Osmanlı Döneminde Rakı Reklamı

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Osmanlı Döneminde bir Rakı reklamı. 40 Bin tirajlı bir gazetenin son sayfasında Eminönünde bir meyhanenin verdiği reklamda erdek rakısı tanıtılıyor
Abdülhamit döneminde basılan, 29 Temmuz 1897 (28 Sefer 1315) tarihli İkdam Gazetesi'nin son sayfasındaki reklam alanında bulunan bu görüntüde Eminönü İskelesinde bulunan bir birahanenin reklamı görünmektedir.

İkdam gazetesi, 2. Abdülhamit Han döneminde yayın hayatına başlamış ve Osmanlı döneminde ilk rotatif yazım tekniğini kullanan gazete olmuştur. Gazetenin sahibi olan Ahmet Cevdet Paşa, ünlü bir Osmanlı Devlet adamıdır. 5 kez Adliye, 3 kez Eğitim, 2 kez Vakıflar ve birer kez İçişleri ve Ticaret Ziraat bakanlığı yapmıştır. İkdam gazetesi döneminin en çok okunan gazetesi olması bakımından da mühimdir. Zira günlük tirajı 40.000'lere kadar ulaşmıştır.

İkdam gazetesinin elimizdeki en eski sayısı olan 1897 yılına ait arşiv kayıtlarına baktığımızda "Erdek Rakısı" reklamının defakez ve neredeyse her ay muhtelif günlerde verildiğini görüyoruz. Üstelik reklamdaki ifadeler gayet iştahlı ve şevk edici bir üslup ile kaleme alınmış. Hatta taklitlerinden sakınmak için kapağa bakılması gerektiği de ifade edilmiş.

Bu belgede açıkca müşahede edebiliyoruz ki; Rakı ve Şarap tüketimi 2. Abdülhamit Han döneminde halk nezdinde itibar görmüş, pekiala tüketilmiş ve bu alanda markalar ve meyhaneler arası rekabet bile söz konusu olmuştur.

Reklam ilanında Osmanlıca yazılmış olan metnin Türkçe tercümesi aşağıdaki gibidir;

Halis üzümden istihsal olunan erdek düzü
dünyanın her cihetinde bihak keseb şöhret etmişdir. Damamı
datlı sıhhate nafi ve baş ağrıtmaz ve hararet vermez ve vücudu
kuvetlendirir iştah açar. Yegane merkezi yemişde vapur
iskelesi karşusunda 15 numaralı kadifeli birahanedir.


 
Back
Yukarı