Aşk'a İnanmışt'ı

Genel Yönetici
Staff member
Katılım
28 Mart 2008
Mesajlar
23.243
Tepki puanı
2.147
Puanları
163
Yaş
40
Bulunduğu Yer
ŞANLIURFA
Tuttuğu Takım
GALATASARAY
Son yapılan akademik çalışmalarda, bebeklik çağında zaman zaman görülebilen göğüs ağrısı, dudaklarda koyulaşma ve peşinden morlaşma, solunum yetmezliği, baş dönmesi, bayılma ve çarpıntı gibi belirtilerin erken kalp rahatsızlığı göstergesi olabileceğini ortaya koymuştur. Bebeklerin muayenesi durumunda duyulan kalp üfürümlerinin de aynı özellikte erken kalp rahatsızlığının göstergesi olabileceğine dikkat çeken akademik araştırmalara göre, ''Dünyada ve özellikle Türkiye'de kalp ve damar rahatsızlıklarından ölümler ve şikayetler maalesef listede ilk sırada yer almaktadır.

'Üfürüm' ismi verilen normalite dışı kalp ses ve hareketlerinin bir bölümü tehlikeli değildir ve zaman zaman yavaşça kaybolur. Dikkat etmek lazımdır ki masum gibi bilinen üfürüm, çok önemli bir bulgu olup, doğuştan kalp hastalığının ilk ve tek bulgusu olabilir''. Umumiyetle ateş, heyecan, kansızlık vs gibi kalbin hızlı atmasına sebep olan hallerde üfürümün şiddetinin arttığını gösteren tıbbi akademik araştırmalar sonucu, uzmanlar kalpte üfürüm sendromunun sebebinin mutlaka bilinmesi gerektiğinin önemle üzerinde durulur.



Üfürümler Normal Muayenede Fark Edilebilir mi?

Umumiyetle üfürümlerin bebeklerde yapılan aylık normal muayeneler sırasında fark edilmektedir. Buna göre: ''Üfürüm teşhisi konulan bebek ve çocuk hastaların net bir teşhis için özellikle bir çocuk kardiyoloji merkezine götürülmesi ve muayene edilmesi gerekir. çeşitli çalışmalarda ilk teşhisi masum üfürüm olan bebek ve çocukların genellikle % 4-5 kadarında ayrıntılı yapılan incelemeyle genetik kalp hastalıkları teşhis ve tespit edilmiştir. Bu sebeple üfürüm görülen bebek ve çocuklarda, fiziki muayeneyle normal ve masum üfürüm görülse bile bir merkezde ayrıntılı değerlendirme ve inceleme yaptırılmalıdır.

Üfürüme sebep olan sorun şayet ciddi ise tedavi edilmelidir. Bazı üfürümler normal tedaviyle tamamen kaybolurlar. Kronik kalp rahatsızlıklarına bağlı üfürümler kalıcıdır. Bunlar da rahatsızlığın sebebi, ne olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Cerrahi olarak müdahale yapılarak veya kalbe yapılan kateter yardımıyla balon, stent yahut yeni kalp kapağı takılarak tedavi edildikten sonra kalpte üfürüm yok olur.
 
Back
Yukarı