleri (Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere, ABD)
 Yargıtay’ın yükünü hafifletmek amacıyla İstinaf (Bölge Adliye Mahkemeleri) Mahkemeleri açıldı.
 Abdullah Gül, 28 Ağustos 2007’de TBMM tarafından 7 yıllığına son kez seçilen 11. Cumhurbaşkanıdır.
 E-7 ülkeleri olarak bilinen Hindistan, Rusya, Brezilya, Endonezya, Çin, Meksika ve Türkiye’nin 2050 yılında dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkeleri olacakları düşünülmektedir.
Bazı Önemli Projeler

Nabucco Projesi

 Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak olan ve Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan arasında imzalanan projenin adı Nabucco Projesi’dir.

Güney Akımı Projesi

 Rusya’nın Nabucco projesine alternatif olarak hazırladığı Güney Akımı hattının imzaları Soçi’de (Rusya) atıldı. Rus projesi, Kafkas doğal gazının Karadeniz altından Balkanlar’a oradan da Avrupa’ya sevkini öngörüyor. Bulgaristan’da ikiye ayrı-lacak olan hattın biri Yunanistan’a, diğeri ise Sırbistan, Macaristan, Avusturya ve İtalya’ya doğal gaz taşıyacak.

Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi

 Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattı, planı yapılmış ve uzun yıllardan bu yana gündemde bulunan demir-yolu projesidir. Demir İpek Yolu olarak adlandırıl-maktadır. Demiryolu hattı Azerbaycan’ın başkenti Bakü şehrinden Gürcistan’ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Türkiye Kars şehrine gidecektir.
 Bu demiryolu hattı Azerbaycan’la Türkiye’yi birleştirmeyi amaçlamaktadır. Demiryolunun 76 km.si Türkiye’den 29 km.si Gürcistan’dan, 80 km.si ise Azerbaycan’dan geçecektir.

Unesco’nun Dünya Mirası Listesindeki Doğal Ve Kültürel Varlıklarımız

 İstanbul’un Tarihi Alanları – 1985
 Göreme ve Kapadokya Milli Parkı – 1985
 Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası -1985
 Hattuşaş (Boğazköy) – 1986
 Nemrut Dağı – 1987
 Xanthos-Letoon – 1988
 Pamukkale – Hierapolis – 1988
 Safranbolu Şehri – 1998
 Truva Arkeolojik Kenti – 1998
 Selimiye Camii – (2011)
 Çatalhöyük Neolitik Alanı(2012)

 Başbakanlık bünyesinde çalışan teftiş ve inceleme organı Yüksek Denetleme Kurulu kaldırılarak yetkileri Sayıştay’a devredildi.
 Bilim Nobel ödülleri İsveç tarafından verilirken barış ödülü sadece Norveç No¬bel Komitesi tarafından veriliyor.
 IMF’nin başkanı Fransa Maliye Bakanı Lagarde
 Birleşmiş Milletler tarafından onaylanarak teşkilata 193. üye Güney Sudan ola¬rak kabul edildi.
 UNESCO geçen yıl ki konferansında 13 Şubatı “Dünya Radyolar Günü” ilan etti. 13 Şubat tarihi 1946 yılında kurulan BM radyosunun kuruluş gününü ifade ediyor.
 ABD’de adaletsiz gelir dağılımını protesto için Wall Street Hareketi başladı.
 İlk defa bir padişah (Abdülmecid) için Dolmabahçe’de anma töreni düzenlendi.
 KKTC kasım ayı itibariyle Libya tarafından resmen tanındı.
 Yunanistan’da Papandreau istifa etti. Yerine Papadimos, yeni başbakan seçildi.
 AB üyesi olmayıp Euro kullananlar: Monako, San Marino, Vatikan Andorra, Karadağ ve Kosova
 Türk Lirası’nın yeni simgesi Merkez Bankası tarafından seçildi. ( 1 Mart 2012) Simge TL’nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor. Yukarı doğru çizgiler paranın yükselen değer olduğunu simgeliyor. Tasarımı Tülay Lale’ye aittir (t).
 Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Plan ve Bilişim Teknolojileri Politika Raporu’nda yer alan hedefler doğrultusunda 2013 yılı sonuna kadar dersliklere bilişim tek¬nolojileri araçları sağlanarak bilişim teknolojileri destekli öğretimin gerçekleşti¬rilmesi amacıyla FATİH (Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Pro¬jesi başlatılmıştır.
 Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü’nün “iyi niyet elçisi” Muazzez Ersoy seçildi.
 KYOTO Protokolü’nün ikinci yükümlülük dönemi 2020’ye uzatılmıştır.
 KYOTO Protokolüne hiç imza atmayan ülkeler: ABD, Çin ve Hindistan’dır.
 KYOTO Protokolü’nün ikinci yükümlülük dönemine katılmayacak olan ülkeler: Rusya, Yeni Zelanda, Japonya ve Ukrayna’dır.
 Türkiye’nin ilk sismik arama gemisi olan Barbaros Hayreddin Paşa, mayıs ayından itibaren Karadeniz ve Akdeniz’de sismik aramalar yapmaya başladı.
 İstanbul İl Genel Meclisi kararıyla ismi demokrasi ve Özgürlükler Adası” olarak değiştirilen ada Yassıada
 Türk mühendisliğinin gücünün simgesi haline gelen ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin danışmanlığında üretilen, Türkiye’nin ilk yerli tramvayının İpekböceğ’dir.
 Avrupa Yeşil başkent ödülüne layık görülen ülke Kopenhak’tır.
 17. FIBA Bayanlar Dünya Şampiyonası Türkiye düzenlenecektir.
Türk ve Japon mühendislerinin ortaklaşa ürettiği ve Türkiye’nin 5. uydusu olan TÜRKSAT 4A uzaya Çin’den fırlatılmıştır.
Uzunluğu 1392 metre olan dünyanın en uzun taş köprüsü olduğu için ismi “Uzunköprü” diye adlandırılan ve Osmanlı padişahı II. Murat tarafından dönemin baş mimarı Müslihiddin Efendi’ye yaptırılan bu köprü Edirne’dedır.
 Türkiye’nin ilk “Kule Tipi Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi Santrali” Mersin’de kurulmuştur.
 Dünyada deniz altında en derinde geçen karayolu projesi olarak 2011 yılında temeli atılan ve 2015 yılında tamamlanacak olan projenin adı Avrasya Tüp Geçit
 İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı Ekonomik ve Ticari işbirliği Daimi Komitesi’nin(İSEDAK) başkanı Abdullah Gül’dür.
 İslam İşbirliği Örgütü’ne bağlı İSEDAK’ın 29. izleme toplantısı Mayıs 2013′de Ankara yapılmıştır.
UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne Türkiye’den en son eklenen yer Çatalhöyük Neolitik Kentidir (2012).
 Yüzyılın deneyi olarak kabul edilen ve 13,7 milyar yıl önce evrenimizin oluşumunu araştıracak olan “Büyük Patlama” deneyinin yapıldığı merkezin adı CERN’dir
 Garipçe Poyrazköy arasında yapılacak ve iki kıtayı birbirine bağlayacak olan üçüncü İstanbul köprüsünün adı YAVUZ SULTAN SELİM’dir
 2012 de temeli atılan 2015 te tamamlanması beklenen ERZURUM- RİZE’yi birbirine bağlayacak olan ve Türkiye’nin en uzun Dünyanın 3. Uzun tüneli olacak projenin ismi OVİT TÜNELİ.
 
