Yağmur Duası

mine

Demirbaşlardan
Katılım
5 Mayıs 2008
Mesajlar
1.902
Tepki puanı
106
Puanları
113
Yaş
39
Bulunduğu Yer
ankara
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Yağmur duası, uzun zaman yağmurun yağmadığı bölgelerde oluşan kuraklık zamanında, Allah'ın yağmur yağdırmasını istemek için yöre halkının toplu halde dua etmeleridir. Yağmur duasına fıkıh dilinde "istiska" adı verilir. Bunun anlamı yağmur yağmasını talep etmektir. Yağmur duası yapma sünnettir. Peygamberimiz (s.a.v.) ve halifeleri de yağmur duasında bulunmuştur.

Yağmur duası nasıl yapılır?

Yağmur duasını arka arkaya üç gün süreyle, bölge dışında yapmak müstehaptır. Yağmur duası yapılmadan öne sadaka vermeli, günahlardan tövbe etmeli, dargınlıklar sona erdirilmeli, haksız alınan her şey sahibine geri verilmelidir. Yağmur duasına çıkanların oruçlu olması, muhtaç ve mütevazı görünmesi uygundur. Yağmur duası yapacak olan Müslümanlar, dua edecekleri yerde iki rekat namaz kılmalıdır. Burada cemaatle kılınan namaz menduptur. İmam namaz sonrası cemaate konuşma yapar. Burada namaz ve hutbe Muhammed'in ve Ebu Yusuf'un görüşleri olup, İmam Azam'a göre dua ve istiğfar yağmur duasına yeterli olmaktadır. Namaz kılınırsa, namaz sonrası, kılınmadıysa hemen, imam ayağa kalkarak kıbleye doğru döner. Cemaat imamın arkasında oturarak durur. İmam Allah'a dua ederken, cemaat duaya "amin" der. Yapılan duaların yağmur için olan özel dualar olması daha uygundur. Peygamberimizden (s.a.v.) gelen böyle özel yağmur duaları vardır. Dua ayakta kıbleye dönük olarak yapılır. Dua sırasında Allah'tan af dilenir ve yağmur istenir. Bu duanın üç gün süreyle yapılması müstehabdır. Yağmur geciktiği için, dua edenler eski giysiler giyerler. Başlarını öne eğer, mütevazı olurlar. Duanın yapıldığı yere yaya olarak gidilir. Kafir olanlar yağmur duasına götürülmez. Buraya giden Müslümanlar çocuklarını ve hayvanlarını yanlarına alır. Anne ve yavrular ayrılır.


Zayıflar ve güçsüzler dua ederler. Bunların yaptığı duaya cemaat "amin" der. Yağmur yağdığında, Yüce Allah'a şükredilir. Yağmur sırasında "Allahümme sayyiben nafıan" (bunu hakkımızda hayırlı bir yağmur kıl) denir. Gereğinden fazla yağan yağmura, "Allahümme havaleyna ve la Aleyna" (Ya Rab! Yağmuru zarar verdirmeyecek yere yağdır. Bizim üzerimize yağdırma.) denilerek dua edilir.
Yağmur duası örnekleri

"Elhamdü lillahi Rabbil alemin. Errahmanirrahim. Maliki yevmid-din. Le ilahe illallahu yef'alü me yurid. Allahümme entellahu la ilahe ille entel ganiyyün ve nahnül fugarau enzil aleynel ğayse vec'al me enzelte lene guvveten ve beleğan ilehin."
"Allahümmel Eskina ğaysen muğisen henien merien ğadekan mücellilen şeyhan ammen tabekan. Allahümme! Eskine'l ğayse ve tec'alna mine'l kanitin. Allahümme! İnne bil biladi vel ibadi vel hakkı minel levai vaddanki mala neşku illa ileyk. Allahümme! Enbit lena ezzer'a ve edirre lenaddar'a ve eskina min berekatis sema ve enbit lena min berekatil arz. Allahümme! İnna nestağfirüke inneke künte ğaffaren fe erseles semae Aleyna midraran."
Yağmur duası meali, " Ya Rab! Bize yararlı bol, her tarafa akan, her tarafı sulayan genel bir yağmur ihsan et. Ya Rab! Bize yağmurla su ver. Bizleri ümitlerini kesmiş olan kimselerden eyleme. Kullarda, bölgelerde ve yaratılmış şeylerde öyle darlık vardır ki, senden başkasına sunamayız. Ya Rab! Bizim için ekinleri bitir, memeleri sütle doldur, bize göğün bereketinin içinden su ver, bize yeryüzünün bereketinden yetiştir. Ey Rabbimiz! Biz senden mağfiret istiyoruz. Şüphesiz sen çok mağfiret edensin. Bize gökten bol yağmur yağdır."
 
Back
Yukarı