Kuzgunkılıcı (gladiolus) (glayöl) faydaları

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.246
Tepki puanı
2.148
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY


Kuzgunkilici-230x130.jpg

Kuzgunkılıcı (gladiolus) (glayöl)
Soğanlı süs bitkilerinden biridir. Uzun, sivri yapraklarının ortasından, birbirine sıkışık, parlak renkli iri çiçekler verir. Kırmızıdan mora, pembeden beyaza kadar çeşitli renkleri vardır.
Kuzgunkılıcı gösterişli bir çiçektir. Bu bakımdan kuzgunkılıçlarm-dan meydana getirilen buketler düğün, nişan gibi toplantılarda çok beğenilir» Ayrıca evlerde de salonların, odaların çok göz alıcı güzel bir süsü olur.
Kuzgunkılıcı bahçelerde olduğu gibi saksı içinde odalarda da yetiştirilebilir. Biri ilkbaharda, biri sonbaharda dikilen başlıca iki türü vardır:
§ Soğanları sonbaharda dikilen kuz-gunkılıçlan ancak 50-70 sm. boyunda olur. Ekimden ocağa kadar dikilebilir. Soğanlar 10’ar sm. ara ile, 10-15 sm. derinliğe gömülür, üzerleri, kıştan korumak için, samanla örtülür.
§ İlkbaharda dikilen kuzgunkılıçları arasında boyu 1-1,5 metreyi bulanlar vardır. Bunlar şubat * nisan arası dikilir, temmuzdan ekime • Kuzgunkılıcı kadar çiçek açar. Soğanlar 20-25 sm. ara ile, 7-8 sm. derinliğe dikilmeli, yazın toprağın nemli kalmasını sağlamak için, üzerlerine saman örtmelidir.
Kuzgunkılıcı, tohumdan üretilebilirse de daha çok soğanlarından çoğaltılır. Soğanlar bir yıl önce gübrelenmiş, suyu iyi süzen, hafif topraklara dikilmelidir. Taze gübre soğanı çürütür. Kuzgunkılıcı yazın çok su ister. Vazoya konan çiçekler uzun süre dayanır, koncaları açar.
 
Back
Yukarı