Türkiye’den 13 yeni miras alanı UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde
Anadolu Selçuklu Medreseleri Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir)
Anavarza Antik Kenti (Adana)
 Kaunos Antik Kenti (Muğla)
 Kızkalesi (Mersin)
 Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya)
 Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri)
 Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale)
Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya)
 (Bursa) Mahmutbey Camii (Kastamonu)
 Ahi Evran Türbesi (Kırşehir)
 Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay)
 Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)
 ABD Merkez Bankası’nın yeni başkanı (Fed) Janet Yellen oldu. Bernanke’nin görev süresi 31 Ocak 2014′te sona eriyor .
 Kasım 2013′te Asya Pasifik Uzay İşbirliği Örgütü’nün Genel Sekreterliğine TÜBİTAK’ta görevli Celal Ünver seçilmiştir. Celal Ünver bu görevi 5 yıl süreyle sürdürecektir. Örgütü Çin, Bangladeş, İran, Moğolistan, Pakistan, Tayland ve Peru kurmuştur.
 Kasım 2013′te Azerbaycan hükümeti tarafından Süleyman Demirel’e Şeref Nişanı Madalyası verilmiştir.
 Ekim 2013′te Avrupa Birliği tarafından verilen İnsan Hakları Ödülü Sakharov’a Pakistanlı kız öğrenci “Malala Yusufzay” layık görüldü.

50. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri

ULUSAL UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI
En İyi Film: Cennetten Kovulmak ve Kusursuzlar
En İyi İlk Film: Mavi Dalga
En İyi Yönetmen: Ramin Matin – Kusursuzlar
EXPO 2016 En İyi Senaryo: Mavi Dalga
En İyi Kadın Oyuncu: Zeynep Çamcı – Meryem
En iyi Erkek Oyuncu: Hakan Yufkacıgil – Uzun Yol
 UNESCO’ya ödeme yapmasını engelleyen yasal kısıtlamalar nedeniyle Kasım 2013′te UNESCO’da oy hakkı elinden alınan ülkeler ABD ve İsrail’dir.
 AB’nin özellikle yasa dışı göç bağlantılı ölümlerin artması üzerine hayata geçirilmesine karar verdiği Avrupa Sınır Gözetim Sistemi devreye girdi

2013 NOBEL ÖDÜLLERİ

 2013 Nobel Barış Ödülü, Genel Müdürlüğü’nü Türk diplomat Ahmet Üzümcü’nün yaptığı Kimyasal
Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) verildi.
 2013 Nobel Edebiyat Ödülü; KanadalI yazar Alice Munro’ya gitti. Ödül Açıklamasında Munro “modern kısa hikayenin ustası” olarak nitelendirildi.
 2013 Nobel Tıp Ödülü, Amerikalı James E. Rothman, Randy W. Schekman ile Alman Thomas C. Südhof’a verildi.
 2013 Nobel Fizik Ödülü Belçikalı François Englert ile İngiliz
Peter W.Higps’e verildi.
 Mor Gabriel Manastırının arazisi Vakıflar Meclisinin 15 üyesinin oy birliğiyle Süryanilere geri verildi. (Mardin)
 Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) Euro Bölgesi’nin 9 ülkesinin kredi notunu düşürdü;
 Fransa: AAA’dan AA+’ya düştü.
 Avusturya: AAA’dan AA+’ya indi.
 İtalya: A’dan ‘BBB+’ya düştü.
 İspanya: AA-’dan ‘A’ya geriledi.
 Kıbrıs Rum Kesimi: BBB’den BB+’ya düştü.
Malta: A’dan A-’ye düştü.
 Portekiz: BBB’den – BB’ye düştü
Slovakya: A+’dan -A’ya geriledi.
 Slovenya: AA-’den A+’ya indi.
 Almanya’nın notu değişmedi
 UNESCO’nun 18-21 Haziran 2013 tarihleri arasında Güney Kore’nin Gwangju kentinde toplanan Uluslararası Danışma Komitesi’nin yapmış olduğu değerlendirmeler sonunda Topkapı Sarayı Müzesi ve Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde yer alan Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” isimli eserinin Dünya Belleği Listesi’ne kabulüne karar vermiştir. Böylece 10 yıllık bir aradan sonra Türkiye’nin dördüncü mirası Dünya Belleği Listesi’ne alınmış oldu.

Ekonomi İle ilgili Önemli Kavramlar

 Enflasyon: Fiyatlar genel düzeyinde sürekli bir artış durumunu ifade etmektedir.
Deflasyon: Fiyatlar genel düzeyinde sürekli bir düşüş durumunu ifade etmektedir.
Dczenflasyon: Fiyat artış hızının azalması anlamına gelmektedir.
 Devalüasyon: Ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder.
Revalüasyon: Ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin artmasını ifade eder.
Rcsesyon : Bir ülkenin para biriminin yabancı ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybetmesi.
 Stagflasyon: durgunluk içinde enflasyonu ifade etmektedir.
 Gayri Safı Milli Hasıla (GSMH: Bir ülke vatandaştan tarafından yurt içinde ve yurt dışında bir yıl içerisinde üretilen mal ve hizmetlerin piyasa fiyatlarıyla toplam değerini ifade eder.
 Gayri Safı Yurt İçi Hasıla (GSYH: Bir ülkede yurt içinde yerli veya yabancı kaynaklar tarafından üretilen mal ve hizmetlerin piyasa fiyatlarıyla toplam değerini ifade eder.
 Futbolda (FİFA U20) 20 yaş altı dünya kupası maçları 2013 Haziranda Türkiye’de yapıldı.
 2013′de 50 ülkenin katılımıyla düzenlenen Somali Konferansı Londra’da yapılmıştır.
 ABD’li bilim adamları, Güneş Sistemi’nin dışında, sistemin en büyük gezegeni olan Jüpiter’den 11 kat daha büyük olan bir gezegen keşfetti. “HD 106906 b” adı verilen gezegen, Dünya’ya 299 ışık yılı mesafedeki Crux Takımyıldızı’nda yer alan HD 106906 yıldızının etrafında dönüyor
 Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün 29. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı Ermenistan’ın başkenti Erivan’da yapılmıştır.

Bazı Kurumlar ve Başındaki Görevliler

 Danıştay Başkanı: Zerrin Güngör
 Yargıtay Başkanı: Ali Alkan
 MİT Müsteşarı: Hakan Fidan
 YÖK Başkanı: Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya
 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı: Haşan Erbil
 Anayasa Mahkemesi Başkanı: Haşini Kılıç
 Türk Kızılayı Başkanı: Ahmet Lütfi Akar
 Türkiye’nin ilk kamu baş denetçisi: Mehmet Nihat Ömeroğlu
 SPK Başkanı: Vahdettin Ertaş
 TÜSİAD Başkanı: Muharrem YILMAZ
 YSK Başkanı: Sadi Güven
 Barolar Birliği Başkanı: Metin FEYZİOĞLU

o İlk Türk kadın savaş pilotu, Sabıka Gökçen
o İlk Türk kadın tiyatro oyucusu, Afife Jale
o İlk kadın avukat: Süreyya Ağaoğlu
o İlk kadın bakan; Prof. Dr. Türkan Akyol
o İlk kadın başbakan: Prof. Dr. Tansu Çiller
o İlk kadın belediye başkanı; Müfide İlhan
o İlk kadın dışişleri görevlisi; Adile Ayla
o İlk kadın Sayıştay üyesi: Fahrunisa Etmen
o İlk kadın vali; Lale Aytaman
o İlk kadın Yargıtay üyesi; Melahat Ruacan
o İlk kadın kaymakam; Özlem Bozkurt
o İlk kadın gazeteci: Selma Rıza
o İlk kadın hakim; Suat Berk
o İlk kadın öğretmen; Refet Angın

Bazı Önemli Kurumların Başkanları

TBMM Başkanı: Cemil Çiçek
Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı: Sadullah Ergin
YSK Başkanı: Sadi Güven
DDK Başkanı: Cemal Boyalı
TMSF Başkanı: Abdullah Demiröz (vekâleten)
BDDK Başkanı: Mütalip Ünal (vekâleten)
YÖK Başkanı: Gökhan Çetinsaya
SPK Başkanı: Prof. Dr. A. Vedat Akgiray
Hazine Müsteşarı: İbrahim Halil Çanakcı
 EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) başkanlığına Mustafa Yılmaz getirilmiştir.
 Merkez Bankası Başkanı: Erdem Başçı
RTÜK Başkanı: Prof Dr. Davut Dursun
Şeker Kurumu Başkanı: Dr. Hüsnü Tekin
Kamu İhale Kurumu Başkanı: Mahmut Gürses
Rekabet Kurumu Başkanı: Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı
Tütün Ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı: Mehmet Küçük
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı: Dr. Tayfun Acarer
 Yeni SPK Başkanı; Dr. Vahdettin Ertaş

