Boşanmada nafaka nasıl belirlenir

mine

Demirbaşlardan
Katılım
5 Mayıs 2008
Mesajlar
1.902
Tepki puanı
106
Puanları
113
Yaş
39
Bulunduğu Yer
ankara
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Boşanmada nafaka nasıl belirlenir

oşanma davası esnasında, ayrılmaya karar veren çiftler bir çok özel durumla karşılaşabilir. Boşanma davası süresince mal paylaşımı, çocuk varsa velayeti kimin alacağı, boşanmada tazminat ve nafaka ödenip ödenmeyeceğine konularına karar verilmektedir. nafaka

Nafaka, ülkemizin sosyal konumuna bakıldığında, daha çok kadının ihtiyacı olan sosyolojik ve yaşamsal bir olgudur. Çünkü kadınlar çocuğu alırlar ve doğal olarak sorumluluğu üstlenir. Erkeğin yapması gereken tek şey, hakimin onayladığı nafakayı ödemektir.

Üç tip nafaka vardır; Tedbir Nafakası dediğimiz mahkeme açıldığı zaman kadını korumak amacıyla daha çok kadına, genel olarak durumu kötü olan tarafa bir “tedbir nafakası”na kararı verilir. Şayet kadın dava açmışsa, bazen erkek kızar ve bu durumda ödeme yapmak istemez, onu kendine muhtaç kılmaya çalışarak psikolojik baskı uygular. Bu sebepten ötürü tedbir nafakası önemlidir. Boşanma davası devam ettiği sürece kadar bu nafaka sürer.

Yoksulluk Nafakası ise boşanmayla birlikte hakim, bu tedbir nafakasının “yoksulluk nafakası”na dönüşmesi kararını verim. Bu dönüşüm yapılırken dosya tamamlanarak bitmiştir zaten. Var olan konuma göre nafaka miktarının eksiltilmesine ya da artırılması hakim tarafından karar verilir.

İştirak Nafakası çocuklar için “iştirak nafakası” vardır. Çiftler arasında bu tedbir ve yoksulluk nafakası olmadığı takdirde, çocuğun büyüyüp topluma katılması için gereken masrafları karşılamak adına, iki tarafın da katıldığı nafaka ödenir. Hakim, taraflardan birinin bunu ödeyememe durumu olduğunu öngörürse, tek taraflı olarak, sadece babanın ya da sadece annenin bu masrafları karşılamasına karar verebilir. Elbette ki tarafların yine mali durumuna göre bu kararı verir.

Etiketler: anlaşmalı boşanmada nafaka talebi, boşanmada tazminat, çekişmeli boşanmada nafaka talebi, çocuğun velayeti kime verilir, iştirak nafakası, nafaka, nafaka kaç lira, nafaka kime verilir, Tedbir Nafakası, Yoksulluk Nafakası
 
Back
Yukarı