Şifalı Bitkiler bas harfi I i ve K olanlar

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.246
Tepki puanı
2.148
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Ihlamur : Ihlamur çiçeği yatıştırıcı, idrar verici, göğüs yumuşatıcıve balgam söktürücü olarak çay halinde kullanılır.Ihlamur çiçeği banyosunun dayatıştırıcı bir özelliği vardır. Balla karıştırılıp içilirse mide ülserinefaydalıdır. Kan dolaşımını düzenler.
Isırgan : Dıştan tatbik edildiği zaman iç organlarda biriken kanı çeker.Burun kanamalarını keser. Balgam söktürür.
Ispanak : Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığıngetirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı daetkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili.Ispanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşıetkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin yüzde 86 oranında yaşın ilerlemesiylebirlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağınıgösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı daetkili. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birinikarşılıyor.
İğde çiçeği : Flos Elaeagni Kabız, kuvvet verici ve antiseptiktir. Cvitamini deposudur. Gribe karşı etkilidir.
İncir : Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit, öksürük veboğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.
Kabak : Tohumları (çekirdekleri) tenya ve kurt düşürücü olarakbilhassa çocuklarda kullanılmaktadır. Tohumlar diş kabuklarından ayrılarakdövülür, şekerle karıştırılarak verilebilir. Ortalama doz çocuklarda 40 grbüyüklerde takriben 100 gr’dir. Kabak çok besleyici özelliktedir C ve B1vitamini ihtiva eder. Pişirilen etli kısmı yiyecekten başka çıban ve şişyerlere lapa olarak da tatbik edilir.
Kafur : Camphora Sinir sistemi, solunum ve kalp üzerinde uyarıcıetkileri vardır.
Kahve : Kahvede kafein alkoliti vardır.Kafeinin az miktarının damarlarıgenişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimikolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumuhızlandırır. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerlezehirlenmelere karşı kullanılır. Fazla miktarda alındığında uyarıcı etkifazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, kulakların uğuldamasına sebep olur.
Kakao : Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcıetkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrarsöktürür. Fazla miktarı zararlıdır.
Kakao yağı : Oleum cacao Basur memelerini, kadınların göğüslerindekiyara ve çatlakları yumuşatmak için haricen kullanılır.
Kakule : Cardamomi İştah açıcı, gaz söktürücü ve midevi etkileresahiptir. Kahveye konur.
Kantaron : Çayı kuvvet verici, iştah açıcı, ateş düşürücü ve hazmıkolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalıolduğu bilinir.
Karabaş Otu : Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam söker.Uyuşukluk giderir, zindelik verir.
Karabaş yağı : Lavandulae Romanae Haricen ve dahilen antiseptik olarakkullanılır.
Karabiber : Mideyi ısıtır. iştah açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide vebarsaklardaki mikropları öldürür. Enerji verir. Afrodizyak özelliği vardır.
Karanfil : Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır.Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.
Karanfil yağı : Oleum Caryophylli Dişhekimliğinde antiseptik ve ağrıkesici olarak, dahilen ise gaz söktürücü olarak kullanılır.
Karnabahar : Zihin yorgunluğunu giderir. Afrodizyak özelliği vardır.Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi gelir. Şekerhastalarına faydalı olduğu bilinir.
Karpuz : Vücuttaki toksinleri temizler ve böbrekteki kumları eritereksıhhat ve zindelik kazandırır. Ayrıca kemik gelişimine de yardımcı olur.
Kasımpatı : Böcek öldürücü ilaç yapılır.
Katırtırnağı : İdrar ve balgam söktürür. Hazmı kolaylaştırır. Böbrek vesafrakesesi taşlarının düşürülmesine yardım eder. Mesane hastalıklarını tedavieder. Romatizmada faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalp hastalıklarındakullanılır.
Kavun : Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri)de tıbbî olarak kullanılmaktadır. Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur.Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda, suyu yarıyaininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır. Ayrıca kavun, sinirleriyatıştırır, böbreklerdeki kanı temizler, taşların düşürülmesine yardımcı olur.Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonuolanlar yememelidir.
Kayın Ağacı : Avrupa kayınının tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağıolarak margarin endüstrisinde kullanılır. Kayın katranının distilasyonundanantiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da dıştan romatizma vederi hastalıklarına karşı kullanılır. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla eldeedilen su yüz lekeleri ve çilleri giderir.
Kayısı : Çekirdeklerinden yağ elde edilir. Etli meyvesi şeker, organikasitler ve C vitamini ihtivâ etmesi bakımından önemlidir. Çekirdek içinden eldeedilen yağ badem yağı yerine, yaprakları derelerde balıkları sersemleterektutmak için kullanılır.
Kaynanadili : Dizanteri ve ishali giderir.