Önemli Güncel Olaylar

BM Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması BM Genel Kurulunda oylama sonucu kabul edildi. İran, Kuzey Kore ve Suriye olumsuz oy kullandı.
 Bursa ve Trabzon AB Yeşil Başkent Ödülü aldı.
 UNESCO’nun 37. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı, 16-27 Haziran 2013 tarihleri arasında Kamboçya’nın Phnom Penh şehrinde gerçekleştirildi. Bu toplantı sonucunda Dünya Doğal ve Kültürel Mirası Geçici Listesi’ne ülkemizden
 Laodikeia Antik Kenti (Denizli),
 Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi (Ankara-Konya-Aksaray),
Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri (Manisa),
 Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri dahil edilmiştir.
 EXPO 2020 Dubai’de yapılacak.
 Eylül 2013′te düzenlenen 1. Dünya Sulama Forumu Mardin’de yapılmıştır.
UNESCO Başkanlığına Kasım 2013′te yapılan seçim sonucunda yeniden Irina Bokova seçildi.
 Asrın projesi olarak nitelendirilen Marmaray 29 Ekim 2013′te düzenlenen törenle hizmete açıldı.
 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (EİT) 21. Bakanlar Kurulu Toplantısı için İran’da yapıldı.
 İran’ın başkenti Tahran’da yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 21. Bakanlar Konseyi Toplantısı’na KKTC, ilk kez gözlemci devlet statüsünde katılmıştır (26.11.2013).
 Yassıada’nın adı “Demokrasi ve Özgürlük Adası” olarak değiştirildi.
 30 Ekim -1 Kasım 2013 tarihleri arasında Kalkınma Bakanlığı’nın organizasyonluğuyla 5. İzmir İktisat Kongresi düzenlenmiştir. Toplantının ana teması “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” olmuştur.

Türkiye’ye Vize Uygulamayan Ülkeler

 Antigua, Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Belarus (Beyaz Rusya),Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Karayıp, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Moldova, Moğolistan, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent- Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tanzanya, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela, Vatikan, Katar, Kamerun, Yemen, Yeni Zelanda, Ukrayna.
 Türkiye de ilk nükleer santral Mersin (Akkuyu)’de ikinci nükleer santral Sinop (Gerze )’de kurulacaktır.
 Dünya mayınlarını yok etmeyi amaçlayan sözleşmenin adı Ottowa Sözleşmesidir.
 Dünyadaki, kalıcı organik kirleticilerin kısıtlanmasını öngören Stockholm Antlaşması’dır.
 Dünya Bankası’nın insan kaynaklarından sorumlu Hasan Tuluy atandı.
 2020 Olimpiyat Oyunlarında güreş yok.
G-8 Devlet Başkanları Zirvesi Haziran 2013′te Kuzey İrlanda’nın Fermanagh bölgesinde yer alan, Enniskillen şehrinde yapıldı. G-8 dönem başkanı İngiltere’dir.
 Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu AİKB’nin 22. Guvernörler Kurulu Toplantısı, 10-11 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.
 Dünya Ekonomik Forumu merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde yer alan uluslararası bir vakıftır. Her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında yapılmakta olan Dünya Ekonomik Forumu 2012 yılından itibaren İstanbul kentinde düzenlenmektedir.
 Joachim Gauck Almanya’nın yeni Cumhurbaşkanı’dır.
 1933’den beri ilk ve ortaokullarda okutulan ve 2013’te kaldırılan andımızın yazarı Reşit Galip’tir.
 Nobel Barış ödülünü kazanan ilk kadın Baroness Bertha von Suttner
 Son 500 yılda üç kez gerçekleşen ve güneş, dünya ve ayın aynı hizaya gelmesiyle ayın kırmızı renge bürünmesi olarak adlandırılan astronomi olayı Kanlı ay tutulması’dır.
 
Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023

 Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023′te Türkiye’nin olması gereken yer ve hedeflerle ilgili kamu üst bürokrasisine, STK’lara ve kamuoyuna yönelik çok boyutlu, stratejik, özel bir eğitim ve etkileşim proje¬sidir. “Türkiye’nin Stratejik Vizyonu 2023” projesinin amacı; 2023 yılında dünyadaki gelişmelere paralel olarak, dış politika, güvenlik, siyasi, ekonomik, teknolojik ve sosyo-kültürel alanlarda Türkiye’nin nasıl bir vizyona sahip olması gerektiği konusunda öneriler geliştirmek, bu vizyona ulaşmak için belir¬lenecek hedefler ve uygulanacak politikalar hak¬kında geniş kapsamlı bir tartışma ortamı yaratmak, Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında Türkiye’nin güçlü ve saygın bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasına katkıda bulunmaktır.
 UNESCO ‘nun vefatı öncesinde ‘ Yaşayan İnsan Efsanesi’ olarak ilan ettiği Türk Halk Müziği sanatçısı Neşet Ertaş’tır.
 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne ‘Akdeniz İçerisinde Döşenecek Askıdaki Boru Hattı ile Su İletimi Projesi’ kaynak suyu Mersin’de bulunan Anamur (Dragon) Çayı üzerinde bulunan Alaköprü Barajı’ndan sağlanacaktır.
 Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yıllık toplantısı İstanbul’da. Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu AİKB’nin 22. Guvernörler Kurulu Toplantısı, 10-11 Mayıs 2013 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
 “Çok Boyutlu Bölgesel Entegrasyon / İş Birliği Vizyon 2023” teması ile toplanan Uluslararası Balkan Forumu’nun altıncısı Mayıs 2013’de Edirne’de yapılmıştır.
 TÜBİTAK’IN desteğiyle yapılan Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi Konya’ya yapılmaktadır.
 Medeniyetler ittifakı eş başkanları Türkiye – İspanyadır.
 Bu yıl 13 filmin yarıştığı Altın Lale Uluslararası Film Yarışmasında, Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü’ne, Lenny Abrahamson‘un yönettiği ‘What Richard Did’ (Ne Yaptın Richard) layık görüldü.
 Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) yapılan seçimlerinde Rum lideri seçilen kişi daha önce Annan Planı’nı destekleyen Nikos Anastasiadis’dır.
 Avrupa Birliği ile müzakere edilecek konular arasında konu başlığı en çoköne çıkan alan Tarım Kırsal Gelişme’dir.
 Terör sorununu çözmek amacıyla oluşturulan Akil Adamlar ilk toplantısını İstanbul’da yaptı.
 8. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi Gana’nın başkenti Akra’da. “Afrika’da Ekonomik Büyüme, Gıda Güvenliği ve Herkes İçin Sağlık” temasıyla yapıldı.
 THK tarafından üretilen ilk yerli uçak olan TÜRKKUŞU’nun 2014 yılında test uçuşlarına başlayacak.
 Türkiye’nin ilk milli yerli tankı ALTAY
 İlk Yerli üretim Helikopterlerimiz “ATAK”
 Türkiye’nin ilk lazer güdümlü füzesi CİRİT
 Türk Mühendislerin geliştirdiği Dünya’da zırhlı ve yüzme özelliğine sahip tek istihkam dozerinin adı AZMİM’dir. (Amfibi Zırhlı İstihkam İş Makinesi)
 ROKETSAN’ın geliştirdiği ilk yerli tanksavar füzesi UMTAŞ (Uzun Menzilli Tanksavar Füze Projesi) test atışlarında başarı sağlandı.
 İlk milli keskin nişancı tüfeğimiz BORA 12’dir.
 Türkiye’nin ilk Temel Eğitim Uçağı HÜRKUŞ’tur.
 Türkiye’nin ilk yerli milli savaş gemisinin adı TCG Heybeliada’dır.
 İlk yerli insansız hava aracımızın adı Anka’dır.
 Sistemi Türkiye’nin kendi ürettiği ilk topçu sisteminin adı T-155 Fırtına Obüsü’dür.
 Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) sorumluğunda Güney Kore desteğiyle AKYA adı verilen 553 mm standart çaplı yeni tip ağır torpido üretildi.
 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı için geliştirilen gemi savar füze sisteminin adı Atmaca’dır.
 OTOKAR tarafından üretilen zırhlı muharebe aracının adı ARMA’dır.
 Tübitak Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk seyir füzesinin adı SOM’dur.
 BMC tarafından Kirpi ismiyle üretilen mayına karşı korumalı 2,5, 5 ve 10 tonluk taktik tekerlekli araçlar yüzde 70′i yerli imkanlarla üretildi.
 Otokar Cobra, Otokar’ın araştırma ve geliştirme ekibi tarafından silahlı kuvvetlerin zırhlı tekerlekli araç (ACV) ihtiyacı doğrultusunda geliştirildi.
Sarsılmaz Silah Sanayi tarafından Türkiye’nin ilk özgün tasarım yerli piyade tüfeği olan SAR 223 üretildi.
 Özel Sektörün ürettiği ilk insansız uçak Karayel’dir.
 Türkiye’nin ilk yer gözlem uydusu RASAT Rusya Federasyonu’nda bulunan Yasny Fırlatma Üssü’nden başarıyla yerleştirildi.
 İlk yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2 18 Aralık 2012 tarihinde Çin’in Jiuquan Fırlatma Üssü’nden uzaya gönderildi.
 Avrupa Birliği’nin kurulduğu antlaşma Maastricht Antlaşması’dır. (1992)
 Avrupa Partamentosu Başkanı Jerzy Buzek’tır.
 Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim.
 Deniz Baykal. Avrupa Konseyi Parlamenterler Medisi (AKPM). TBMM temsilcisidir
 AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Fule’dir.
 Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank – ECB) 1 Haziran 1998 tari¬hinde Almanya’nın, Frankfurt şehrinde kurulmuştur. Avrupa Merkez Bankası Başkanı: Mario Draghi’dir.
 AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri: Olli REHN
 AB’ye üye olmak isteyen ülkeler ilk olarak Avrupa Konseyi’ne başvuruda bulunurlar. AB üyesi ülkelerin sayısı 28’dir.
 İlk kez 1985 yılında imzalanan AB üyelerine pasaportsuz ulaşım imkanı tanıyan Schengen Anlaşması genişledi. Malta ve eski doğu Avrupa ülkelerinin katılımıyla Schengen ülkelerinin sayısı 24’e çıktı. Şimdiye kadar, 13 AB ülkesi ile AB dışından İzlanda ve Norveç’in de taraf olduğu Schengen Anlaşması’na, 9 ülke daha katıldı. Bu ülkeler; Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Malta.
 AB üyesi ülkeler arasında pasaportsuz ulaşım imkanı sağlayan Schengen Antlaşması’na Romanya – Bulgaristan 2011’de dahil oldu.
 AB üyelerden İngiltere ve İrlanda ise Schengen Anlaşmasına taraf olmadı.
 ‘Nuri Kantar’ rolüyle tanınan ünlü tiyatrocu Tekin Akmansoy (89), hayatını kaybetti.
 Ünlü tiyatro duayeni Devlet Sanatçısı Nejat Uygur, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Usta
oyuncu 86 yaşındaydı.

