Şifalı Bitkiler bas harfi F G ve H olanlar

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.246
Tepki puanı
2.148
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Fesleğen : Öksürüğü keser. Baş dönmesini durdurur. Arı sokmasındafaydalıdır. Ağız yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu, sivrisinek vetahtakurusu gibi haşaratları kaçırır.
Fındık : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet verir.Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar.
Funda ( Süpürge Otu) : Bâzı türlerinin dalları ipek böcekçiliğinde askıolarak kullanılır. Dalları çalı süpürgesi yapımında, ayrıca yakacak olarakkullanılır. Genel olarak idrar yolları taşlarına karşı idrar söktürücü olarakkullanılır. Funda ayrıca, ishal ve böbrek taşları tedavisinde kullanılır.Zeytinyağı ile hazırlanan merhemi çıban ve egzamada faydalıdır. Zayıflamak içinde kullanıldığı bilinmektedir.
Gelincik : Nefes darlığı, astım ve bronşitte rahatlık verir. Kan tükürmeve kusmayı önler. Yanıkları iyileştirir.
Ginseng : Ginseng Kalp kuvvetlendirici ve yorgunluğu gidericidir. Cinselgücü artırıcı etkileri vardır.
Greyfurt : C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük Cvitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektinmaddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.
Gül : Gülden gülyağı ve gülsuyu elde edilir. Gülyağı kozmetik veparfümeride kullanılır.Gülyağının antiseptik (mikrop öldürücü) etkisi vardır.Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Göz kanlanmaları ve göz nezlesindeetkilidir. Dâhilen ise hafif müshil etkilidir. Gülsuyu ve gül reçelleri halkarasında yaygın olarak kullanılır.
Gülhatmi : Balgam söktürür. Vücuda rahatlık verir. Nezle ve öksürüktenkaynaklanan şikayetleri giderir. Boğaz, bademcik ve diş eti iltihaplarındakullanılır. Barsak iltihaplarında etkilidir.
Günlük : Gummi Olibanum Dahilen kuvvet verici, yatıştırıcı, kabız, idrarartırıcı, adet söktürücü, adet getirici ve romatizma ağrılarını dindiricidir.
Günlük Ağacı : Ağacın yongaları kurutulur, günlük ve buhur olarakkullanılır. Nefes darlığını giderir. Tütsü olarak kullanılır.
Güzelavratotu : Ağrı kesici ilaç yapımında kullanılır. Ayrıca, mide,barsak, astım, kalp, sinir ve beyin hastalıklarının tedavisi için yapılanilaçlarda da kullanılmaktadır.
Halile ( Kara sarı) : Fructus Myrobalani Sarı halile müshil, Karahalile ise kabız olarak kullanılır. Haricen ise yara iyileştiricidir.
Hanımeli : Tıpta yaprakları gargara yapmak için, çiçekleri antispazmodikolarak, meyveleri de idrar söktürücü ve kusturucu olarak kullanılır.
Hardal tohumu : Sinapis nigrae Haricen lapası, yakısı ve banyosuyapılir. Kanı cilde toplamak ve ağrı kesmek için kullanılır.
Haşhaş : Bitkinin kullanılan kısımları ham meyvelerinin çizilmesi ileelde edilen afyon, kurutulmuş ham meyveler, yapraklar, tohumları vetohumlarından elde edilen yağıdır.Bilhassa hâricen kullanılan bâzı merhemlerinbileşimine girer ve ağrı dindiricidir.Bileşiminde toplanma zamanına göredeğişen afyon alkaloitleri vardır. Harici ağrı dindirici olarak, özellikle dişhekimliğinde kullanılır. Tohumlarının yağı ise, tohumları soğukta tazyikedilmesi sûretiyle elde edilen yağdır. Soğukta elde edilen yağın bileşimindeasitler az, sıcakta elde edilen yağın ise asitleri fazladır. Soğukta eldeedilen yağ, bâzı merhemlerin bileşimine girer. Sıcakta elde edilen yağ, yemekyağı ve sanayide sabun yapımında kullanılır. İçerdiği zehirli maddelidolayısıyla, hekim kontrolü ve tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Hatmi : Ağız, boğaz ve dişeti iltihaplarını iyileştirir. Bağırsakiltihaplarını giderir.
Hatmi çiçeği : Flos Altheae Göğüs yumuşatıcı ve tahrişleri gidericidir.
Havacıva : Radix Alkannae Kabız ve yara iyileştiricidir.
Havuç : Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarınagöre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranındaazaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranındaazalttığı görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesiniyarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görmezayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide vebağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz veboyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak gazlarını söktürür, ülserdekişikayetleri giderir. Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını daengelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere nedenolan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor)içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildinkurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.
Havuç tohumu : Dauci carotae Midevi, gaz söktürücü, gebeliği önleyici vecinsel gücü artırıcıdır.
Hayıt : İdrar söktürür. Sancıları keser. Aybaşı kanamalarını düzenler.Anne sütünü artırır. Hazımsızlığı giderir. Karın ağrısı ve ishali keser. Ayakşişlerini indirir. Akrep ve arı sokmalarında kullanılır.
Hayıt tohumu : Agni-Casti idrar artırıcı, gaz söktürücü veyatıştırıcıdır.
Hindistancevizi : İdrar söktürür. Böbreklerdeki kum ve taşlarındüşürülmesine yardımcı olur. Mide ağrılarını giderir.
Hint yağı : Oleum Ricini İnce barsak üzerinde etkili olan ve tahriş yapmayanbir müshildir
Hodan : Bitkinin çiçekleri ve yaprakları kullanılır. Fazla miktardamüsilaj, reçine, mâdenî tuzlar taşır. Yapraklar ve çiçekler ter verici, idrarve balgam söktürücüdür. Boğaz ağrılarına ve öksürüğe karsı kullanılır.
Hurma : Kalbimizin yeni dostu bulundu: Hurma Bugüne dek kalp ve damarhastalıklarından korunmada elmanın sihirli gücü biliniyordu. İsraillibilimadamları kalbin gerçek dostunun hurma olduğunu kanıtladı. İsrailli bilimadamları, hurmanın, kalp ve damar hastalıklarından korunmak için önerilenelmadan daha etkili olduğunu açıkladılar. İsrail'de yapılan bir araştırmada,elma ve hurmanın yararları karşılaştırıldı. Hurmanın lif, mineral ve fenolaçısından zengin olduğunu söyleyen bilim adamları, elmada daha fazla bakır ve çinkobulunduğunu, buna karşılık hurmada sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum vedemir miktarlarının elmadan iki kat fazla olduğunu belirttiler. Bilim adamları,düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltan bumeyvelerin içindeki yararlı maddelerin daha çok kabuklarında bulunduğunukaydettiler.
Hünnap : Jujubae Göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici, müshil ve kantemizleyicidir. Şeker hastalığına karşı da kullanılır.
Hüsnüyusuf : Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir.İktidarsızlıkta da faydalıdır
 
Back
Yukarı