Mobbing Davası Nasıl Açılır

mine

Demirbaşlardan
Katılım
5 Mayıs 2008
Mesajlar
1.902
Tepki puanı
106
Puanları
113
Yaş
39
Bulunduğu Yer
ankara
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Mobbing, son yıllarda üzerinde en çok konuşulan bir kavram olarak hayatımıza girdi. Mobbing kelimesini açacak olursak, bir iş yerinde bir ya da birden fazla kişinin herhangi bir kişiye ahlaki etik kurallarına aykırı olarak psikolojik baskı uyugulamasıdır. Kısaca mobbing’i, bir kişiye yıldırma amaçlı olarak psikolojik taciz uygulanması da diyebiliriz.

Mobbing, amirin memura, memurun amire ya da memurun memura psikolojik baskı uygulaması şeklinde görülebilir. Ancak genel olarak planlanmış bir şekilde bir grubun kişiyi kıskaca alması şeklinde ortaya çıkar. Bireysel mobbing’e daha az rastlanır.

Mobbing kavramı iş hayatında ilk kez Dr. Heinz Leymann tarafından 1980 yılında kullanılmıştır. Bu tanım iş hayatındaki baskı, şiddet ve yıldırma hareketlerini kapsamaktadır. Leymann’a göre mobbing uygulayan yöneticiler veya personeller nevrotik kişilik bozukluğuna sahip, iktidar açlığı olan ve aşırı kontrolcü kişilerdir.

Mobbing olayı şu durumlarda ortaya çıkabilmektedir;

Mesleki yeterliliğin sorgulanması gibi durumlarda,
Kişiye güvenilmediğinin belli edildiği zamanlarda,
Bilerek, belirlenen süreler içerisinde bitirilemeyecek işlerin çalışana verilmesi durumlarında,
Çalışandan bilgi saklanması ve çalışanın görmezden gelmesi durumlarında,
Çalışan yetkilerinin azaltılmasında,

Bu gibi tutum ve davranışlarda çalışan kişiye mobbing uygulanmış olur. Bununla birlikte çalışananın en ufak hataları dahi büyük bir hataymış gibi gösterilebilir ve çeşitli utandırma eylemleri ile çalışan yıldırılmaya çalışılabilir.

Mobbinge maruz kaldığını belirten personelin, kurum içerisindeki bir üst mecraya bu durumu ilettiğinde kendisinin istifasının istenmesi Türkiye’de çok sık görülen bir durumdur. Sonuç olarak da çalışan personel istifa etmek durumunda kalır ve mobbing olayı görmezden gelinir.
Mobbing davasının uygulanması çeşitli yöntemlerle gerçekleşmektedir. Mobbing davası, işçi alacakları ve manevi tazminat davası şeklinde açılabilmektedir.

İşçi alacakları için açılan mobbing davası şu şekildedir;

– İş ilişkisinde hiçbir unsur farklılığından dolay ayrım yapılamaz. İşverenler, dil, ırk, cinsiyeti din vb. gibi farklardan dolayı bir işçiye herhangi bir farklı işlem yapamaz.

– Bu gibi durumlardan dolayı yapılan ayrımlar için işçi mobbing davası açabilir. İşçi dava kapsamında dört aya kadar olan ücretini diğer haklarını talep edebilir.

– İşçi işvereninin mobbing uyguladığını ispatlamak durumundadır. İşçinin güçlü bir biçimde belgesinin olması durumunda ise işveren bu durumun aksini ispatlamak durumundadır.
Mobbing tazminat davaları ise şu unsurları içermektedir;

– Hakim, bir kimsenin bedensel olarak zarar görmesi durumunda olayın oluşunu değerlendirirerek manevi tazminat ödenmesi kararı alabilir.

– Hakim tazminata alternatif olarak uğranılan manevi zarara karşılık başka bir giderim biçimi belirleyebilir.

Alıntı
 
Back
Yukarı