Nefs-Nefis-Nefes Ne Demektir ?

_Ezel_

Özel Üye
Özel Üye
Katılım
30 Mayıs 2008
Mesajlar
4.865
Tepki puanı
1.459
Puanları
113
Tuttuğu Takım
BEŞİKTAŞ
NEFS kişinin özüdür. Nefs ikiliği isteyen ve İkilik görendir. Nefs Cenabı Allahın Efali, Sıfatı Zatıdır. Cenabi hakkın süfliyetteki tecellilerine Nefs, Ulviyetteki tecellilerine Ruh denir. aslinda, ikiside birdir. kişinin süfliyet vadisindeki şer diye bildiğimiz, kurani kerimdeki yasaklanan tecellilerini arzu ve istekte bulunmasi 7 başlı ejderha veya devdir. Nefs odurki kişileri şerre değil, hayra sevk eden istek ve arzulardır. onun için Nefsini bilen Rabbını bilir buyurulmuştur. işte bir salikte, Nefsini bilmek için her Nefeste evvela daimi zikiri yapmasi sağlanmalıdır. zira zikirle kalpler mutmain olur. ayeti bizlere, itminan olduktan sonra Ey Mutmin olmuş Nefs dön Rabbına ayetini ikaz eder. Rabbimiza Efali ilahiye kapısından girmek suretiyle Fenafillah mertebelerinde Nefsimizi laikiyle tanımış oluruz.
Peygamber efendimiz Vücud günahından daha büyük bir günah tasavvur edemiyorum buyurmuşlardır. onun için, bir kişi Efalini efali ilahiye olduğunu, sıfatların sıfatı ilahiye olduğunu, vücudununda vücudu ilahiye olduğunu öğrenerek şirklerden kurtularak Rabbını tanımış olacaktır. tabiiki Rab ikidir.
1-Rabbil Alemin
2-Rabbil has tır.
Bizlerin Nefsimizi tanıdığımızda, öğrendiğimiz ve şuhut ettiğimiz Rabbil hasımızdır. bizi bizle sevk eden ve bizlerden duyan, gören ve her türlü icraatı yapan Rabbil hasımızdır. her kişinin bir Rabbil hası vardır. Cenabı Allah Uluhiyetinden, Rububiyetine tecelli ederek, hem kulluk yönü olan Ubudiyetini tecelli ettirmekte, hemde, mazharların istidat kabiliyetleri nisbetinde Rablığını zuhura getirmektedir. biz buna her fertte, ayrı, ayrı istidatları nisbetindeki tecellisine Rabbil has diyoruz.
Rabbil Alemin ise:yine Cenabı Allahın Uluhiyetinden kulluğuna tecelli ederek Rahmaniyet olan, Muhammed sıfatlarından en yüce kemalatı ile tecellisidir. benim ve senin gibi yüzlerce, hatta binlerce kişileri irşad ve terbiye edendir. bunların görünme mazharları birden fazla olsa bile, yinede özde onlar birdirler. onların siyretteki tekliklerini çeşitli mazharlardan tecelli etmesi onların birliklerini bozmaz.
NEFİS demekte:lezzetli, hoş, güzel, sevimli anlamlarına gelmektedir. Lezzet kelimesinin başındakı lez kelimesini kaldırırsak, yalniz zat kalır. tatlı olan hoş ve güzel olan ne imiş. Allahın tecellileri imiş. kişininde gayriyet ve şirklerinden kurtulmasi ile, aslı olan Nefis deryasına ayak basmış olacaktır. Şu halde Nefiste sıfatlardan tecelli eden, Cenabı Allahın Cemalullahının seyri olmaktadır. tavsilatı Muhammediye dediğimiz bu kainatta, her sıfattan zatını ilan eden Hak Tealadır. işte bunu görmek ve seyretmekte, Nefis olmuş oluyor. çünkü her sıfatta ayrı ayrı istidat ve kabiliyetlerine göre kendini ilan etmektedir.
NEFES ise:solunum yolu ile alıp verdiğimiz, Hu çekişimizdir. Hu demek arabcada, zamirdir. o manasına gelir. bir kişide evvela Nefsini tanımalı, sonrada Rabbını tanımalıdır. sonra Celal ve Cemal tecellileriyle Allahı tanımalıdır. İşte bundan sonra o diye tarif edeceğimiz Ahadiyetteki Hüviyetine o, yani Hu diyebilir. yoksa Allahı tanımadan bir kişi bilinçli olarak Hu deyemez. Hu deyebilmesi için, o dediği varlığı tanıması lazımdır. işte bizlerdeki tecelli eden Rabbımız, daima her Nefeste ben oyum. Ey kullarım, uyanın. beni Mekkede, Medinede aramayın. ben size şah damarınızdan daha yakınım. kendinizi biraz tefekkür ediniz. diyor.
Öyle sanırımki ayrıyım, dost gayridir ben gayriyim.
Benden görüp işiteni bildimki o canan imiş.
diyen sultanım Mısrı Niyazi hz. leri, bizlere burayı ikaz ediyor. şu halde, Nefs, Nefis ve Nefes, özde ayni imiş. fakat tecelli ettikleri beldelerde, tecelli farklarıyla ayrı, ayrı zuhuratı olduğu için, ayrı isimler almışlardır. sen Tenzihte Nefs, Teşbihte Nefis, Tevhiddede Nefes olduğunu zevk etmeğe bak. Yoksa her şey Haktır diyen ahmak olur. elbette her şeyden tecelli edip görünen Haktır. fakat, yeri ve farkı ile bunu yerli yerinde görmek lazımdır. Yoksa kişi her şey Haktır demekle ahmaklardan olur. bilhassa buna dikkat etmek lazımdır
 
Back
Yukarı