Poligala Çiçeği | Özellikleri | Ekolojik İstekleri

mine

Demirbaşlardan
Katılım
5 Mayıs 2008
Mesajlar
1.902
Tepki puanı
106
Puanları
113
Yaş
39
Bulunduğu Yer
ankara
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Poligala (polygala myrtifolia 'Grandiflora' ), çalı formunda kışın yapraklarını dökmeyen çiçekli bir bitkidir. Sütotugiller ( polygalaceae ) familyasından olan bu çiçeğin anavatanı Güney Afrika'dır. Polygala cinsi bitkilerin bin kadar türü vardır. Bunlardan bazıları yurdumuzda da doğal olarak yetişmektedir. Süs bitkisi olarak yetiştirilen bir başka poligala türü ise; cüce poligala ( peite butterfly ) da denilen, 'polygala fruticosa' dır. Bezelyeyi andıran çiçekleri; leylak, mor ve beyaz renkli ve hafif kokuludur. Yaprakları mersine benzer. Poligala, iklim şartları elverişli olduğu yerlerde devamlı çiçek açar. Sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir. Güneşli ve yarı gölge yerleri sever, toprak bakımından seçici değildir, kuraklığa dayanıklıdır.Poligala, tohumla ve çelikle üretilir, fazla bakım istemez, kolay yetişen bir çiçektir.Bir adı da "süt otu" olan poligala, aynı zamanda şifalı bir bitkidir, köklerinden yararlanılmaktadır.
Polygala senega bitkisi Kuzey Amerika’da Nebraska ve Dakota eyaletlerinde, Kanada’da aydınlık olan dağ ormanlarında kendi kendine yetişmektedir. Polygala vulgaris ise aynı bitkinin yurdumuzda yetişen bir türüdür.


Bu bitkiye Kuzey Anadolu ve Trakya’da sıkça rastlanmaktadır. Bunların dışında süt otu bitkisinin 10 farklı çeşit polygala türü Anadolu’da bulunmaktadır.

Süt Otunun Kullanılışı Nasıldır?
Mayıs ayında süt otu bitkisi cinsine göre mavi, mor ya da beyaz çiçekler açan bitkinin kökleri sonbahar aylarında topraktan çıkartılarak yere serilir ve kurumaya bırakılır. Kullanılacağı zaman ise kuru olan süt otu kökleri parçalanarak su ile kaynatılır.




Süt Otunun İçindeki Maddeler Nelerdir?
Süt otu bitkisinin içerisinde etkili olan madde saponindir. Ayrıca şahmi yağ ile golterin isimli maddeler vardır.




Süt Otunun Tıbbi Etkileri Nelerdir?
Süt otu bitkisinin içeriğinde bulunan saponin maddesi mide mukozasını tahriş edip reflex yol ile balgam söktürür ve bu neden ile göğsü yumuşatır.
Emziren hanımlarda anne sütünü artırır.
Süt otu bitkisi yukarıda sayılan özellikleri dışında terletir, kuvvet verir ve idrar söktürüp vücudu zehirlerden arındırır.

Süt otu bitkisinin bu etkilerini elde etmek için 200 gram kadar kuru kök 1 litre kadar su ile kaynatılır ve günde 2 bardak kadar içilir.

Süt Otu Bitkisinin Tarihçesi
Polygala bitkisinin tıbbi tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Bitkinin kökü yılana benzemektedir ve bu neden ile Kuzey Amerika yerlileri yılan sokmalarına karşı bu bitkiyi kullanmışlardır. Daha sonra ise 18. yüzyılda Avrupa’ya getirilerek tıbbi etkileri derinlemesine öğrenilmiştir.
 
Back
Yukarı