Hayvanlar için ilk yardım çantasında neler olmalı

Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Hayvanlar için ilk yardım çantasında neler olmalı?

Yaşamın içerisinde aciliyet arz eden hayati tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz. Bu tehlike anlarında ölüm ve yaşam arasındaki zaman birkaç dakikayla sınırlıdır. Veterinerinere ulaşıncaya kadar ki bu kısa zaman dilimindeki yapılacak ufak tefek müdahaleler çoğu kez hayat kurtarıcı olmaktadır.

Hayvanlar için ilk yardımın temel kuralı soğukkanlı ve sakin olmaktır. İlk yardımın amacı hastayı tedavi etmek değil o anki hayati tehlikeyi önlemeye çalışmaktır. Bu kısa müdahalelerden sonra da ne olursa olsun Veteriner Hekim müdahalesi gereklidir. Kısa bir tanım yapacak olursak, elimizdeki mevcut malzeme ve bilgi ile bilinçli ve prosedürlere uygun olarak vakit kaybetmeden olay yerinde yapılan müdahalelere ilk yardım denir.
Her ihtimali düşünerek evde veya yolculuk sırasında yanınızda bulundurmanız gereken ilk yardım malzemelerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Hayvanlar için ilk yardım çantasında neler olmalı?
Steril gazlı bez, sargı bezi, elastik bandaj, laster, steril olmayan eldiven, pamuk, makas, cımbız, turnike,
enjektör, termometre, battaniye, havlu, termofor, buz torbası, amerikan bezi, çengelli iğne, tentürdiyot, alkol, oksijenli su, antihistaminikler, kanama durdurucular, tıbbi kömür, ağrı kesiciler ve amonyak ciddi olgularda yapılacak ilk müdahaleler hayati öneme sahiptir. Bu malzemeler amaca yönelik belli prosedürler dahilinde olmalıdır.

Evcil hayvanlara ilkyardım

Öncelikle güvenli bir alan oluşturulmalı büyük yardımı yapacak kişinin ve çevresindekilerin panik
yapmaması ve mümkün olduğunca sakin soğukkanlı olması durumun kontrolü için son derece önemlidir.
Bilgili ve olaylara hakim olmanız çok sesliliği ve bilinçsiz uygulama yapacak insanları engeller. Dostumuzun
yaşamış olduğu ağrı ve olayın şokundan dolayı sizleri İstemeden yaralayabileceğini aklınızdan çıkarmayın.
Burun ve ağız bölgesinde soluk alıp vermesine engel olabilecek bir yaralanma yoksa ağzını uygun şekilde bağlayın, düz bir şekilde yere yatırın. Kedilerde ve kısa burunlu köpeklerde ağız bağlama imkanı olmadığından eldiven veya örtü kullanmak uygun olacaktır.

İlk yaklaşım da yaralı hayvanın öncelikle durumunun tespiti yapılmalı ve bu sırada veteriner hekiminiz ile bağlantı kurup alacağınız direktiler doğrultusunda hareket etmeniz ilk yardım sonrası acil tıbbi müdahaleler açısından önemlidir. Yaralıya ilk yaklaşım sırasında sese ve hareketlere tepki verip vermediği, ağrı belirtisi verip vermediği ve çevreye karşı ilgisinin olup olmadığının kontrolü hızlıca yapılmalıdır.
 
Back
Yukarı