Kebabiye : Cubebae Solunum sistemi antiseptiğidir. Belsoğukluğundakullanılır.
Keçiboynuzu : Olgun meyveleri gıda olarak kullanılır. Kuru meyvelerintemizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarının mide ve barsak bozukluklarındakullanılır. Ayrıca göğsü yumuşatır ve balgam söker. Sigara tiryakileri için faydalıdır.
Kekik : Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısınıkeser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarınındüşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.
Kekik yağı : Oleum Thymi Dahilen safra artırıcı, kurt düşürücü ve ağrıdindirici, haricen ise antiseptik olarak kullanılır.
Kenevir : Merkezî sinir sistemine etki eder, yatıştırıcı veuyuşturucudur. Hazım sistemine pek tesiri yoktur.
Kereviz : Kerevizde B vitamini, demir ve kireç vardır. Kereviz unutkanlığıve sinir yorgunluğunu giderir, idrar söker, böbrek taş ve kumlarınındüşürülmesine yardım eder, kan ve süt yapar, karaciğeri temizler. Şeker, yüksektansiyon ve romatizma da da faydalıdır.
Kereviz tohumu : Apii graveolentus Uyarıcı ve iştah açıcıdır. Prostatiçin kullanılır.
Kestane : Kabuklarının suda kaynatılması ile elde edilen çay, ateşdüşürür ve sinirleri yatıştırır. Meyvesi kasları kuvvetlendirir. Kan dolaşımınıdüzenler. Varis ve basur memelerinin meydana gelmesini önler. Karaciğer yorgunluğuve şişliğini geçirir. Kansızlığı giderir. Damar sertliği ve yüksek tansiyondanşikayet edenlerle, şeker hastaları yememelidir.
Keten tohumu : Semen Lini Müshil, sindirim sistemi iltihapları vetahrişlerine karşı koruyucudur.
Keten yağı : Oleum Lini Bezir yağı olarak bilinir. Yara ve yanıktedavisinde kullanılır.
Kına Ağacı : Ayak terlemesine engel olur. Dolamada kullanılır. Uyuz veegzamaya iyi gelir. Guatrın üzerine bağlanırsa fayda görülür. Ağız yaraları vederi çatlaklarını tedavi eder, saçları besler ve kuvvetlendirir.
Kınakına : Ateş düşürür. Sıtmayı tedavi eder. Tifoda faydalıdır. Ağır vemikrobik hastalıkların nekahat devresini kısaltır. Cilt kaşıntılarındafaydalıdır. İştah açar. Kuvvet verir. Kabızlığı giderir.
Kısa mahmut : Chamaedrys midevi, uyarıcı, şeker hastalığına karşıetkilidir.
Kızılcık : Kızılcık meyvelerinden ezme, marmelat, meyve suyu yapılır.Kabız edici özelliği vardır. Gıdâ olarak istifâde edildiği gibi kabukları ateşdüşürücü olarak kullanılır.
Kiraz : Aspirin yerine kiraz Kiraz yemek ağrıların dindirilmesindeaspirinden çok daha etkili oluyor. Michigan eyaletinde yaşayanlar, bu yöredeçok yetiştiğinden, bol bol kiraz yiyorlar. Kimileri bu meyvenin gut ve mafsaliltihabından kaynaklanan ağrılara birebir olduğunu ileri sürüyor. MichiganEyalet Üniversitesi'nden Muraleedharan Nair kirazda bulunan ve ''antosiyanin''olarak bilinen kırmızı renkteki kimyasalların bu etkiyi yaratabileceğine dikkatçekiyor. Nair ve ekibi genelde uygulanana deneylerden yararlanarak söz konusubelişimlerin aspirin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerde bulunan enzimleriiçerip içermediğini araştırdı. Ardından kimyasalların serbest radikallerinzararlı etkilerini yok edici özelliklerini inceleyerek bunları vitaminlerlekarşılaştırdı. Sonuçta, 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyaninbulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazlaolduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerinebenzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre, günde 20kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdakiantosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.
Kişniş : İştah açıcı, barsak gazlarını giderici, teskin edici, basdönmesine karşı kullanılır.Fazlası zararlıdır.
Kitre : Tragacantha Boğaz hastalıkları ve iltihaplarında koruyucudur.
Kivi : Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır.Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığıönler.
Kudret narı : Momordicae charantiae Mide ve barsak ülserine karşıdahilen kullanılır. Yara, çıban ve ekzemalarda haricen kullanılır.
Kuşburnu : Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitaminivardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurtdüşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemizorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basurtedavisinde iyi sonuç veriyor.
Kuşkonmaz : Hazımsızlığa karşı etkili. Antitoksit maddeler içeren busebze böbreği toksinlerden arıtıyor ve besinlerin hazmedilmesinikolaylaştırıyor
 
Back
Yukarı