İŞKUR'dan 1 milyon kişiye iş umudu

himen

Tanınmış Üye
Katılım
11 Şubat 2013
Mesajlar
1.559
Tepki puanı
51
Puanları
98
Yaş
41
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
headline.jpg


Son 3.5 yılda 1.5 milyon kişiyi işe yerleştiren İŞKUR’un Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı anlattı.
Özel sektörün ihtiyaçlarını analiz ediyoruz. İŞKUR’un yeni kurslarıyla artık pasta şefi de olmak mümkün, uçak teknisyeni de…
AYLİN LÖLE
Genç nüfus sayısı ve iş gücüne katılım oranı tıpkı Demokles’in kılıcı gibi Türkiye’nin üzerinde sallanırken, geçtiğimiz günlerde istihdam cephesinden sevindirici haberler geldi.
Nisan ayı işsizlik oranı yüzde 9,3 ile beş ay sonra tek haneye indi. İstihdam edilenlerin sayısı nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 61 bin kişi artarak 25 milyon 691 bin kişiye yükseldi. Böylece Türkiye tarihinde çalışan sayısında yeni bir rekora imza atıldı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 47 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 14 bin kişi arttı.
İSTİHDAMDA REKOR ARTIŞ VAR
Gelişmeler sevindirici olsa da elbette yeterli değil. Nitekim Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada aynı noktaya işaret etti. Çağlayan, “Bu bir rekor, şimdiye dek görülen en yüksek çalışan sayısına ulaştık. Son kriz döneminde yaratılan istihdam 6 milyona yaklaştı. Dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir performans göremezsiniz. Ama 9,3 bize yetmez, hedefimiz orta vadede mutlaka 6-7 düzeyine inmek. Şu anda 2 milyon 641 bin işsizimiz var. Umuyorum ki yaz aylarında bu sayı da gerileyecek” iddiasında bulundu. Peki istihdamı artıran ne? Doğrudan gelen yabancı sermayeden tutun da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için sağlanan teşviklerin meyvelerini vermesine kadar pek çok unsuru sıralamak mümkün elbette…
HEDEF 1 MİLYON KİŞİYE ULAŞMAK
Ama bir de işin gizli kahramanlarından Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) var. 2010 yılında 205.231 kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, bu rakamı 2011 yılında 363 bin 672 kişiye 2012 yılında ise 556 bin 587 kişiye yükseltti. 2013 yılının ilk altı ayında ise 356 bin 338 kişi işe yerleştirildi. Peki, İŞKUR’un hangi kursları var, meslek sahibi olmak için nasıl bir yol izlemek gerekiyor. Dr. Nusret Yazıcı, ipuçlarını AKŞAM Ekonomi ile paylaştı…
İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, yıl sonuna kadar 1 milyon kişiyi işe yerleştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Üniversitelerle işbirliğine giden, ihtiyaçları doğru analiz edip ona göre mesleki eğitim programları düzenleyen, girişimciliğe teşvik eden İŞKUR, çıtayı yükseltiyor.
51 ÜNİVERSİTEYLE İŞBİRLİĞİ YAPTI
Dr. Yazıcı, “Son 3,5 yıl içerisinde İŞKUR aracılığı ile işe yerleştirilen yaklaşık 1,5 milyon kişinin sektörler itibarıyla dağılımına bakıldığında ise İmalat, İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri, Diğer Hizmet Faaliyetleri, Toptan ve Perakende Ticaret ile İnşaat sektörlerinin öne çıktığı görülüyor” şeklinde konuşuyor.
İŞKUR’un kuşkusuz en çok ilgi gören uygulamaların başında üniversitelerle birlikte hayata geçirdiği programlar yer alıyor. İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı, son 3 yılda 51 farklı üniversitede 838 adet meslek edindirme kursu düzenlediklerini belirtiyor. Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre bu kurslarda tam 23 bin kursiyer eğitim aldı. Bunların da yaklaşık 4 bin 500’ü istihdam edildi.
ENGELLİLERE TAMİRCİLİK KURSU!
İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR) düzenlediği programlar arasında içeriği itibarıyla kuşkusuz en çok dikkat çekeni, 2011 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nde engellilere yönelik açılan, “Akülü tekerlekli sandalye tamirciliği’ programı oldu. Engellilere yönelik açılan bu programa 9 erkek, 3 kadın olmak üzere toplam 12 kursiyer katılım sağlamıştı..
EN ÇOK TALEP ÇAĞRI MERKEZİNE
Üniversitelerle ortaklaşa düzenlenen programlar içinde en yoğun talep hangilerine var?
- Çağrı merkezleri
- satış danışmanı, moda tasarımcısı
- satış elemanı
- aşçı
- hasta ve yaşlı bakım elemanı,
- perakende satış elemanı
- aşçı yardımcısı
- müşteri temsilcisi
- grafik animasyoncu
- uçak bakım teknisyeni
- kasiyer
- reyon görevlisi
- veri tabanı programcısı
- sosyal medya uzmanı
- sigorta satış temsilcisi... İşverenlerden en çok talep ise ‘Çağrı merkezi görevlisi’ alanında geldi. İŞKUR, son 3 yılda bu alanda 725 kurs düzenleyerek rekora imza attı.
 
MARDİN'DE ERKEK TERZİSİ DÜZCE'DE YAŞLI BAKIM ELEMANI KURSU AÇILIYOR
İstanbul’da grafiker, dijital baskı operatörü, hasta kabul görevlisi, CNC torna tezgahı operatörü kursları açılacak. Mardin Nusaybin’de erkek terzisi, Ağrı Taşlıçay’da evde çocuk bakımı elemanı, Kilis’te dikiş makinesi operatörü ve kağıt imal işçisi, Malatya’da ütücü, aşçı yardımcısı, sebze-meyve ürünleri işleme operatörü ve servis garsonu, İzmir’de numune kalıp sorumlusu, çağrı merkezi görevlisi, inşaat teknikeri, büro memuru, temizlik görevlisi, seyahat servis elemanı, kalite kontrolcü (tekstil), Ordu’da tarım aletleri bakım ve onarımcısı, Düzce’de yaşlı bakım elemanı, konfeksiyon işçisi ve metal mamuller montaj işçisi kursları açılacak. İŞKUR’un hangi ilde ne kursu düzenlediğini güncel olarak http://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx adlı internet adresinden il bazında arama yaparak öğrenmek de mümkün.
EN AZ İLKOKUL MEZUNU OLMAK ŞART, KURSLARA DEVAM ZORUNLULUĞU VAR
İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR) açtığı işgücü yetiştirme kurslarına peki kimler katılabiliyor? İşte aranan şartlar…
- 15 yaşından gün almış olmak,
- En az ilkokul mezunu olmak,
- Yetiştirilecekleri mesleğe uygun özelliklere sahip olmak,
- İşverenin aradığı özel şartları taşımak,
- Açık işsiz durumunda olmak gerekiyor.
- Söz konusu işgücü yetiştirme kursları ücretsiz olup, kursiyer tarafından herhangi bir ödeme yapılmıyor. Ancak kurslara devam mecburiyeti var. Kabul edilebilir mazereti olanlara eğitici-öğretici tarafından yazılı olarak izin verilebiliniyor. Ancak bu izin süreleri toplamının doktor raporu ile teşvik edilebilin en fazla 5 günlük sağlık izni dışında, hangi sebeple olursa olsun kurs ücretinin 1/10’unu aşması halinde kursiyerlerin kursla ilişiği kesiliyor.

 
Back
Yukarı