2012

 Anayasa Mahkemesi tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi yedi yıl olarak belirlenmiş ve ikinci kez seçilebilmesi hakkı karara bağlanmıştır.
 Türkiye genelinde Genel Sağlık Sigortası herkes için zorunlu hale geldi.
 Nükleer Güvenlik Zirvesi, Güney Kore’nin başkenti Seul’de yapıldı.
 40. Dünya Satranç Olimpiyatları Eylül 2012′de İstanbul’da yapıldı.
 İtalya’da Cumhurbaşkanlığı krizi sona erdi. Giorgio Napolitano bir kez daha cumhurbaşkanı seçildi.
 21 Ocak 2012 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ nde ilk yüz nakli ger¬çekleştirildi. Yüz naklini yapan doktor Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan hastanın ismi Uğur Acar’dır.
 IMF ve Dünya Bankası 2012 yıllık toplantılarını Japonya’ da yaptı.
 2012 yılında 14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası İstanbul’da, Ataköy Atle¬tizm Salonu’nda yapıldı.
 Norveç kana bulandı. Saldırıların sorumlusu olarak gösterilen 32 yaşındaki aşırı sağcı Norveçli Anders Behring Brevik tutuklandı. Norveç katili Ütoya Adası’nda 77 kişiyi öldürdü.
 İspanya’nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde bulunan ETA, 43 yıl sonra silahlı mücade¬leyi bıraktığını açıkladı
 Osmanlı Hanedan defterine kaydı yapılan son kişi olarak bilinen ve son Osman¬lı padişahı Sultan Vahdettin ve son halife Abdülmecit’in torunu olan Neslişah Osmanoğlu 3 Nisan 2012 tarihinde vefat etti.
 4+4+4 eğitim sistemi benimsendi. Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılarak ilköğretime başlama yaşı aşağı çekildi.
 Uluslararası Parlamenter Konferansı İstanbul’da yapıldı.
 II. Küresel Girişimcilik Zirvesi 6 Aralık 2012 tarihinde İstanbul’da yapıldı.
 Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin yerine François Hollande Cumhurbaşkanı seçildi.
 Türkiye, 48 yıl aradan sonra Gökçeada’da Rum okulunun açılmasına izin verdi.
 Yeşil Ekonomi (Enerji Verimliliği) Zirvesi Türkiye’de yapıldı.
 2012 Yaz Olimpiyatları İngiltere’nin Londra kentinde yapıldı.
 Paralimpik 2012 Yaz Oyunları İngiltere’de yapıldı.
 2012 Salon Atletizmi İstanbul’da yapıldı.
 2012 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası İstanbul’da düzenlendi.
 2012 Avrupa Kültür Başkenti Guimareos – Maribor’dur
 6. Dünya Su Forumu Fransa’da yapıldı.
 UNESCO, Dünya Kültür Mirası Aday Listesi’’ne Gaziantep’ten ‘’Yesemek Açık Hava Müzesi ve Zeugma’nın da girdiğini açıkladı.
 Mars keşif aracı Curiosity, sahip oluğu en son teknolojiyle Ağustos ayında indiği Kızıl Gezegen’in sırlarını araştırıyor, yaşam izi arıyor. NASA, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, Curiosity’nin Mars’ta tarih kitaplarına geçecek bir keşif’ yapmış olabileceğini belirtti.
 Fransa Tarım Bakanlığı tarafından 1883 yılından bu yana verilen ”Tarım Alanında Şövalye Liyakat Nişanı”na (Chevalier dans I’Ordredu MeriteAgricole) bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker layık görüldü.
 Mesir Macunu Festivali, UNESCO tarafından korumaya alındı. 2013’de 473. kez yapılan festival, ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girdi.
 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yeni başkanlığına Lüksemburglu yargıç Dean Spielmann seçildi.
 Avrupa Birliği’nin Türkiye Delegasyonu Başkanlığına, Büyükelçi Jean-Maurice Ripert atanmıştır (Ocak 2012).
 11. Dünya Sosyal Forumu Brezilya’nın Porto Alegre kentinde 31 Ocak 2012 tarihinde düzenlendi.
 Arap Birliği; Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Suudi Arabistan ve Suriye devletleri tarafından 22 Mart 1945 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Kahire’de olan Arap Birliği’nin bugün 22 üyesi vardır. Örgüt, Arap ülkeleri arasında ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal ilişkileri düzenlemek amacındadır. Birliğin genel sekreteri Amr Musa’dır. Türkiye daimi gözlemci statüsündedir.

