Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Çocuğun Uyku Saatinin Ayarlanması

Aslında uykusu olan ve uyumak isteyen bir çocuk, istediği kadar uyumalı ve anneler çocuğun uyumasına izin vermelidir. Çünkü çocuk kendi vücudunun sesini dinleyerek uyuma ihtiyacı hisseder.

Fakat kimi zaman da çocuklar özellikle 2 yaşlarından itibaren uykuları olduğu halde uyumak istemezler ve vakitlerinin çoğunu uyanık geçirmeyi tercih ederler. Bunu uyku ihtiyaçları olduğu halde yaparlar. Hatta bazı çocuklar sık sık yataklarından kalkıp anne ve babasının yanına gelir ve onlarla vakit geçirir.

Bunun çeşitli nedenleri vardır. Çocuğun yalnız kalmakla ilgili korkuları olabilir. Gece karanlıktan korkusu, kötü rüya görme korkusu, uykuda altına yapma korkusu gibi korkuları olabilir. Ayrıca kendinden büyük kardeşi veya küçük kardeşi varsa onları kıskanıyor olabilir ve onların anne ve babasıyla yalnız kalmasını istemiyor olabilir.

Kimi çocuklar geç saatlere kadar çizgi film seyretmeyi tercih edebilir. Anne ve babasıyla oyun oynamak ve onlarla vakit geçirmek istiyor olabilir. Tabi çocuktaki bu uyku sorunu yani yeterince uyumama çocuğun gelişimi açısından da sorun doğurur. Ayrıca yeterince uyumayan çocuk gün içinde yorgun olur, kendini sersem hisseder. Sık sık huysuzlanır.

Çocuğunuz Ne Kadar Uyumalı?

Genelde annelerin yaptıkları hatalardan birisi şudur. Akşam belli bir saatte uyumayan çocuğunun uykusunun olmadığını düşünüp, çocuğun anne ve babasıyla geç saatlere kadar vakit geçirmesine izin vermektedirler. Eğer çocuk gün içinde yeterince uyumamışsa akşam mutlaka uyku ihtiyacı vardır demektir. Fakat çocuklar bulundukları yaş itibariyle bunun farkında olmayabilirler. Bu noktada anne ve babaların dikkatli olması ve bilinçli davranması gerekir.

Tabi çocuğun büyümeye başlamasıyla birlikte düşünceleri de değişmektedir. Çocuklar çevresini keşfeden, öğrenmeye meraklı kişiler olarak vakitlerinin çocuğunu uykuda geçirmek istemezler. Oyun oynamak onlar için vazgeçilmezdir. Uyku yerine oyun oynamayı yeğlerler. Tüm bu nedenler çocukların özellikle uyku saatleri konusunda ve yeterince uyuma konusunda sorun çıkarmalarına vesile olur.

Çocuğun gün içinde ne kadar uyku uyuduğunu bilmek önemlidir. Örneğin 2 yaşlarındaki bir çocuğun günlük uyku ihtiyacı ortalama 12 saat civarındadır. 2 yaşlarından sonra çocukların uyku ihtiyaçları kademeli olarak azalsa da çocuğun büyümesi ve gelişimi için örneğin mümkünse öğlenleri 1-2 saat uyku uyumasına alıştırmak faydalı olur. Tabi her çocuğun uyku ihtiyacı ve düzeni farklılıklar gösterebilir. Fakat çocuğun yeterince uyuduğundan emin olmak gerekir.

Uyku konusunda ve uyku saatleri konusunda sorun çıkaran çocuklar için elbette ki bir takım önlemler alınabilir. Bunlardan birisi çocuğu asla uyuması konusunda zorlamamak ve uyumadığı için ona ceza vermemektir. Bu tür şeyler çocuğu uykudan soğutan davranışlardır.

Tabi çocuklar büyüdükçe uyku saatleri biraz daha geç olacaktır. Çünkü çocuğun uyku düzeni de değişim göstermektedir. Bu amaçla çocuğu çok erken bir saatte akşam uykusuna yatırmak sorun doğurabilir. Temel gösterge çocuğun uykusunun gelip gelmediğidir. Uykusu gelmeyen bir çocuğu da uyutmaya çalışmak beyhude bir davranıştır.

Çocuk akşam uyumadan önce çocuğu uzun sürecek aktivitelerden uzak tutmakta fayda vardır. Çünkü çocuk bu eğlenceli aktiviteleri bırakıp da uyumaya gitmeyi tercih etmeyecektir.

Çocuklara belli bir zamandan sonra uykunun faydalarını anlatmak, neden uyuması gerektiğini hatırlatmak ve bu konuda telkinlerde bulunmak fayda sağlayacaktır. Bu konuda sevdiği insanlardan örnek vermek, arkadaşlarından örnek vermek onun uyku uyuma konusunda daha olumlu olmasına yardımcı olur. Çocukta onlara öykünecek ve uyumak çocuk için çekici hale gelecektir.

Ayrıca gündüz uykusu çocukların gelişimi için faydalı olmakla birlikte çocuğu gündüz uzun süreler uyutmak çocuğun gece uykusu için sorun doğuracaktır. Bu sefer çocuk akşam uyku uyumak istemeyecek, geç saatlere kadar uyanık kalacak ve bu da onun uyku düzenini bozacaktır.

Alpaslan Yılmaz
 
Back
Yukarı