 UNESCO 2012 yılını Besteci Buhurizade Mustafa Itri, Şair Nabi, Mimar ve şehirci Kemal Ahmet Aru ve Piri Reis yılı ilan etti.
 Dublin Uluslararası Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’a “en iyi yönetmen” ödülü verildi.
 2012 yılında hayata veda eden ünlüler…
 Erol Günaydın Cüneyt Türel Ekrem Bora Erdoğan Tuncel Erdoğan Arıca Ayten Alpman Azer Bülbül Evin Esen Baykal Kent Erol Kardeseci Hamit Haskabal Kamil Sönmez Leman Çıdamlı Meral Okay Metin Erksan Müşfik Kenter Neşet Ertaş Orhan Boran Berkant Tuncer Sevi Ülkü Adatepe Yusuf Kurçenli Ergin Orbey
 
2013 yılında hayata veda eden ünlüler…
Müslüm Gürses, Metin Kaçan, Ferdi Özbeğen, Alev Sururi,Burhan Doğançay, İsmet Hürmüzlü, Mehmet Ali Birand, Prof. Dr. Toktamış Ateş, Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İsmet Kür, Savaş Akova, Arif Peçenek

2013

 63. Berlin Film Festivali’nde büyük ödül “Altın Ayı”, Calin Peter Netzer’in yönettiği Child’s Pose adlı filme gitti
 2013 Dünya Atletizm Şampiyonası Rusya’nın Moskova kentinde düzenlendi.
 Hırvatistan 1 Temmuz 2013’te Avrupa Birliği’nin 28. üyesi oldu.
 Beşinci Türkiye İktisat Kongresi 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşti.
 Sinop’ta yapılması planlanan Türkiye’nin ikinci nükleer santraliyle ilgili ihaleyi Mitsubishi ile Fransız enerji şirketi Areva SA kazanmıştır. Nükleer santral inşasının 2017’de başlayacağı, elektrik üretiminin 2023’te devreye girebileceği, maliyetin 22 milyar dolar olacağı bildirildi.
 6-7 Şubat 2013 tarihlerinde Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen 12. İslam işbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde alman karar gereğince Teşkilat’ın yeni genel sekreteri olarak Suudi ArabistanlI eski bakan İyad Medeni seçilmiştir 2016 – 2019 yılları arasında İslam İşbirliği Teşkilatlanın Dönem Başkanlığı’nı yapacaktır.
 Hırvatistan 1 Nisan 2013′ten itibaren Türk vatandaşlarına vize uygulama kararı almıştır.
 Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım müzakereleri kapsamında Kasım 2013’te açılan 22. faslın konusu Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonudur.
 Türkiye, 19 Kasım 2013′te gerçekleştirilen seçimlerde BM Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilâtı UNESCO’nun önemli organlarından olan Dünya Miras Komitesi üyeliğine seçildi.
 Kasım 2013′te Tayland Bangkok’ta Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı düzenlenmiştir.
 Golf Turnuvası için Türkiye’de bulunan Dünyaca ünlü golfçü Tiger Woods, Kasım 2013′te Boğaziçi Köprüsü’nde Asya kıtasından Avrupa kıtasına atış yaptı.
 Manisa Kula Jeoparkı, Eylül 2013′te düzenlenen 12. Avrupa Jeopark Konferansı’nda dünyanın en prestijli jeoparkı arasına seçilmiştir. Aynı zamanda Manisa Kula Jeopark alanı Avrupa ve UNESCO Küresel Jeopark Ağına dahil edilmiştir.
 Kasım 2013′te düzenlenen UCC (Uluslararası Yaratıcılık Yarışması) Ödüllerinden Mimari Tasarım alanında Ahmet Vefik Alp’in “Çamlıca Cami projesi” dünya birincisi olmuştur.
 Dalgıcımız Derya Can, paletsiz ip destekli 71 metre dalış yaparak dünya rekorunu kırmıştır.
 Azerbaycan’da yapılan seçimlerde İlham Aliyev 3. kez cumhurbaşkanlığına seçilmiştir
 Demokratikleşme paketi kapsamında Kasım 2013′te Siirt’in Aydınlar ilçesinin ismi Tillo olarak değiştirilmiştir.
 TÜRKSOY Üyesi Ülkeler UNESCO Millî Komisyonları 4. Toplantısı, 02-03 Eylül 2013 tarihlerinde Eskişehir’de yapılmıştır.
 UNESCO tarafından 2013 Dünya Kitap Başkenti Bangkok (Tayland) seçildi.
 2013 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri;
 İslam bilim ve teknoloji tarihi alanında Prof. Dr. Fuat SEZGİN’e
 Sosyal Bilimler dalında Prof. Dr. Daron ACEMOĞLU’na,
 Edebiyat dalında Prof. Dr. İskender PALA’ya,
 Belgesel dalında Prof. Dr. Bekir KARLIĞA’ya,
 Kültür ve Sanat Kurumu olarak Tarihi Kentler Birliği’ne,
 Müzik alanında Ahmet KAYA’ya verildi.
 2013 Üniversiteler arası kış olimpiyatları Slovenya- Maribor yapıldı.
 2013 Üniversiteler arası yaz olimpiyatları Rusya-Kazan’da yapıldı.
 2013 Akdeniz Oyunlarına Mersin’de yapıldı.
 2013 Dünya Atletizm Şampiyonası Moskova’da yapıldı.
 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası Slovenya’da düzenlendi.
 2013′te Çin’de Türk Yılı olarak kutlandı.
 Ekim 2013’te Fransız Hükümeti tarafından sanat ve edebiyat şövalyesi nişanı sanatçılarımızdan Ajda Pekkan’a verilmiştir.
 Ekim 2013’te yapılan FIVB (Kadınlar Dünya Kulüplerarası Voleybol Şampiyonası şampiyonu) 2013 Nobel Barış ödülünü, Dünyadaki kimyasal silah stoklarının imhası için gösterdiği çabayla alan Türk diplomat Ahmet Üzümcü’dür.
 BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın katılımı ile oluşan (5+1) birliğinin yürüttüğü nükleer program müzakerelerinin sonucunda 24 Kasım 2013’te Cenevre’de anlaşma sağlanan ülke İran’dır.
 Filipinler’de 9 Kasım 2013 başlayan saatteki hızı 315 km’yi bulan binlerce kişinin ölümüne neden olan tarihteki en etkili kasırgalardan oluşan “Kategori 5 Süper Tayfun ”listesine giren doğa olayı Haiyan Tayfunu’dur.
 Ekim 2013’te Makedonya’nın Üsküp ‘e bağlı Çayır Belediyesi Türkçeyi resmi dil ilan etmiştir.
 24. Arap Birliği Zirvesi Katar’ın başkenti Doha’da yapılmıştır.
 5. Medeniyetler İttifakı Forumu. Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapıldı.
 2013 Arap Birliği (Arap Ligi) zirvesi Katar’da yapılmıştır.
 Türkiye’nin ilk otomotiv test merkezi Bursa’da açıldı. (Kasım 2013).
 Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın birlikte Ocak 2013′de kurduğu askeri birliğin adı Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri’dir. Türk dünyası ordusunun sembolü ‘at’ olan ordunun adı Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın baş harflerinden oluşan TAKM’dır. İlk dönem başkanlığı Mayıs 2014′e kadar Türkiye tarafından yürütülecek. Türkiye bu görevi Kırgızistan’a devredecek.
 Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da düzenlenen 17. Uluslararası Film Festivali “Sofia Film Fest”. “Tepenin Ardı” ve “Araf’ filmlerine ödül getirdi. “En İyi Balkan Filmi” ödülü yönetmen Emin Alper’in Türk-Yunan ortak yapımı “Tepenin Ardı” filmine verildi.
 Bulgar Sinema Eleştirmenlerinin özel ödülüne ise yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun Türk-Fransız-Alman ortak yapımı “Araf filmi layık görüldü
 TİM verilerine göre 2013 Şubat ayında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke Almanya; en fazla ithalat yaptığı ülke Rusya’dır.
 Türkiye’nin Suriye’ye karşı güvenliğini sağlamak için NATO’dan talep ettiği Patriot füzeleri Almanya, Hollanda ve ABD’den geldi ve Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a yerleştirildi.
 Suriye Devrim ve Muhalif Güçleri Ulusal Koalisyonu’nun (SUKO)İstanbul’da bir araya gelen 73 üyesi, ABD’de yaşayan işadamı Haşan Hitto’yu geçici başbakan seçti
 Gürcistan’ın Tiflis şehrinde düzenlenen 2013 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda serbest stilde 120 kilodaki sporcumuz Taha Akgül altın madalya aldı.
 Gürcistan’ın Tiflis şehrinde düzenlenen 2013 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda, grekoromen stilde 120 kiloda mindere çıkan milli güreşçimiz Rıza Kayaalp Avrupa Şampiyonu oldu.

 •Brüksel merkezli “Avrupalı Tüketicilerin Tercihi” adlı örgütün turizmciler ve tüketiciler arasında yaptığı oylama sonucunda İstanbul, 20 Avrupa şehri arasında “Avrupa’nın en iyi destinasyonu” seçildi.
 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Başbakan Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde Mavi Marmara baskını için özür diledi ve baskında hayatını kaybeden vatandaşlarımız için tazminat ödemeyi kabul etti.
 Filistin ve İsrailli iş adamları arasında yaşanan anlaşmazlıkları çözecek, Kudüs Uluslararası Tahkim Merkezi, Kudüs’te açıldı. Açılışa katılan ve merkezin uluslararası başkanlığına TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu seçildi.
 Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Özel Gökçeada Rum İlkokuluna açılış izni verdiklerini söyledi.
 Mısır ile İran arasında, 34 yıl aradan sonra ilk uçak seferi yapıldı 1979 tarihindeki İran devriminden sonra iki ülkenin diplomatik ilişkileri kesilmiş, daha sonra alt düzeyde devam etmişti.
 İlki 8 Haziran 2012′de Trabzon’da gerçekleştirilen Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın İkincisi, 28 Mart 2013 tarihinde Gürcistan’ın Batum şehrinde düzenlendi.
 ABD’nin Florida Eyaleti Senatosu, 21 Mart tarihini Türk günü olarak ilan etti.
 BM Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada kabul edildi. Kuzey Kore, İran ve Suriyeise olumsuz oy kullandı.
 Borsa İstanbul (BİST) resmen kuruldu (3 Nisan 2013). Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığına M. İbrahim TURHAN seçildi.
 2013 Mersin Akdeniz Oyunları’nın Maskotu Karetta Karetta’ dır.
 Capital ve Ekonomist Dergileri tarafından düzenlenen Bursa Valiliği’nin ev sahipliğinde bu yıl İkincisi gerçekleşen Uludağ Ekonomi Zirvesi 29-30 Mart 2013′te yapıldı.
 Interpol, Birleşmiş Milletlerden sonra, dünyanın ikinci büyük uluslararası örgütüdür. Şu anda 190 üye ülkeye sahiptir.
 Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından, Cumhuriyetin 90′ıncı yılının kutlanacağı 29 Ekim 2013′te Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı ile eş zamanlı olarak açıldı.
 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her ay yaptığı “Ulusa Sesleniş” konuşmasının adı değişti. “Millete Hizmet Yolunda” adıyla yayınlanmaya başladı.
 Şampiyonlar Ligi ve Euro 2012′de ülkemizi temsil eden hakemimiz Cüneyt Çakır’dır.
 Uşak Arkeoloji Müzesi’nden 2005 yılında çalınan “Kanatlı Denizatı Broşu” Mart 2013’de ülkemize iade edildi.
 Türkiye 2012’de Şanghay İşbirliği Örgütü’ne “diyalog ortağı” olarak kabul edildi. Şangay İşbirliği Örgütü’ne Üye Olan Ülkeler: Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya. Hindistan, İran, Pakistan, Afganistan ve Moğolistan’ın ise gözlemci statüsü bulunuyor.
 Türkiye’nin yanı sıra “diyalog ortağı” statüsü bulunan diğer ülkeler ise Belarus ve Sri Lanka.
 Birleşmiş Milletler Ormancılık Forumu’nun 10. Oturumu (UNFF 10)”Ormanlar ve Ekonomik Kalkınma” temasıyla 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
 Merkez Bankası, 5 liralık banknotların hakim rengini mor olarak değiştirdi, banknotlar 8 Nisan 2013’te tedavüle çıkarıldı.
 Gazi, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, “Uluslararası Birleşik Ankara Üniversitesi(International United Ankara University-IUAU)” adıyla yeni bir üniversite kurmaya hazırlanıyor. IUAU, “yarı sanal üniversite” şeklinde eğitim faaliyetinde bulunacak.
 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından organize edilen Letonya-Türkiye Ticaret Heyeti Programıİş Forumu’nun açılış programı, T.C. Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL himayelerinde, Letonya’nın başkenti Riga’da gerçekleştirildi

 BRICS ülkeleri, küresel ekonomik büyümeyi hızlandırmak için yeni bir yatırım bankası kuruyor. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu kısaca BRICS olarak tanımlanan ülkelerin liderleri kalkınma bankası kurmayı kararlaştırdı. BRICS Kalkınma Bankası’nın şimdilik sadece 50 milyar dolarlık başlangıç sermayesi belirlendi
 Yaşlanmayı geciktirici etkisi, kanserden korumaya ve kansızlığa kadar birçok derde deva olan “kinoa” (tahıl ürünü) için Birleşmiş Milletler, 2013′ü “Kinoa Yılı” ilan etti.
 21 Mart 2013 tarihinde Resmi Gazete’ de yürürlüğe giren kanunla Türkiye’nin en son büyükşehir belediyesi olan ili Ordu’dur. (30. büyükşehir belediyesi)
 Avrupa Yeşil Başkent Ödülü; 2013’de Fransa’nın Nantes, 2014’de Danimarka’nın Kopenhag kentine
 verildi. 2015’te Kütahya adaydır.
 BM Medeniyetler İttifakı 5. Yıllık Forumu Avusturya’da (Viyana) yapıldı.
 Türkiye’nin ilk sismik arama gemisi olan Barbaros Hayreddin Paşa, mayıs ayından itibaren Karadeniz, eylül ayında ise Akdeniz’de sismik aramalar yapmaya hazırlanıyor.
 Futbolda (FIFA U20) 20 Yaş Altı Dünya Kupası maçlarına Haziran 2013’teTürkiye ev sahipliği yaptı.
 Arap Birliği Turizm Teşkilatı, Bursa’yı 2013 Arap Turizm Başkenti olarak ilan etti.
 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası, kısaca Euro Basket 2013, FIBA Avrupa tarafından düzenlenen 38. Avrupa Basketbol Şampiyonası’dır. 4-22 Eylül 2013 tarihleri arasında Slovenya’da düzenlenecektir. Son iki turnuvanın şampiyonu İspanya’dır.
 2013 Üniversiteler Arası Kış Olimpiyatları Slovenya’nın Maribor şehrinde yapılacaktır.
 2013 Üniversiteler Arası Yaz Olimpiyatları Rusya’da (Kazan) yapılacaktır.
 28 Mart 2013′te başlayan Dünya Liseler Basketbol Şampiyonasında yarı finalde Almanları yenen Doğa Koleji Genç Bayan Basketbol Takımı, finalde Sırbistan’ı 83-43 mağlup ederek Dünya Şampiyonu oldu.
 İngiltere’nin eski başbakanlarından olan “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcherhayatını kaybetti (08 Nisan 2013).
 UNESCO, 2013 yılını Piri Reis’in Haritası’nın 500. Yılı ilan etmiştir.
 UNESCO, 2013 Barış Ödülü’nü Fransa Cumhurbaşkanı, François Hollande’a verdi.
 UNESCO tarafından Eskişehir 2013 yılında Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti seçildi.
 TÜRKSOY tarafından Eskişehir 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi.
 2013 Avrupa Kültür Başkentleri; Marsilya (Fransa) – Kosice(Slovakya)’dır.
 IMF’ye olan borcumuz 2013 yılının Mayıs ayında sona erdi.
 Demir İpek Yolu Projesi” Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan arasında yapılacaktır.

 32. İstanbul Film Festivali Ödülleri
Bu yıl 13 filmin yarıştığı Altın Lale Uluslararası Yarışma’da, Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü’ne, Lenny Abrahamson’un yönettiği “What Richard Did” (Ne Yaptın Richard) layık görüldü.
48. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri dağıtıldı.
 Ulusal Uzun Metraj En İyi Film: Güzel Günler Göreceğiz (HasanTolga Pulat)
 En İyi İlk Film: Zenne (Caner Alper-Mehmet Binay)
 En İyi Yönetmen: Çiğdem Vitrinel (Geriye Kalan)
 En İyi Senaryo: Emre Kavuk (Güzel Günler Göreceğiz)
 
2012 ALTIN KÜRE ÖDÜLLERİ (Sinema-TV)
 Sinema
 -En iyi film: TheDescendants
 -En iyi yönetmen: Martin Scorsese (Hugo)
 -En iyi erkek oyuncu: George Clooney
 -En iyi kadın oyuncu: MerylStreep

 AGİT Minsk Grubu, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur. ABD, Fransa ve Rusya’dan eş başkanlara ek olarak, AGİT Minsk Grubu’nda Beyaz Rusya, Almanya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Türkiye ve sorunun tarafları olan Azerbaycan ve Ermenistan yer almaktadırlar.

Dünyanın en gelişmiş 19 ekonomisi ile Avrupa Birliği’nin yer aldığı, küresel ekonomik konularda artan bir rol üstlenen ve ülkemizin de üyesi olduğu oluşumun adı G20′dir.
 TBMM Genel Kurulu’nda Kamu Baş denetçiliğine Mehmet Nihat Ömeroğlu seçildi. Dördüncü turda yapılan gizli oylamada, milletvekilleri, üçüncü turda en çok oy alan Mehmet Nihat Ömeroğlu ve Halime Nuray Turcan arasında seçim yaptı. Kullanılan 279 oyun 258′ini Mehmet Nihat Ömeroğlu, 14′ünü Halime Nuray Turcan aldı. 2 oy boş çıktı, 5 oy geçersiz sayıldı. Bu sonuçla Ömeroğlu, Kamu Baş denetçisi oldu.
 Birleşmiş Milletlerin (BM) en önemli zirvelerinden biri olan Orman Forumu’nun onuncusu 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı.
 Haliç’e Da Vinci köprüsü. Haliç’e yaya geçişi sağlayacak Da Vinci köprüsü yapılacak.
 17. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali Onur Ödülü Haldun Dormen’e, Emek Ödülü ise Atilla Sav’a verildi.
 12. Frankfurt Türk Film Festivali’nde Kemal Sunal’a ‘Vefa Ödülü’ verildi.
 Sanatçı Ferhat Göçer, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye milli komitesinin iyi niyet elçisi oldu.
 UNESCO, 2013 yılını Dünya Haritasının 500. yıldönümü olması münasebetiyle Piri Reis yılı ilan etti.
 49. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nda genel klasmanda Torku Şekerspor’dan Mustafa Sayar birinci oldu.
 Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Hollanda arasındaki dostça ilişkilerin gelişmesini ve milletlerin birbiriyle yakınlaşmasını sağladığı için, Hollanda Senatosu ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski başkanı Hollandalı Senatör Renévan der Linden’e Cumhuriyet Nişanı takdim etti.
 KKTC 2013 Dünya Taekvando Şampiyonasına ev sahipliği yapacaktır.
 Antalya’da bulunan dünyanın ilk demokratik meclis binası kabul edilen Patara Antik Kenti TBMM tarafından restore edildi.
 14. Dünya Atletizm Şampiyonası 10-18 Ağustos 2013 tarihleri arasında Moskova’da yapılacak.
 ’Çocuklar Duymasın’ adlı televizyon dizisinde ‘Menderes’ adlı karakteri canlandıran tiyatro ve seslendirme sanatçısı Osman Gidişoğlu, 68 yaşında yaşamını yitirdi.

13 yeni büyükşehir geldi.
Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van’ın büyükşehir belediyesi oldu.
 İnsanın en son teknolojiyi kullanarak fiziksel kapasitesini ortaya koyduğu en büyük denemelerden biri başarıyla gerçekleştirildi. Avusturyalı hava dalışçısı Baumgartner, yaklaşık 39 km yükseklikten Dünya’ya yaptığı atlayışı başarıyla tamamladı; 3 rekor geldi.
 Interpol’un Roma’daki toplantısında yapılan seçime tek aday olarak giren 58 yaşındaki Mireille Ballestrazzi, başkan seçildi.
 Yönetmenliğini Reis Çelik’in yaptığı Lal Gece, Brüksel Uluslararası Bağımsız Film Festivali’nde ‘en iyi film’ ve ‘en iyi yönetmen’ ödülü aldı.
 Birleşmiş Milletler’in (BM) en önemli zirvelerinden biri olan Orman Forumu’nun onuncusu İstanbul’da başlıyor. 8-19 Nisan 2013 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı.
 Mayıs 2013’de düzenlenen 66. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Ödülünü ‘Mavi en sıcak renktir : Adele’nin yaşamı’ filmi aldı.
 Yemen’de Türkçe seçmeli ders oldu
 Mart 2013’de Myanmar’da Müslümanlara yönelik devam eden şiddet olaylarını görüşmek üzere İslam İşbirliği Teşkilatı Cidde’de toplandı.
 Nisan 2013’de UNESCO tarafından düzenlenen Uluslararası Caz Etkinlikleri İstanbul’da yapılmıştır.
 20 Nisan 2013 tarihinde yapılan Dünya Bankası ve IMF Yıllık Bahar Toplantıları Washington’da yapılmıştır
 3 Nisan 2013 tarihinde Uluslararası silah ticaretini düzenleyen Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda büyük bir çoğunlukla kabul edildi.

 Şubat 2013 de düzenlenen Berlin Film Festivali’nde büyük ödül “AltınAyı”, Calin Peter Netzer’in yönettiiği Child’sPose adlı filme gitti.
 Türkmenistan’a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından Devlet Nişanı takdim edildi. (30 Mayıs 2013 )

2014

 2014 yılında gerçekleştirilecek olan G-20 zirvesi Avustralya’nın Brisbane şehrinde gerçekleştirilecektir.
2014 Avrupa Kültür Başkenti İsveç’in Umea kenti ve Letonya’nm Riga kentidir.
 Mayıs 2014′te heyelan felaketi sonucu 2100 kişinin hayatını kaybettiği ülke Afganistan’dır.
 2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası Türkiye’de yapılacaktır.
3. Nükleer Güvenlik Zirvesi nerede 23 ve 25 Mart 2014 tarihlerinde Hollanda yapıldı.
2014 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası, 30 Ağustos – 14 Eylül 2014 tarihleri arasında İspanya’da gerçekleştirilecek.
 2014 Avrupa Yeşil başkent ödülüne layık görülen ülke Türkiye’dir.
2014′te kullanılmaya başlanan İstanbul Boğazı için Türk mühendisleri tarafından inşa edilen acil durum müdahale gemisi Nene Hatun’dur.
2014′de İslam Zirvesi Türkiye’de yapılacaktır.
 Avrupa Güreş Şampiyonası Finlandiya’da yapıldı.
Avrupa Halter Şampiyonası İsrail’de yapıldı.
 Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’nın 2014 dönem başkanı İsviçre’dir.
Rusya’nın Sochi kentinde yapılan 22. Kış Olimpiyatlarında en çok madalya alan ülke ev sahibi Rusya oldu.
 Yemen Şubat 2014′te 6 eyalete ayrılarak federal devlet olmuştur.
 Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) 2014 yılını ünlü Türkmen düşünür Mahtumkulu Firaki yılı ilan etmiştir.
 Ukrayna’da Avrupa Birliği yanlısı halkın protestoları sonucu Ukrayna devlet başkanı istifa etti.
 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi, 4-6 Şubat arasında İstanbul’da düzenlendi.
 6. Büyükelçiler Konferansı Ankara, Adana ve Mersin illerinde düzenlenmiştir.
 Çin; ABD ve Rusya’dan sonra Ay’a keşif aracı gönderen üçüncü ülke oldu.
 Amerikan Merkez Bankasının (FED) başkanlığına tarihindeki ilk kadın başkanı olan Janet Yellen seçildi.
 G-20 Zirvesi Avustralya’da yapılacaktır.
 G-8 Rusya’da yapılacaktır.
 AB Dönem Başkanlığını Yunanistan ve İtalya üstlenecektir.
 Dünya Futbol Şampiyonası Brezilya’da yapılacaktır.
 Türkiye’nin AB’ye üyelik hedeflediği yıldır.
 2014 yılı Türkiye’de “İran Yılı” olarak kutlanacaktır.
 UNESCO tarafından 2014 Dünya Kitap Başkenti seçilen şehir Port Harkort (Nijerya)’tur.
 Mart 2014′te Mora İslami Kurtuluş Cephesiyle imzalanan barış anlaşmasıyla birlikte 40 yıldan bu yana süren iç savaşın son bulduğu ülke Filipinler’dir
 2014 UNESCO Anma ve Kutlama Yıldönümleri İlan Edildi.
 5-20 Kasım 2013 tarihleri arasında Paris’te yapılan 37. UNESCO Genel Konferansı’nda “Anma ve kutlama yıldönümleri programı” kapsamında ülkemize ait olan 4 öneri kabul edilmiştir.
 Bu bağlamda, minyatürcü, hattat, tarihçi ve matematikçi Matrakçı Nasuh’un (16.
yüzyıl) ölümünün 450. Yıldönümü, kültür reformu ve modernleşmede öncü
isimlerden yayıncı ve politikacı İsmail Gaspıralı’nın (1851-1914) ölümünün 100. Yılı,
Anadolu’daki Türk İslam dönemi eserlerinin sergilendiği Türk ve İslam Eserleri
Müzesi’nin Kuruluşunun (1913) 100. Yıldönümü ve Meşrutiyet ve Cumhuriyet döneminin en çok eser veren önemli yazarlarından Halide Edip Adıvar’ın Ölümünün 50. Yıldönümü UNESCO’nun anma ve kutlama yıldönümleri programı kapsamına
alınmıştır.
• BM tarafından 2014 yılı Uluslararası Kristalografi (Kristal Bilim) Yılı olarak ilan edilmiş ve UNESCO tarafından da benimsenmiştir.
 Türkiye’nin Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı AİGK/CICA Dönem Başkanlığı 2014 ortasında sona erecektir. Çin Halk Cumhuriyeti, 2014 yılı ortasında ev sahipliği yapacağı AİGK/CICA Dördüncü Zirvesi’nde, AİGK/CICA Dönem Başkanlığını ülkemizden devralacaktır.
 Suriye ile ilgili Cenevre-2 Konferansının 22 Ocak 2014’ yapıldı.
 2014 Avrupa Kültür Başkenti (Letonya)’dır.
 1 Ekim 2014’ten itibaren NATO’nun yeni Genel Sekreterliği görevine Norveç’in eski Başbakanı Jens Stoltenberg getirildi.

86. Oscar Ödülleri ;
En iyi film : 12 Years A Slave
En iyi kadın oyuncu : Cate Blanchett
En iyi erkek oyuncu : Matthew Mc Conaughey
En iyi yardımcı erkek oyuncu : Alfonso Cuaron
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lupita Nyong’o
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
En İyi Uyarlama Senaryo: John Ridley (12 Years A Slave)
En İyi Özgün Senaryo: Her (Spike Jonze)
En İyi Görsel Yönetmen: Gravity (Emmanuel Lubezki)
En İyi Belgesel: Twenty Feet Stardom

 Rusya ile Avrupa Devletleri arasında nüfuz mücadelesinin yaşandığı özerk cumhuriyetlerden Kırım 6 Mart 1914 itibariyle Rusya’ya bağlanma kararı aldı.
 Rusya’da düzenlenen 2014 Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi’nde şampiyon olan takım Galatasaray Odeabank’dır.
 2014 yılından itibaren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne geçici üye olarak seçilen, fakat Suriye ve İsrail-Filistin sorununda etkisiz kaldığı gerekçesiyle protesto ederek konseye katılmayacağını açıklayan devlet Suudi Arabistan’dır.
 1953’te sona eren Kore Savaşı’ndan sonra milyonlarca insan sevdiklerinden koparılmıştı. Yıllardır görüşemeyen Kuzey ve Güney Koreli akrabalar 20 Şubat 2014’de bir araya geldi. Buluşma, hem sevince hem de duygusal anlara sahne oldu.
 AB Yeşil Başkeni ödülüne layık görülen illerimiz Bursa ve Trabzon’dur.
 AB’nin ilk Müslüman ülkesi: Mayotte (AB’nin 29. üyesi ve Hırvatistan’dan sonra üye olan devlet)
 Türkiye’de 2014-2018 yılları arasında 10. Kalkınma Planı uygulanacaktır.

2015
 •2015 yılı Avustralya’da “Türkiye Yılı”; Türkiye’de de “Avustralya Yıl” olarak kutlanacaktır.
 2015 EXPO fuarı Milano şehrinde düzenlenecektir.
 G-20 Zirvesi Türkiye’de yapılacaktır. G-20 Dönem Başkanlığını Türkiye üstlenecektir.
 2015 EXPO Fuarı Milano şehrinde düzenlenecektir.
 2015 Üniversite Kış Olimpiyatları İspanya’nın Granada şehrinde yapılacaktır.
 2015 U-20 Dünya Kupası Yeni Zelanda’da yapılacaktır.
 AB Dönem Başkanlığını Letonya ve Lüksemburg üstlenecektir.
 2015 Dünya Kadınlar Futbol Şampiyonası Kanada’da yapılacaktır.

2016
EURO 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Fransa’da yapılacaktır.
 2016 Yaz Olimpiyatları (31. Olimpiyat Oyunları), 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında Brezilya’nın
ikinci en büyük kenti olan Rio de Janeiro’da düzenlenecektir.
 Dünya Botanik Exposu 2016 yılında Antalya’da gerçekleştirilecektir.
 Avrupa Atletizm Şampiyonası Hollanda’da yapılacaktır.
 AB dönem başkanlığını Hollanda ve Slovakya üstlenecektir.
 Dünya İnsani Yardım Zirvesi İstanbul’da yapılacaktır.
 İslam İşbirliği Teşkilatının 2016 – 2019 dönem başkanı Türkiye’dir.

2017, 2018, 2019 ve 2020
 2017 Uluslararası Akdeniz Oyunları İspanya’da yapılacaktır.
2018 Kış Olimpiyatları Kazan’da yapılacaktır.
 2017 Dünya Atletizm Şampiyonası Londra’da yapılacaktır.
 AB Dönem Başkanlığını Malta ve İngiltere üstlenecektir.
 Dünya Petrol Forumu Gençlik Kongresi’nde Ekim 2013′te yapılan oylama ile 2017′de yapılacak olan Dünya Petrol Kongresi İstanbul’da düzenlenecektir.
 2018 Dünya Futbol Şampiyonası Rusya’da yapılacaktır.
 2018Kış Olimpiyatları Güney Kore’nin Pyeongchang şehrinde yapılacaktır.
 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahipliği yapma hakkını Tokyo kazandı. İlk turda adaylardan Madrid elendi, İstanbul ve Tokyo finale kaldı. Yapılan final oylaması sonucunda da İstanbul’a 60-36 üstünlük sağlayan Tokyo, 2020 Olimpiyat Oyunları’nı kazanan şehir oldu.
 EURO 2020 her ülke için bir şehir olmak üzere toplam 13 ayrı ülkede düzenlenecek.
 Expo 2020’ye Dubai ev sahipliği yapacaktır.
 
Back
Yukarı